13 manieren om je klant te bedanken


Jij doet iets liefs voor je klant en voordat je het weet bedankt die klant jou in overvloed. Dat is hoe wederkerigheid werkt. En in de meeste gevallen brengt het je meer dan het je kost. Klinkt goed? Nou, aan de slag dan. Kooplust geeft je 13 manieren waarop jij iets aardigs kan doen voor je klant.

Is dat principe van wederkerigheid je vreemd? Samengevat: als jij je klant toont dat je hem (of haar) waardeert, is de kans groot dat die waardering zich met een boemerangeffect in je omzet nestelt. Ofwel, je inkomsten stijgen.

Kooplust geeft je vast 13 (simpele en goedkope) manieren waarop je jouw waardering toont.

 1. Schrijf een bedankkaartje.


Bedank je klant met een handgeschreven kaartje. Liefst zo persoonlijk mogelijk, want ‘bedankt voor je aankoop’ kan ook over de buurman gaan. Denk na over waar je samen met je klant over hebt gesproken, en refereer daarnaar in de tekst die je op de kaart noteert.

 2. Stuur een eetbaar cadeautje.


Liefde gaat door de maag. En ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die niet (een klein beetje) gelukkiger wordt van een brok chocolade. Dus, stuur eens een cupcake of knapperige koekjes. Fles wijn mag natuurlijk ook. (En ja, neerzetten in je winkel werkt ook. Maar opsturen is wel net dat beetje specialer.)

 3. Geef een onverwachte upgrade.


Je vindt de vliegmaatschappij toch opeens een stuk leuker als je aan de gate te horen krijgen dat je businessclass mag vliegen. Hoe jouw winkel dat voor elkaar krijgt? Lever de artikelen gratis thuis. Maak een afspraak met de klant om het product te demonsteren en extra tips te geven. Geef een bioscoopkaartje weg bij dat verfilmde boek. En houd het een verrassing, hè? Een onverwachts cadeautje is zoveel beter…

4. Zet een korting op de kassabon. Zomaar.


Je kan natuurlijk je 20%-kortingsactie volop promoten in je folder of nieuwsbrief. Kan. Maar je kan ook een klant verrassen bij de kassa. 20% korting vanwege een geweldige glimlach. Of jarenlange trouwe klandizie. Ik zou me als klant in ieder geval geweldig speciaal voelen. En reken maar dat ik dan mond-tot-mondreclame voor je creëer.

GRATIS E-BOOK
'Ik kijk alleen maar even rond'

Leren hoe je de woorden 'Ik kijk alleen maar even rond' voorkomt? Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang het e-book 'Ik kijk alleen maar even rond' met tips direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


 5. Wees attent.


Logisch hè. Attent zijn. Maar ben je dat ook echt? Weet je wanneer je klanten jarig zijn? Stuur je dan een kaartje? Onthoud je welk product ze kopen? En vraag je daar de volgende keer weer naar? De ene persoon slaat wat meer van deze alledaagse informatie op in zijn hersenpan dan de andere. Heb je er moeite mee, leer jezelf dan om kort wat dingen te noteren na het bezoek van een (vaste) klant. Maakt het onthouden makkelijker. En je klant een stuk blijer.

 6. Geef gratis producten of monsters weg.


Nog iets wat ons allemaal blij maakt: gratis producten of monsters. Het is je vast niet onbekend. De ene winkel maakt er meer gebruik van dan de andere. Kijk eens kritisch naar je eigen zaak. Kan het vaker, beter of leuker? Doen.

 7. Verstop een kleine verrassing.


Door de winkel dwalen. En dan opeens een klein cadeautje tussen de handdoeken vinden. Of thuis een aardig briefje vinden wanneer je de doos met je bouwpakket openmaakt. Maakt je dag toch nét dat beetje leuker.

 8. Onthoud hun naam.


Je hebt vast weleens meegemaakt dat iemand je naam vergat. Wat de reden ook was, je voelde je er in ieder geval niet erg belangrijk door. Dale Carnegie schreef in zijn boek ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’: “Iemands naam is heilig.” Die naam gebruiken zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Vraag dus naar de naam van je klant. En gebruik ‘m met regelmaat (ook hier geldt: heb je moeite met onthouden, schrijf het dan op).

9. Zet een klant in het zonnetje.


Laat je klant zich speciaal voelen. Wijd een plekje in je nieuwsbrief aan hem of haar. Om iets over zichzelf of over jullie samenwerking te vertellen. Maak een ‘Leukste klant van de maand’–award. Organiseer een VIP-dag voor je trouwste klant. Je snapt het al: laat je creativiteit het werk doen bij deze tip.

10. Vraag je klant om zijn mening.


Vraagt iemand je hoe jij ergens over denkt, dan is dat een schouderklopje. Blijkbaar wordt je mening op prijs gesteld. Vraag je klant dus eens om zijn of haar mening. En dan niet met zo’n dertien-in-een-dozijn-enquête. Nee, door één-op-één een oprechte en persoonlijke vraag te stellen.

11. Leer je klanten iets nieuws.


Geef een boek. Plan een workshop. Maak een How-to-gids. Over alles of iets waardoor je doelgroep meer leert over zijn of haar interesse. Of waarmee je klant ontdekt hoe jouw product nóg beter te gebruiken is.

12. Geef een compliment.


Simpel en effectief. De snelste manier om een glimlach op het gezicht van je klant te toveren. Ze vinden er jou ook meteen een stuk sympathieker door, trouwens. Ziet iemand er leuk uit? Loopt er een schattig huisdier aan de lijn? Vind je het geweldig dat ze iedere week boodschappen doen voor een ander? Vertel het.

13. Organiseer een feestje.


Tja, wie houdt er nu niet van een feestje? Maak er een speciale avond van voor je vaste klanten. Met borrels, hapjes, een wervelende show, een stoelmassage, een goodiebag. Je maakt het maar zo gek als je wil. Zolang je klant zich maar héél speciaal voelt.

Hoe bedank jij je klanten?


Deze lijst met 13 manieren om je klant te bedanken levert je vast en zeker wat ideeën op. Dus… wat ga jij doen om je klanten in het zonnetje te zetten?

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!