7 eigenschappen van een geweldig evenement


Evenementen organiseren, daar draai je je hand als winkel zijnde tegenwoordig niet meer voor om. Of wel? Nou, mocht je nog hulp kunnen gebruiken… dan neemt deze vlog je bij de hand. Want daarin leg ik je precies uit wat de eigenschappen zijn van een geweldig evenement.

Liever lezen dan luisteren? Scroll dan verder naar onderen, daar vind je een compleet transcript van de video.

VIDEO TRANSCRIPT

Evenementen zijn een mooie marketingtool. Het helpt je de band met je klanten te verstevigen, mensen naar je winkel te trekken en meer te verkopen. En die evenementen, die kunnen allerlei vormen aannemen. Van een VIP-avond tot een productdemonstratie of een workshop.

Maar hoe organiseer je nu een geweldig evenement? Zo eentje waar je klanten nog weken of zelfs jaren over napraten, en die jou ook een mooi resultaat oplevert. Dat vertel ik je in deze vlog.

Hoi, mijn naam is Marian Bekkers, en ik ben de eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust inspireer ik winkels hoe zij meer klanten aantrekken en meer verkopen aan hun klanten. Dat doe ik via blogs, maar 1 keer in de maand verschijn ik ook op video. En in de video van deze maand vertel ik je wat de 7 eigenschappen zijn van een geweldig evenement. Laten we maar meteen in eigenschap nummer 1 duiken.

#1 Het is interessant voor je klant


Als eerste: een geweldig evenement is een evenement wat interessant is voor je klant. Simpel he?

Bij nader inzien is het misschien toch wat moeilijker dan je dacht. Want wat vindt jouw klant nu interessant? Er zijn talloze elementen die je kunt organiseren, maar wat is nu degene die een groot publiek op de been brengt?

Om daarachter te komen is het belangrijk dat jij je doelgroep door en door kent. Wie is je klant? Wat voor soort activiteiten vindt je klant leuk?

Levert dat te weinig ideeën op, kijk dan eens naar evenementen die je in het verleden hebt georganiseerd. Welke evenementen waren succesvol? Herhaal die festiviteit nog eens, of maak er een vernieuwde versie van.

Ook een klein onderzoek naar wat je concurrenten organiseren of de tijd van het jaar kunnen je creativiteit een boost geven. Maak er dus gebruik van tijdens het brainstormen.

#2 Er hangt een duidelijk doel aan


Aan een geweldig evenement hangt daarnaast een duidelijk doel. Want wanneer je niet weet wat je jij verstaat onder een ‘geweldig evenement’, dan kijk je achteraf nooit met een tevreden gevoel terug.

Dus wat wil jij met je evenement bereiken?

Mensen naar je winkel trekken? Nieuwe klanten in je klantenbestand? Meer naamsbekendheid? Aandacht voor een bepaald product of merk? De band met je klanten versterken? Of extra omzet binnenhalen?

Wat je doel ook is, wees er (voor jezelf) duidelijk in. Want in een evenement waarmee je meer klantenbinding wil creëren, stop je andere elementen dan een evenement waarmee je omzet wil binnenhalen. Natuurlijk, het een sluit het ander niet uit. Maar op hoe meer doelen jij je richt, hoe moeilijker het wordt om al die doelen te bereiken.

Breng je doel dus helder in beeld, en houd dat doel in je achterhoofd bij het opzetten en uitvoeren van je evenement.

#3 Er ligt een plan


Maak een plan voor je evenement. Want hoe georganiseerder jij bent, hoe professioneler je evenement overkomt.

Creëer dus een to-do lijst en een heldere planning. Zet alle taken en deadlines op papier, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Wat moet er een maand, een week, een dag voor je evenement gebeuren? En hoe ga je te werk op de dag van het evenement zelf?

En wanneer je plan klaarligt, vergeet dan niet eigenschap nummer 4.

#4 Je hele team werkt mee


Wat ook de grootte van je team is, probeer altijd taken te delegeren. Want zo’n evenement organiseren, dat doe je niet alleen. Er komt vaak heel wat bij kijken, en wanneer je zelf alle taken op je neemt is de kans op chaos behoorlijk groot.

Waar mogelijk geef je teamleden de controle over een deel van het evenement waar ze in uitblinken. Die enthousiaste thuiskok is dé persoon om je hapjes en drankjes te regelen, bijvoorbeeld. Hoe meer iemand plezier beleeft aan zijn of haar verantwoordelijkheden, des te groter is de kans dat ze die taken op een geweldige manier uitvoeren.

#5 Er is oog voor detail


Bij een geweldig evenement is er oog voor detail. Alles klopt en past. En dat betekent echt niet dat je een flink budget nodig hebt voor allerlei randzaken.

Zorg bijvoorbeeld voor duidelijke instructies vooraf. Waar en hoe laat worden de deelnemers verwacht? En waar kunnen ze parkeren?

Geef je een feestje, stop dan niet bij het feestelijk aankleden van je winkel. Zorg dat het feestelijke tintje al bij je uitnodiging begint, en versier je parkeerplaats bijvoorbeeld met ballonnen.

En zijn je klanten eenmaal binnen? Vergeet dan ook daar niet het oog voor detail. Heet iedereen welkom. Kleed je naar de gelegenheid. Zorg voor een kleinigheidje waarmee je deelnemers bedankt voor hun komst.

Is dat een boel om aan te denken? Jazeker. En daar komt je plan dus uitstekend bij van pas.

#6 Er is sprake van een samenwerking


Voor een geweldig evenement werk je niet alleen samen met je team, maar ook met een scala aan andere partijen.

Kijk bijvoorbeeld of je kan samenwerken met leveranciers. Kunnen zij een bijdrage leveren aan je evenement? Door communicatiemateriaal, producten of andere ondersteuning te leveren?

En het hoeft niet te stoppen bij je leveranciers. Denk ook eens aan andere winkels, lokale pers of bloggers. Allemaal partijen die je kunnen helpen meer publiek te trekken naar je evenement.

#7 Het evenement wordt geëvalueerd


Is je evenement tot een einde gekomen? Dan is het tijd voor de laatste eigenschap. Want een geweldig evenement, dat wordt geëvalueerd.

Breng je team bij elkaar en bespreek het evenement. Wat ging er goed? Wat liep niet volgens plan? Schrijf inzichten en lessen op. Want zo creëer je de volgende keer niet een geweldig, maar een legendarisch evenement.

Meer tips?


En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze blog.Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.