Drie dingen die ik nu anders zou doen op social media


Wat zou ik anders doen, als ik vandaag de dag op social media zou starten? Die vraag stelde ik mezelf onlangs. En er zijn 3 dingen die ik direct anders aan zou pakken. Welke dat zijn, deel ik met je in de podcast ‘Drie dingen die ik nu anders zou doen op social media’.

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.

Transcript


Social media. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik weet dat het voor veel winkeleigenaren een hoofdpijndossier kan zijn. Je ontkomt er tegenwoordig niet aan om erop aanwezig te zijn, maar wat ik merk is dat veel winkels er wel moeite mee hebben om er daadwerkelijk iets uit te halen. Om via social media volgers te verleiden die winkelvloer te bezoeken en iets aan te kopen.

Binnenkort geef ik daar een uitgebreide training over: ‘Klanten werven voor je winkel via social media’. In die Masterclass vertel ik je onder andere wat het geheim is om via social media klanten naar je winkelvloer te krijgen, wat de 3 regels zijn om posts te plaatsen die likes, reacties en actie opleveren, en de 2 manieren om flink tijd te besparen op je socialmedia-strategie.

Je kan helemaal gratis aan deze training meedoen, die plaatsvindt op 26 februari om 10.00 uur en 20.00 uur. Inschrijven voor de training doe je via kooplust.com/masterclass.

Terug nu naar het onderwerp van deze podcast. Wat zou ik anders doen op social media als ik vandaag de dag zou starten met social media? Ik heb mijn bedrijf ondertussen 11 jaar, ik ben al 11 jaar actief op social media. Een mooi volgersaantal: meer dan 11.000 op Facebook, ruim 3.000 op Instagram. Op die laatste ben ik pas een jaar of 2 echt actief, dus daar is het volgersaantal nog wat lager. Facebook gebruik ik al veel langer intensief, dus daar is het volgersaantal ook veel hoger.

Nu – door de jaren heen leer je stiekem heel wat over wat werkt op social media en wat niet. Als ik vandaag de dag zou starten met social media, zou ik daarom een aantal dingen heel anders aanpakken. Misschien ben je aan het luisteren en moet jij inderdaad nog starten met social media, omdat je bijvoorbeeld over niet al te lange tijd een winkel opent. Maar ook als je winkel al jaren is geopend, en je al jarenlang actief bent op social media, is het beluisteren van deze podcast de moeite waard. Want als ik kijk naar wat ik anders zou doen op social media als ik nu zou starten, dan zijn dat dingen die ik NU wel doe, maar die ik jarenlang NIET deed. En als ik daar direct bij de start op social media WEL mee was begonnen, dan had ik veel sneller resultaat gezien van mijn activiteiten. Het kan dus goed zijn dat jij al jarenlang actief bent op social media, maar de dingen die ik met je ga doornemen nog helemaal niet doet. En dan wil ik je vertellen: start ermee. Liefst vandaag nog. Want het kan drastisch het resultaat veranderen dat je boekt met social media.

Oké, laten we er induiken. Wat zijn de dingen die ik anders zou doen als ik vandaag de dag zou starten met social media? Dat zijn 3 dingen.

#1: Meteen vanaf de start mezelf laten zien


Jaren-, jarenlang liet ik mijn gezicht niet zien op social media. Ik gebruikte mijn zakelijke tijdlijn vooral om mijn blogs te delen, om tips te geven, om interessante artikelen over retail te delen.

Mijn gedachte: het gaat vooral om de inhoud, niet om het gezicht daarachter. Ik vond het ook wel lekker, niet met mijn gezicht pontificaal op social media. Dan stelde ik mezelf ook niet bloot aan persoonlijke kritiek.

Ik herken dat ook bij veel winkeleigenaren met wie ik spreek. Die zeggen ook dingen als: ‘Het gaat toch om mijn product, niet om wie dat verkoopt.’ Of: ‘Ik wil helemaal niet de hele tijd met mijn gezicht voor de camera.’

