78 marketingtips voor je winkel


Marketing, het is een uitdagend onderwerp voor retailers. De meesten weten dat het bestaat, maar er echt goed gebruik van maken? Dan gebeurt maar mondjesmaat.

En dat terwijl er in marketing talloze kansen liggen om meer klanten naar je winkel te trekken. Veel retailers besteden te weinig tijd aan het brainstormen over marketing ideeën of promoties. Maar als niemand weet wie je bent en wat je doet, hoe kun je dan ooit succesvol worden?

Omdat ik weet dat veel winkeliers het aan tijd ontbreekt om eens na te denken over hun marketing, heb ik dat in deze blog vast voor je gedaan. Ik heb maar liefst 78 manieren op een rijtje gezet om je winkel onder de aandacht te brengen, snel beginnen dus maar aan die lijst!

 1. Organiseer een winactie in de winkel. Verzamel e-mailadressen van degenen die mee willen doen, zodat je ook na de winactie in contact kan blijven met je publiek.
 2. En ja, een online winactie via bijvoorbeeld Facebook kan ook. Zorg wel dat je jezelf aan de regels van Facebook houdt en pas deze tip toe met mate. Je hebt namelijk niets aan volgers die je alleen maar volgen om iets gratis te krijgen en nooit klant zullen worden van je winkel.
 3. Zorg dat je etalage tip-top in orde is en voorbijlopende bezoekers verleidt tot een stap over de drempel. Lees deze blog om te kijken welke fouten je moet vermijden bij het inrichten van je etalage.
 4. Ontwikkel een brochure die je aan klanten verstuurt. En nee, dan niet eentje die alleen maar producten en prijzen laat zien. Wel eentje die precies toont waar jij en je winkel voor staan, wat jullie speciaal maakt en waarom jij de merken die je verkoopt hebt geselecteerd.
 5. Zet een spaarsysteem op voor je klanten. Wat daarbij een aantal do’s & don’ts zijn hoor je in deze vlog.
 6. Reageer! Sturen klanten je mails? Reacties op Facebook? Reageer dan. Het toont dat jouw marketing geen eenrichtingsverkeer is, maar dat je daadwerkelijk om je klanten geeft.
 7. Verzamel feedback van je klanten via een enquete. Waarvoor willen zij naar je winkel toe komen?
 8. Plan een feedback-avond. Ook in levende lijve spreken met je klanten is een goede manier om meer informatie te verzamelen over wat klanten willen. Zoals Maggy’s bijvoorbeeld deed.
 9. Organiseer workshops of demonstraties over hoe je één van de populairste producten uit jouw branche gebruikt
 10. Geen ruimte voor workshops of demonstraties? In Los Angeles kwam ik winkels tegen die een zelf opgenomen workshop tonen op een TV-scherm in de winkel. Ook een idee dus.
 11. Schrijf je teksten voor je eigen website, vergeet dan niet aandacht te besteden aan SEO (oftwel: zoekmachineoptimalisatie). Zo trekt jouw website als vanzelf klanten aan. Geen kennis over SEO? Schakel dan een expert in.
 12. Organiseer een familie- en vriendenavond waarop jij en je medewerkers bekenden uitnodigen om in de winkel te shoppen.
 13. Maak persberichten wanneer je nieuws hebt en stuur deze naar de lokale of landelijke pers.
 14. Voeg reviews en testimonials van klanten toe aan jouw brochure, website of ander marketingmateriaal. Een vorm van sociale bewijskracht die andere klanten over de streep trekt om jouw winkel te bezoeken.
 15. Zet jezelf neer als expert door blogs te schrijven of vlogs te maken. Een paar tips nodig? Bekijk dan deze vlog.
 16. Niet alleen het schrijven of filmen van materiaal voor je eigen website is slim, stuur het ook door naar een lokale krant of website in je branche. Grote kans dat zij graag één van je stukken plaatsen.
 17. Maak een verdraaid goede nieuwsbrief die iedereen wil lezen. Een checklijst voor wat niet mag missen in zo’n mail vind je hier.
 18. Zorg voor visitekaartjes of flyers en leg deze neer op plekken waar jouw doelgroep komt.
 19. Nog beter: zorg voor een klein voorproefje van een product wat je verkoopt en plaats dat op plekken waar je doelgroep komt.
