Hoe deze 4 winkels Facebook Live inzetten


Ben je op zoek naar goedkope manieren om je winkel in de de spotlight te zetten? Dan biedt Facebook Live je een geweldige kans. Kosten: geen. (Behalve je ego misschien.)

Want ja, wanneer jij met je gezicht voor de camera verschijnt dan moet je soms over je eigen trots of twijfels heen stappen… Maar als dat je lukt, dan is het idioot om Facebook Live niet in te zetten.

Waarom? Een paar cijfers:

  • 1/3 van alle online activiteit wordt besteed aan het bekijken van video’s.
  • Video berichten bereiken op Facebook 135% meer mensen dan berichten met een foto.
  • Mensen besteden 3x zoveel tijd aan het bekijken van een Facebook Live video (vergeleken met een video die niet live is).
  • 92% van de consumenten die mobiel video’s bekijken, deelt video’s met anderen.
  • 46% van de gebruikers neemt een actie na het bekijken van een video.

Kortom, tijd om aan video’s en het gebruiken van Facebook Live te beginnen. Maar goed, wat doe je dan met Facebook Live? Neem eens een voorbeeld aan de volgende winkels.

Gebruik je producten


Start bijvoorbeeld met het gebruiken van je producten. En daarmee bedoel ik niet dat je een video maakt waarin je jouw producten alleen laat zien of slechts aanwijst. Nee, laat je volgers zien welk resultaat zij boeken met jouw producten.

Een winkel die daarmee aan de slag is gegaan, is Creative Cosmetics. Deze cosmeticawinkel in Noordwijkerhout laat (vrijwel dagelijks!) via Facebook Live zien hoe je een bepaalde look creëert met de producten die de winkel verkoopt. Je ziet bijvoorbeeld hoe je van een dag make–up naar een avondlook gaat, of hoe je even snel jezelf opmaakt wanneer je haast hebt.

Ook de winkel SweetyCake uit Hengelo is regelmatig actief via Facebook Live. Eigenaresse Vivian toont bijvoorbeeld  hoe je met de producten uit de bakwinkel een M&M – Kitkat taart maakt en beantwoordt gaandeweg alle vragen die er van kijkers voorbij komen.

Kijk eens hoe jij via Facebook Live kan laten zien hoe jouw producten in de praktijk werken. Want echt, dat lukt iedere winkel. Als kookwinkel laat je zien hoe je een mooie tafel dekt. Als dierenspeciaalzaak toon je hoe je producten gebruikt om je hond of kat een nieuw trucje te leren. En de schoenenwinkel maakt een video over hoe je jouw schoenen op de juiste manier poetst.

Praat over trends


Een ander goed onderwerp voor je Facebook Live video, zijn trends in jouw branche. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke hypes mogen je volgers niet missen? En bij wie passen deze trends?

Maggy’s maakte bijvoorbeeld een Live video waarin eigenaresse Maggy alle modetrends van het seizoen doornam.

Maak voor jezelf eens een overzicht van trends die zichtbaar zijn in jouw branche. Kies er eentje uit, en kijk hoe jij daar een Facebook Live video van maakt. (Maggy’s maakte een lange video van bijna 40 minuten, maar starten met een kortere video is ook prima!)

Beantwoord vragen


En de derde optie voor je Facebook Live video: beantwoord vragen. Wat zijn onderwerpen waar jouw volgers meer over willen weten? Bied jouw doelgroep de kans vragen over dat onderwerp te stellen en beantwoord deze tijdens een Facebook Live sessie, zoals Coolblue deed.

Tip: vraag je volgers een of enkele dagen voordat je Live gaat vast wat ze graag willen weten. Zo voorkom je dat je tijdens je Live video zit te wachten op vragen. Want dat is voor niemand interessant om naar te kijken.

Wat niet te doen op Facebook Live


Facebook Live is ook ‘verkeerd’ in te zetten. Althans, ‘verkeerd’ in de zin dat het je niet veel views of betrokkenheid oplevert. Wat moet je bijvoorbeeld niet doen?

  • Live gaan en alleen praten over producten die je verkoopt. Facebook is een sociaal kanaal, verkopen komt later pas. Natuurlijk mag je vermelden welke producten je verkoopt, maar leg de focus op het geven van tips & trucs.
  • Live gaan en geen uitleg geven over je video. Ga bijvoorbeeld niet zomaar het evenement wat plaatsvindt in je winkel live uitzenden, zonder dat jij of een collega op beeld verschijnt om uitleg te geven. Want wanneer jouw kijkers niet weten waarom ze eigenlijk naar je video moeten kijken, dan haken ze al snel af. Pak dus die telefoon, laat je evenement op de achtergrond zien, ga zelf in beeld staan en leg uit waarom mensen naar je evenement moeten komen.
  • Live gaan en geen duidelijk doel hebben. Facebook Live is geen theekransje, dus bedenk voordat je live gaat wat je wil vertellen en wat je wil bereiken met je video.

Kortom, zorg dat je waarde biedt aan je volgers. Kijk niet als eerste naar hoe het inzetten van Facebook Live interessant is voor jouw omzet, maar naar hoe jij het interessant maakt voor jouw volgers.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.