Begrijp ik volledig. Jarenlang riep ik precies hetzelfde.

Tot ik op een gegeven moment dacht: ‘Ja, maar ik lees wel overal dat het beter werkt: jezelf laten zien. En ik vind de pagina’s die dat wel doen zelf ook leuker om te volgen.’ Zakelijke pagina’s waarop ik wel een gezicht zag van iemand, die voelden persoonlijker. Ik voelde meer een band met die persoon en met die pagina. Een pagina waar alleen maar zakelijke berichten op stonden, of waar alleen maar producten werden gepromoot – die voelden koud, afstandelijker, onpersoonlijker. Nu ben ik zelf altijd wel van het experimenteren. Mezelf dwingen eens iets anders te proberen (ook al vind ik dat helemaal niet leuk), gewoon om te zien wat het oplevert. Ik kijk daar dan graag een beetje nuchter naar en dan denk ik: ‘Tja, als het niet werkt, dan stop ik er gewoon weer mee. Dan staan er een paar foto’s van mij op social media, dat overleef ik ook wel hè. En als ik ze echt niet om aan te zien vind, kan ik ook weer iets verwijderen.’

Zo gezegd, zo gedaan. Langzaamaan begon ik te experimenteren met meer van mezelf te laten zien. Ik maakte mijn foto’s persoonlijker, en ik maakte mijn teksten persoonlijker. Ik gaf ook in mijn teksten wat meer een kijkje achter de schermen: daarin vertelde ik dan bijvoorbeeld over iets waar ik mee worstelde, of iets waar ik veel over nadacht.

En ik merkte al snel dat mijn volgers daar veel sneller op reageerden dan op die kille onpersoonlijke berichten die gingen over mijn nieuwe blog. Terwijl ik altijd dacht: ‘Ja, die blog – die tips, dat is toch juist waarom je mij volgt.’ Maar waar een blog misschien iets is waar iemand snel op klikt, is dat persoonlijke hetgeen waar iemand eerder op reageert. En die reacties zijn uiteindelijk op social media ook belangrijk. Die helpen je om meer zichtbaarheid te creëren, want hoe meer reacties op een post, hoe vaker deze aan volgers en niet-volgers wordt getoond.

Door die persoonlijkere berichten en mezelf vaker te laten zien, merkte ik dat ik een sterkere band opbouwde met mijn volgers. Ze waren meer betrokken bij mij, bij mijn pagina en werden sneller ‘fan’. Ik kreeg echt heel wat berichtjes (en nog steeds krijg ik die) in mijn inbox, waarin winkels aangeven dat ze het echt fantastisch vinden om mij te volgen, dat ze de berichten ontzettend leuk vinden. En doordat die band met mijn volgers sterker werd, stonden ze ook meer open voor het aankopen van een van mijn producten. Op het moment dat ik dan wel iets postte over een dienst van Kooplust, dan werden die posts beter bekeken. Sterker nog: ook als ik niets postte over een dienst, begon ik berichtjes te krijgen waarin volgers zeiden: ‘Ehm, ik vind het zo leuk wat je doet: hoe kan ik jou precies inschakelen?’, of volgers die schreven: ‘Ik heb even gekeken naar je diensten: hoe werkt deze cursus, of die dienst?’

Kortom: een sterkere band, meer vragen over mijn diensten en meer kopende klanten. Allemaal door meer van mezelf te laten zien op social media. Dus als je het mij nu vraagt: ja, ik zou dit zeker meteen anders aanpakken als ik nu zou starten op social media. Dan zou ik mezelf vanaf het begin een schop onder mijn kont geven en zeggen: ‘Ik begrijp dat je het spannend vindt, ik begrijp dat je misschien denkt dat het niet nodig is. Maar zet je over je schroom heen, want dit gaat je meer klanten opleveren dan 30 posts over welk product je verkoopt.’

