Hoe deze 4 winkels Facebook Live inzetten - Kooplust

Hoe deze 4 winkels Facebook Live inzetten

Ben je op zoek naar goedkope manieren om je winkel in de de spotlight te zetten? Dan biedt Facebook Live je een geweldige kans. Kosten: geen. (Behalve je ego misschien.)

Want ja, wanneer jij met je gezicht voor de camera verschijnt dan moet je soms over je eigen trots of twijfels heen stappen… Maar als dat je lukt, dan is het idioot om Facebook Live niet in te zetten.

Waarom? Een paar cijfers:

  • 1/3 van alle online activiteit wordt besteed aan het bekijken van video’s.
  • Video berichten bereiken op Facebook 135% meer mensen dan berichten met een foto.
  • Mensen besteden 3x zoveel tijd aan het bekijken van een Facebook Live video (vergeleken met een video die niet live is).
  • 92% van de consumenten die mobiel video’s bekijken, deelt video’s met anderen.
  • 46% van de gebruikers neemt een actie na het bekijken van een video.

Kortom, tijd om aan video’s en het gebruiken van Facebook Live te beginnen. Maar goed, wat doe je dan met Facebook Live? Neem eens een voorbeeld aan de volgende winkels.

Gebruik je producten


Start bijvoorbeeld met het gebruiken van je producten. En daarmee bedoel ik niet dat je een video maakt waarin je jouw producten alleen laat zien of slechts aanwijst. Nee, laat je volgers zien welk resultaat zij boeken met jouw producten.

Een winkel die daarmee aan de slag is gegaan, is Creative Cosmetics. Deze cosmeticawinkel in Noordwijkerhout laat (vrijwel dagelijks!) via Facebook Live zien hoe je een bepaalde look creëert met de producten die de winkel verkoopt. Je ziet bijvoorbeeld hoe je van een dag make–up naar een avondlook gaat, of hoe je even snel jezelf opmaakt wanneer je haast hebt.

Snelle look voor als je haast hebt…

Voor deze look heb ik het volgende gebruikt:

Roze concealer
https://www.creativecosmetics.nl/concealer-roze.html

Groene concealer
https://www.creativecosmetics.nl/concealer-groen.html

Foundation Tangerine
https://www.creativecosmetics.nl/foundation-tangerine.html

Blush Sunglow de Luxe
https://www.creativecosmetics.nl/blush-sunglow-de-luxe.html

Wenkbrauwpoeder Ebony (voor wenkbrauwen, oogschaduw en eyeliner)
https://www.creativecosmetics.nl/wenkbrauw-poeder-ebony.html

Mascara zwart
https://www.creativecosmetics.nl/mascara-zwart.html

Lipgloss Vogue
https://www.creativecosmetics.nl/lipgloss-vogue.html

Geplaatst door Creative Cosmetics op maandag 28 november 2016

Ook de winkel SweetyCake uit Hengelo is regelmatig actief via Facebook Live. Eigenaresse Vivian toont bijvoorbeeld  hoe je met de producten uit de bakwinkel een M&M – Kitkat taart maakt en beantwoordt gaandeweg alle vragen die er van kijkers voorbij komen.

M&M’s Kitkat taart 🎂🍫😍

Geplaatst door SweetyCakeShop op woensdag 23 november 2016

Kijk eens hoe jij via Facebook Live kan laten zien hoe jouw producten in de praktijk werken. Want echt, dat lukt iedere winkel. Als kookwinkel laat je zien hoe je een mooie tafel dekt. Als dierenspeciaalzaak toon je hoe je producten gebruikt om je hond of kat een nieuw trucje te leren. En de schoenenwinkel maakt een video over hoe je jouw schoenen op de juiste manier poetst.

Praat over trends


Een ander goed onderwerp voor je Facebook Live video, zijn trends in jouw branche. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke hypes mogen je volgers niet missen? En bij wie passen deze trends?

Maggy’s maakte bijvoorbeeld een Live video waarin eigenaresse Maggy alle modetrends van het seizoen doornam.

Luister naar ons verhaal over de modetrends van dit najaar. En laat je inspireren door alle kleuren.

Geplaatst door MAGGY’S op woensdag 12 oktober 2016

Maak voor jezelf eens een overzicht van trends die zichtbaar zijn in jouw branche. Kies er eentje uit, en kijk hoe jij daar een Facebook Live video van maakt. (Maggy’s maakte een lange video van bijna 40 minuten, maar starten met een kortere video is ook prima!)

Beantwoord vragen


En de derde optie voor je Facebook Live video: beantwoord vragen. Wat zijn onderwerpen waar jouw volgers meer over willen weten? Bied jouw doelgroep de kans vragen over dat onderwerp te stellen en beantwoord deze tijdens een Facebook Live sessie, zoals Coolblue deed.

Live video Virtual Reality

Ferdinand en Productspecialist Dylan namen de tijd om al je vragen over Virtual Reality te beantwoorden.

Geplaatst door Coolblue op woensdag 16 november 2016

Tip: vraag je volgers een of enkele dagen voordat je Live gaat vast wat ze graag willen weten. Zo voorkom je dat je tijdens je Live video zit te wachten op vragen. Want dat is voor niemand interessant om naar te kijken.

Wat niet te doen op Facebook Live


Facebook Live is ook ‘verkeerd’ in te zetten. Althans, ‘verkeerd’ in de zin dat het je niet veel views of betrokkenheid oplevert. Wat moet je bijvoorbeeld niet doen?

  • Live gaan en alleen praten over producten die je verkoopt. Facebook is een sociaal kanaal, verkopen komt later pas. Natuurlijk mag je vermelden welke producten je verkoopt, maar leg de focus op het geven van tips & trucs.
  • Live gaan en geen uitleg geven over je video. Ga bijvoorbeeld niet zomaar het evenement wat plaatsvindt in je winkel live uitzenden, zonder dat jij of een collega op beeld verschijnt om uitleg te geven. Want wanneer jouw kijkers niet weten waarom ze eigenlijk naar je video moeten kijken, dan haken ze al snel af. Pak dus die telefoon, laat je evenement op de achtergrond zien, ga zelf in beeld staan en leg uit waarom mensen naar je evenement moeten komen.
  • Live gaan en geen duidelijk doel hebben. Facebook Live is geen theekransje, dus bedenk voordat je live gaat wat je wil vertellen en wat je wil bereiken met je video.

Kortom, zorg dat je waarde biedt aan je volgers. Kijk niet als eerste naar hoe het inzetten van Facebook Live interessant is voor jouw omzet, maar naar hoe jij het interessant maakt voor jouw volgers.

Afbeelding via Flickr

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.