 20. Maak actief gebruik van Facebook. Hoe? Lees bijvoorbeeld eens dit interview met Pera & Pasha, een winkel die zijn groei voornamelijk uit Facebook haalt.
 21. Een aantal producten verstoppen in je vestigingsplaats of regio en berichten daarover verspreiden via social media levert ook gegarandeerd aandacht op voor je winkel.
 22. Onderneem actie om verdwenen klanten weer terug te leiden naar je winkel. Een aantal tips daarvoor vind je in deze vlog.
 23. Verzin een jaarlijkse award die je winkel weggeeft (‘beste klant’).
 24. Creëer je eigen TV-show via bijvoorbeeld Facebook Live en beantwoord wekelijks of maandelijks vragen van je doelgroep. Check deze blog voor inspiratie.
 25. Ga naar netwerkbijeenkomsten van je branchevereniging, je lokale ondernemersvereniging of de Kamer van Koophandel en probeer contacten te leggen met anderen die ook jouw doelgroep bedienen. Daaruit kan een mooie samenwerking ontstaan.
 26. Zorg ervoor dat de zintuigen van je klant geprikkeld worden in de winkel. Zodat ze een ervaring krijgen die online niet te krijgen is. Hoe je de zintuigen prikkelt? Lees deze blog voor inspiratie.
 27. Zet services op om je klanten te coachen. Help ze een expert te worden in jouw vakgebied. Inspiratie nodig hoe? Lees deze blog.
 28. Train je medewerkers hoe zij de verwachtingen van klanten overtreffen. Zo geef je die mond-tot-mond reclame nog een extra boost!
 29. Kies de rustigste dag van de week of maand en organiseer een één-daagse actie.
 30. Organiseer een evenement in je winkel. Wat een geweldig evenement inhoudt, dat lees je hier.
 31. Werk samen met andere winkels. Hoe één winkel dat doet, lees je in dit interview met De Nieuwe Boekhandel.
 32. Geef een lezing over jouw expertise bij lokale bedrijven, verenigingen of stichtingen.
 33. Doneer oude producten aan een goed doel of veiling. Vraag ook je klanten mee te doen.
 34. Zorg dat je met kop en schouders boven je concurrenten uitsteekt. Zodat jij dé winkel wordt om te bezoeken. Hoe? Lees hier hoe Tulips Woman dat aanpakte.
 35. Flinke ruimte over in je winkel? Verhuur of biedt deze ruimte aan aan anderen om te gebruiken. Voilá: extra bezoekers voor je winkel.
 36. Co-creëer een product of service samen met je klanten. 8 co-creatie voorbeelden vind je in deze blog.
 37. Doe iets extra’s voor je bestaande klanten en vergroot zo je mond-tot-mond reclame. Bedank ze bijvoorbeeld eens oprecht. In deze blog lees je 13 manieren waarop je dat doet.
 38. En wist je dat een klagende klant de grootste ambassadeur en promoter van je winkel kan worden? Een goede klachtenafhandeling is dus ook een vorm van marketing. In deze blog lees je hoe je omgaat met die klagende klant.
 39. Nog meer tips over hoe je een buitengewone service creëert lees je hier.
 40. Soms is het vinden van ideeën niet het probleem, maar de uitvoer daarvan. Een marketingidee wordt vooruitgeschoven omdat de tijd ontbreekt of een ondernemer er niet zeker van is of het het juiste idee is. Er is maar één manier om succes te boeken: gewoon beginnen. Blok die tijd dus in je agenda om ermee aan de slag te gaan.
 41. Iedere goede marketingactie maakt gebruik van schaarste. Want pas wanneer iets niet meer verkrijgbaar is, wordt het pas echt aantrekkelijk. Hoe dat werkt en hoe je dat gegeven als winkel toepast, lees je in deze blog.
 42. Verbeter de signing buiten je winkel, zodat je winkel beter opvalt bij het voorbijlopende publiek.
 43. Maak gebruik van een stoepbord. De manier om je winkel op een goedkope manier op te laten vallen en je klant vast een glimlach op het gezicht te brengen. Ideeën rondom wat je op je stoepbord kan zetten vind je hier.
 44. Boek een kraam of stand op een lokale beurs die bezocht wordt door je doelgroep.
 45. Denk eens aan een private-label assortiment. Een aantal producten met jouw logo en jouw verpakking, die alleen in jouw winkel te verkrijgen zijn. Het zijn vaak producten waar je een goede marge op verdient én het zorgt voor een uniek assortiment wat bij niemand anders te koop is.