Dus mijn advies aan jou is precies hetzelfde. Ik weet dat er ontzettend veel winkels zijn die alleen maar posten over de producten die ze verkopen, en die niets of maar heel weinig laten zien van zichzelf. Van wie de eigenaar van de winkel is, van wie het team van de winkel is. Doe je daar nu niets of heel weinig mee: alsjeblieft, start ermee. Breid het uit. Want het is een gigantische gamechanger in het resultaat van wat je met social media boekt.

#2 Meer video


Het tweede dat ik anders aan zou pakken op het gebied van social media als ik nu zou starten: ik zou direct meer met video gaan doen. Ook dat: ik doe het nu, maar ik heb het jarenlang niet gedaan op social media. Nu is video wel steeds meer ‘in schwung’ geraakt op social media. 11 jaar geleden gebeurde daar nog niet zo heel veel mee, vandaag de dag zijn Reels en TikToks natuurlijk superhot. Die socialmedia-platformen merken ook dat video veel beter scoort dan reguliere posts, en die pushen dat daarom ook flink. Gebruikers van social media blijven beter hangen bij video. Ik merk het zelf ook als ik Reels bekijk: dat zijn vaak heel entertainende video’s. Het zijn korte filmpjes, je hoeft er niet al te veel moeite voor te doen (een tekst lezen vraagt relatief gezien bijvoorbeeld veel meer moeite) en het prikkelt. Als het leuk is, dan nodigt dat vanzelf uit om de begeleidende tekst te lezen of om het profiel van die persoon of dat bedrijf te gaan bekijken. Kortom: het boeit en verleidt meer dan een reguliere post met een afbeelding en een tekst.

Toen video in opkomst kwam op social media, besloot ik eerst maar eens even af te wachten. Dat doe ik meestal, ik ben een beetje het kat-uit-de-boom-kijk-type. Ik stap niet meteen bij iedere trend in, ik wacht even af en bekijk dan rustig hoe ik het toe kan passen in mijn bedrijf. En zo ook met video.

Ik wachtte af. Behoorlijk wat tijd. Te lang, denk ik achteraf. Want als ik eerder ingesprongen was, had ik nog meer mee kunnen liften op de gigantische schare mensen die je kon bereiken met bijvoorbeeld Reels in de beginfase. Als zo’n socialmedia-platform bepaalde types content wil promoten, belonen ze dat vaak met een flink bereik voor degenen die ermee aan de slag gaan. Naarmate meer mensen inspringen, daalt dat bereik. Maar goed, nog steeds kan je met Reels veel meer mensen bereiken dan met een reguliere post. Gemiddeld bereik ik nu met mijn Reels 2000 tot 3500 mensen, met een reguliere post is dat 1000 tot 1500.

Meer gebruikmaken van video heeft me dus een gigantische boost in bereik opgeleverd, ondanks het feit dat ik wat later ingestapt ben. Ik publiceer ondertussen wekelijks 4 tot 6 Reels, dus 4 tot 6 korte video’s. Als je dat berekent over een jaar tijd, dan levert me dat ongeveer 400.000 meer blikken op mijn socialmedia-content op, dan wanneer ik in plaats van die 4 tot 6 Reels 4 tot 6 reguliere posts zou publiceren. Nu ben ik vrij actief hè, ik zeg niet dat jij ook 4 tot 6 Reels per week moet maken. Maar het feit blijft dat door wat minder posts te plaatsen met gewoon een afbeelding en tekst, en in plaats daarvan meer te doen met video, je veel meer mensen bereikt.

Ik wil ook nog meer gaan doen met video: ik ben wat aan het experimenteren met live gaan. Vind ik ook superspannend, maar ja: als je een stap verder wil komen, dan moet je nieuwe dingen proberen. Ik weet ook dat me dit weer een gigantische stap verder kan brengen in mijn bereik. En meer bereik, betekent meer zichtbaarheid, meer volgers, meer klanten.

