Zintuigen prikkelen in de winkel. Hoe doe je dat? - Kooplust

Zintuigen prikkelen in de winkel. Hoe doe je dat?

Zintuigen prikkelen is een hot topic in retail. Het kan klanten verleiden tot extra aankopen, en in deze tijd is elk stukje hulp welkom. Daarom een aantal tips bij elkaar!

1. Zien


Visueel gezien is kleur een krachtig hulpmiddel. Iedere kleur roept een bepaalde sfeer of emotie op, zoals een overzichtje op Wikipedia al laat zien. Rood kan bijvoorbeeld al helpen wanneer je als serveerster meer fooien binnen wilt halen en zorgt er online tevens voor dat mensen meer geld uitgeven. Bekijk ook deze infographic eens over hoe kleuren conversie kan beïnvloeden.

Visual merchandising doet uiteraard ook veel. Niet voor niets verzamelt Ikea haar artikelen in gezellige huiskamers of verleidelijke slaapkamers, want als je de kast hebt gevonden die je wilt zie je opeens een lamp staan die daar wel erg goed bij past. Het creëren van een sfeer of lifestyle waarbij hoofdproducten en bijpassende accessoires gezamenlijk gepresenteerd worden werkt!

2. Voelen


Laat klanten je producten zo veel en zo lang mogelijk voelen. Hoe langer iemand iets vast heeft, hoe groter de kans wordt dat hij of zij het product aankoopt. Een mogelijkheid om dat te stimuleren, is door je presentaties niet al te netjes te maken. Klanten vinden het namelijk vervelend iets door de war te gooien wanneer er duidelijk veel moeite is gedaan om het zo strak te stapelen of vouwen.

3.  Horen


En ook wat ons ter ore komt kan een grote rol spelen. Zo laat harde muziek klanten sneller door een winkel lopen en creëert popmuziek met een laag tempo meer impulsaankopen.

4. Proeven


Supermarkten hebben het natuurlijk al lang in de gaten: klanten iets laten proeven leidt tot extra verkopen van dat artikel. En ook retailers waar voedingswaren niet tot het (kern)assortiment behoren maken slim gebruik van het feit dat liefde door de maag kan gaan. Denk maar eens aan het ontbijt van Ikea of het ‘4 uurtje’ van Hema met koffie en iets lekkers.

Zintuigen1 (2)

5. Ruiken


Geur is een van de krachtigste manieren om een herinnering te activeren. En bij die herinnering krijg je een bepaalde emotie waardoor je geprikkeld kan worden een product te kopen. Zwitsal doet je bijvoorbeeld direct aan baby’s denken, terwijl je bij een dennengeur de kerstboom al ziet staan.  Als retailers de juiste herinnering weten op te roepen, zijn consumenten sneller geneigd meer geld uit te geven. Zo bewijst dit onderzoek van Journal of Business Reach in ieder geval.

Voor het geval je niet overtuigd bent: onderzoeker Alan Hirsch bewees dat consumenten in een geparfumeerde kamer ruim $10 meer uit wilden geven aan een paar schoenen (1), een gemakswinkel zag de verkoop van koffie met 300% stijgen toen zij koffiegeur bij de benzinepomp verspreiden (2) en bij het ruiken van bloemengeuren waren vrijwilligers in staat een puzzel 17% sneller op te lossen (3).

Genoeg aanknopingspunten dus om je winkel spannender te maken voor alle zintuigen!

(1) Hirsch, A., 1991. The Effect of Olfactory Stimuli on the Evaluation of a Common Consumer Product, Chemical Senses 16:5
(2) http://www.marketingforecast.com/archives/16181
(3) Hirsch, A.R. and Johnston, L.H. “The Impact Upon Learning by Floral Odor.” Chemical Senses, Vol. 20, No. 1, 1995, pp. 77-78

Afbeelding door Pixabay

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.