 46. Vraag klanten om foto’s van zichzelf en jouw producten te maken. Verbind er eventueel een winactie aan. Die foto’s zijn perfect om te gebruiken voor je social media kanalen of bijvoorbeeld een foto-wand in je winkel. Want wanneer andere klanten zien dat jij al een boel blije klanten hebt, dan krijgen ze vanzelf een extra prikkel om te kopen.
 47. Regel een (nationaal of lokaal) bekend persoon voor een evenement in je winkel. Aandacht gegarandeerd.
 48. Leegstaande winkel in je buurt? Vraag de vastgoedeigenaar of je de etalage mag gebruiken om jouw producten in te presenteren.
 49. Werk samen met een andere winkel en zet een pakketpromotie op: klanten kunnen een set van producten uit beide winkels aankopen met een korting.
 50. Inspireer je klanten. Niet alleen door een paar foto’s van je producten online te plaatsen en daarbij te zeggen ‘laat jezelf inspireren’. Maar door écht nieuwe ideeën te geven. Hoe je dat voor elkaar krijgt lees je hier.
 51. Gebruik een pop-up scherm op je website om bezoekers te verleiden tot inschrijving voor je nieuwsbrief. Je wil contact kunnen blijven houden met potentiële klanten, en je nieuwsbrief is de manier om dat te doen.
 52. Wie zijn klanten gemak biedt, wint. Want minder frustratie of minder tijd kwijt zijn, dat willen we allemaal. Bedenk daarom bijvoorbeeld services die precies dat leveren aan je klanten. Lees deze blog voor meer ideeën.
 53. Vertel niet wat je verkoopt, maar wat je product oplevert. Het interesseert je klanten niet welke kenmerken een bepaald product oplevert, maar wel welk voordeel ze uit het gebruik halen. Pas je marketing daar dus op aan.
 54. Onderzoek, onderzoek, onderzoek. Breng in kaart wie je doelgroep is, wat ze doen, wat ze belangrijk vinden, wat voor werk ze doen, welke social media sites ze gebruiken… Hoe meer je weet, hoe beter je marketing zal worden.
 55. Geef iets weg. Wanneer we iets krijgen, dan zijn we al snel geneigd iets terug te doen. Een cadeau geven aan je klant is dus een snelle manier om te starten met het opbouwen van een band. Hoe dat werkt (en wat je weg kan geven) lees je hier.
 56. Meten is weten. Je marketing verbeteren doe je door te meten. Want wat voor zin heeft het een marketingactie te herhalen die je eigenlijk niets opleverde? Hoe je het succes van je marketingacties meet, hoor je hier.
 57. Stel een klantenpanel samen. Een panel wat producten voor je test, waar je ideeën aan voor kan leggen of waar je mee kan sparren op het moment dat je het even niet weet. Waar jij je klantenpanel voor inzet bepaal jij, maar zeker weten dat het je nieuwe inzichten voor je marketing oplevert.
 58. Zijn er populaire blogs binnen jouw branche? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van adverteren op die blog. Want een groot deel van je doelgroep bezoekt die blog vroeg of laat een keer.
 59. Samenwerken met een bekende blogger is ook een idee. Nodig hem of haar uit voor een evenement in je winkel. Vooral wanneer je een jongere doelgroep aan wil trekken een goed idee!
 60. Maak je website mobiel-vriendelijk. Met de hoeveelheid consumenten die via een mobiel apparaat het internet opgaat, kun je jezelf niet meer veroorloven om je site alleen via een desktop computer er goed uit te laten zien.
 61. Nieuwe inschrijvers voor je nieuwsbrief? Stuur hen dan een serie van e-mails in de beginperiode waarin je meer vertelt over je winkel, laat zien wat jouw winkel speciaal maakt en hen bijvoorbeeld een aanbod doet rondom een van je topproducten.
 62. En wat denk je van een unieke service? Zo eentje die geen enkele andere winkel biedt? Je moet er misschien even over brainstormen wat die service kan zijn, maar ook dat kan dé reden worden dat klanten jouw winkel bezoeken.