Zou ik nu starten op social media, dan zou ik vanaf het begin flink inzetten op video. Reels, live video, maar eventueel ook vooraf opgenomen video’s die je in plaats van een afbeelding bij een reguliere post plaatst. Alles werkt beter dan een gewone foto of afbeelding. Ik zou natuurlijk nog steeds ook content maken met een foto, want dat is wel een stukje simpeler en sneller dan het maken van een video. En verschillende types content plaatsen, resulteert uiteindelijk ook in een sterke strategie. Maar video zou wel het grootste gedeelte van mijn strategie vormen. Want het werkt. Beter dan welk type content dan ook.

Bekijk dus voor jezelf: doe jij iets met video? Kan je ermee starten, of kan je het uitbreiden? Grote kans dat je op die manier meer succes behaalt met je socialmedia-strategie.

#3 Adverteren


Dan het derde en laatste onderdeel dat ik anders aan zou pakken als ik nu zou starten op social media. Dat is adverteren. En ook hier: ik doe er nu heel veel mee, maar ik heb er jarenlang weinig tot niets mee gedaan. Ik denk vooral vanwege de kosten. Wat eigenlijk onzin is, want adverteren op social media kan al vanaf ongeveer 1 à 2 euro per dag. Maar mijn marketingbudget was in de beginjaren van mijn bedrijf een stuk minder groot dan nu, en dan ben je kritischer op de kosten. Ik was ook van mening: je kan social media ook gratis gebruiken, dan zet ik het gewoon op die manier in en bespaar ik de advertentiekosten.

Als ik daar nu op terugkijk, op die denkwijze, moet ik bijna lachen. Toen wist ik niet beter, nu wel. Want ja, je kan social media gratis gebruiken. Doe ik ook. Maar als je dat combineert met een advertentiestrategie, ga je veel sneller veel meer resultaat zien. Want je vergroot je bereik enorm met adverteren. Plaats jij een onbetaald bericht, dan ziet gemiddeld 5 tot 15% van je volgers dat. Door te adverteren kan jij je volledige volgersaantal bereiken, en meer mensen die je niet volgen. Veel meer bereik dus, en veel sneller resultaat.

En ja: het kost geld. Als jij nu misschien in de fase zit dat je marketingbudget nog niet ontzettend groot is, dan kan ik me voorstellen dat je kritisch naar je kosten kijkt. Maar dit is wat ik heb geleerd. Het is niet erg als iets geld kost, als het je daarna ook geld oplevert. Stel, je hebt afgelopen week 10 klanten voor 1 product binnen gehad, en dat product kost je klanten een tientje. Dan heb je dus 100 euro omzet uit dat product gehaald, in dit geval zonder advertentiekosten. Stel nu dat je gaat adverteren. Een kleine advertentie die je 10 euro kost. En dankzij die advertentie krijg je volgende week geen 10, maar 15 klanten voor dat product. Dat betekent 150 euro omzet. En ja, daar heb je dan 10 euro voor betaald, maar het heeft je 50 euro extra in je kassalade opgeleverd. Het kost je in eerste instantie geld, maar als het de investering waard blijkt te zijn en je uiteindelijk meer omzet binnenhaalt, dan zou ik dat geld met liefde uitgeven.

Nu is dit natuurlijk een voorbeeld. Jij zou moeten bekijken wat adverteren jou op kan leveren. Het is niet zo simpel als het klinkt, dat zal ik je eerlijk zeggen. Adverteren op bijvoorbeeld Facebook en Instagram is geen kwestie van even de blauwe promootknop indrukken en klaar is Kees. Adverteren kan je het beste doen via de Ads Manager van Meta, en daar zitten ontzettend veel mogelijkheden in. Weet je niet waar je mee bezig bent, dan maak je makkelijk verkeerde keuzes en levert je advertentiebudget je niets op. Het vraagt wat van je: je verdiepen in hoe die Ads Manager werkt en je verdiepen in wat voor jou werkt wat betreft adverteren. Ik denk dat mij dat jaren heeft gekost. Maar ik ben nu wel op het punt dat als ik 1 euro in adverteren steek, ik vrij exact weet wat voor omzet mij dat binnen een maand oplevert. En zolang die euro die ik erin steek, meer dan een euro blijft opleveren, en ik er ook nog wat aan overhoud na aftrek van al mijn kosten, dan is dat een heel leuk spelletje om te spelen. Ik kan echt zien in mijn resultaten dat door meer te durven doen met adverteren, mijn omzet door de jaren heen flink is gestegen.

Dus ik zou absoluut vanaf de start meer gaan doen met adverteren. Echt geen gigantische budgetten hoor, maar 10 euro per dag – en dan bijvoorbeeld 1 of 2 weken voorafgaand aan een marketingactie die ik in mijn winkel zou organiseren (als ik er eentje zou hebben) – daar kan je echt een heel mooi resultaat van zien op de winkelvloer. Veel meer in mijn ervaring dan van een advertentie in de lokale krant, die over het algemeen flink meer kost dan de 140 euro die je in 2 weken aan socialmedia-advertenties uit zou geven in dit voorbeeld.

DURF te experimenteren


Oké, samenvattend: als ik vandaag de dag zou beginnen met social media, zou ik ZEKER vanaf de start meer doen met mezelf laten zien, meer doen met video en meer doen met adverteren. Als ik dat vanaf mijn start op social media 11 jaar geleden had gedaan, had ik veel sneller veel meer resultaat gezien in mijn bedrijf.

Als ik er zo op terugkijk, heeft veel uiteindelijk ook te maken met DURVEN. Ik wist wel dat meer van mezelf laten zien beter zou werken op social media, maar ik heb het lang uitgesteld omdat ik niet goed durfde. Ik wist wel dat meer met video doen beter zou werken op social media, maar ik heb het lang uitgesteld omdat ik niet goed durfde. Ik wist wel dat adverteren werkte, maar ik heb het lang uitgesteld omdat ik bang was om dat geld uit te geven.

Uiteindelijk duwde ik me in alle gevallen uit mijn eigen comfortzone. Gewoon doen, kijk maar waar je uitkomt. Spannend, maar als je op dat volgende niveau wil komen, moet je ook keihard op je bek durven gaan. Ik zeg altijd: ‘Groei komt niet van denken, groei komt van doen.’ Je kan jarenlang, net zoals ik, blijven denken: ‘Oh ja, dat zou ik eens moeten doen, maar…’ Dat is leuk, maar daar komt geen groei van. Het gaat pas iets opleveren wanneer je gaat DOEN. Wanneer je gaat experimenteren. Dat betekent niet dat jij meteen moet gaan doen wat ik nu doe. 5 Reels per week maken of duizenden euro’s uitgeven aan adverteren. De manier waarop ik ben gekomen waar ik nu ben, is door eerst 1 kleine stap te nemen. 1 video te maken. 1 advertentie te laten lopen van een paar euro. Dat is waar het begint: jezelf die schop onder de kont geven en gaan DOEN. Dat kleine ministapje nemen waarmee je over een paar jaar kan zeggen: het heeft een megaresultaat gecreëerd.

Ik hoop dat deze podcast je nieuwe inspiratie heeft opgeleverd. Ik kan je nog veel meer vertellen over hoe je succes boekt op social media, want de afgelopen 11 jaar hebben me nog veel meer lessen opgeleverd. Zeker de afgelopen 2-3 jaar heb ik heel veel veranderd in de socialmedia-strategie van Kooplust en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, kan ik je wel vertellen. Over wat ik allemaal heb veranderd, wat dat heeft opgeleverd en wat jij daarvan kan leren, vertel ik meer in de gratis training ‘Klanten werven voor je winkel via social media’ op 26 februari aanstaande. Wil je gratis deelnemen aan de Masterclass’? Ga dan naar kooplust.com/masterclass en laat je naam en e-mailadres achter.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

10 video-ideeën voor je winkel

10 video-ideeën voor je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!