 63. Vergeet daarnaast niet iedere klant die aan je kassa komt uit te nodigen voor je nieuwsbrief. Ook hier geldt: houd die klant vast. Wil je meer klanten, dan is de simpele regel om te starten met het vaker verleiden van de klanten die je al hebt. Kost vrijwel niets en levert heel snel resultaat.
 64. Twijfel je nou hoe je mensen het beste verleidt om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief? Lees dan deze blog.
 65. Plan je activiteiten. Succes vraagt voorbereiding en hard werk. Het zou leuk zijn als het gewoon maar aan kwam waaien, maar helaas. Plan daarom je marketingacties en activiteiten in en zorg dat je voldoende tijd hebt om alles tot in de puntjes voor te bereiden.
 66. Maak een kalender. Een kalender voor wat je plaatst op Facebook, wat je in je nieuwsbrief zet en wat voor marketingacties je uitvoert.
 67. Gebruik storytelling. Vertel over de achtergrond van een product: waar komt het vandaan en hoe is het gemaakt? Het zijn dit soort details die je product waardevoller doen lijken en waardoor je marketingverhaal een boost krijgt.
 68. Volg trends. Trends binnen je branche en trends in consumentengedrag. Zo ben jij in staat om als eerste in te springen op die trends en de klanten naar jouw winkel te trekken.
 69. Communiceer vaker. Wat gaat er vaak mis in marketing? Dat winkels onvoldoende communiceren. Ze organiseren een actie, bieden een service of doen iets extra’s voor hun klanten, vertellen het één keertje en denken dan dat ze klaar zijn. Mispoes. Wil je de aandacht van je klant trekken, communiceer dan vaker dan je denkt dat nodig is.
 70. Humor werkt. Zo maakte een bakker een flimpje van een inbraak en plaatste dit op Facebook. Wie de inbreker was? Sinterklaas. Het leverde de winkel meer dan 34.000 views voor de winkel op en een reportage op het regionale tv-station.
 71. Laat het effect van je product zien. Toon bijvoorbeeld voor en na foto’s of schrijf een casestudie waarin je precies vertelt hoe dat ene product een grote uitdaging van jouw klant oploste.
 72. Maak je marketing persoonlijk. Laat meer van jezelf, je team of je klanten zien. Dat is hetgene waar je klanten op reageren.
 73. Intensiveer voordat je experimenteert. Een nieuw marketingkanaal uitproberen? De slimmere stap is om eerst je bestaande kanalen intensiever te gebruiken. Dat kost minder tijd en levert meer op. Ga dus eerst aan de slag met het plaatsen van meer Facebook berichten voordat je Instagram toevoegt aan je marketingkanalen.
 74. Promoot niet alleen jezelf. Zeker op Facebook loont het om niet alleen berichten van jezelf te plaatsen, maar ook van anderen. Het scheelt je tijd en het zorgt ervoor dat je geen ‘Wij van WC-eend…’-sfeer rondom je winkel creëert.
 75. Word lid van online groepen. Denk daarbij aan Linkedin en Facebook groepen in jouw branche. Je leert er een boel van en kan zomaar heel wat goede ideeën opdoen. Jezelf aanmelden voor de Kooplust groep is een goede start.
 76. Facebook advertenties. Doe je er nog niets mee? Nu mee beginnen dan. Het levert je een ton aan mogelijkheden op en kost je weinig. Lees hier een aantal tips.
 77. Maak een flyer die je meegeeft aan je klanten met daarop aankomende evenementen of nieuwe producten. Niet vooraf in de tas stoppen, laat je klant de flyer zien bij de kassa en vertel waar het over gaat. En pas dan mag die flyer in de tas!
 78. Maak een lijst van alle services die jij je klanten aanbiedt en geef deze mee in de tas van klanten die kopen. Zeker weten dat er namelijk een boel klanten zijn die helemaal niet weten dat jij die ene service aanbiedt.

Kun je al deze 78 tips toepassen? Tuurlijk niet. Je zou gillend gek worden. Kies er eentje. Eentje die je hart sneller deed kloppen. Eentje waarvan je meteen toen je ‘em las dacht ‘dat is iets voor mijn winkel!’ Ga daar mee aan de slag. Succes!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via Pexels, Pexels, Unsplash, Pexels, Unsplash, Pexels, Unsplash, Pexels, Unsplash, Pexels, Pexels, Pexels, Unsplash, Pexels en Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Een klantenkaart, heeft dat nut?

Een klantenkaart, heeft dat nut?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!