13 manieren om je klant te bedanken - Kooplust

13 manieren om je klant te bedanken

Jij doet iets liefs voor je klant en voordat je het weet bedankt die klant jou in overvloed. Dat is hoe wederkerigheid werkt. En in de meeste gevallen brengt het je meer dan het je kost. Klinkt goed? Nou, aan de slag dan. Kooplust geeft je vast 13 manieren waarop jij iets aardigs kan doen voor je klant.

Is dat principe van wederkerigheid je vreemd?  Samengevat: als jij je klant toont dat je hem (of haar) waardeert, is de kans groot dat die waardering zich met een boemerangeffect in je omzet nestelt. Ofwel, je inkomsten stijgen.

Kooplust geeft je vast 13 (simpele en goedkope) manieren waarop je jouw waardering toont:

 1. Schrijf een bedankkaartje.


Bedank je klant met een handgeschreven kaartje. Liefst zo persoonlijk mogelijk, want ‘bedankt voor je aankoop’ kan ook over de buurman gaan. Voor tips hoe je een gedenkwaardig kaartje schrijft, lees je deze blog.

 2. Stuur een eetbaar cadeautje.


Liefde gaat door de maag. En ik moet de eerste vrouw nog tegenkomen die niet (een klein beetje) gelukkiger wordt van een brok chocolade. Dus, stuur eens een cupcake of knapperige koekjes. Fles wijn mag natuurlijk ook. (En ja, neerzetten in je winkel werkt ook. Maar opsturen is wel net dat beetje specialer.)

 3. Geef een onverwachte upgrade.


Je vindt de vliegmaatschappij toch opeens een stuk leuker als je aan de gate te horen krijgen dat je businessclass mag vliegen. Hoe jouw winkel dat voor elkaar krijgt? Lever de artikelen gratis thuis. Maak een afspraak met de klant om het product te demonsteren en extra tips te geven. Geef een bioscoopkaartje weg bij dat verfilmde boek. En houdt het een verrassing, hè? Een onverwachts cadeautje is zo veel beter…

4. Zet een korting op de kassabon. Zomaar.


Je kan natuurlijk je “20% korting actie” volop promoten in je folder of nieuwsbrief. Kan. Maar je kan ook een klant verrassen bij de kassa. 20% korting vanwege een geweldige glimlach. Of jarenlange trouwe klandizie. Ik zou me als klant in ieder geval geweldig speciaal voelen. En reken maar dat ik mond-tot-mond reclame voor je creëer.

Moeiteloos en snel het verkoopteam van je winkel trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

 5. Wees attent.


Logisch hè. Attent zijn. Maar ben je dat ook echt? Weet je wanneer je klanten jarig zijn? Stuur je dan een kaartje? Onthoud je welk product ze kopen? En vraag je daar de volgende keer weer naar? De ene persoon slaat wat meer van deze alledaagse informatie op in zijn hersenpan dan de andere. Heb je er moeite mee, leer jezelf dan om kort wat dingen te noteren na het bezoek van een (vaste) klant. Maakt het onthouden makkelijker. En maakt je klant een stuk blijer.

 6. Geef gratis producten of monsters weg.


Nog iets wat ons allemaal blij maakt: gratis producten of monsters. Het is je vast niet onbekend. De ene winkel maakt er meer gebruik van dan de andere. Kijk eens kritisch naar je eigen zaak. Kan het vaker, beter of leuker? Doen.

 7. Verstop een kleine verrassing.


Door de winkel dwalen. En dan opeens een klein cadeautje tussen de handdoeken vinden. Of thuis een aardig briefje vinden wanneer je de doos met je bouwpakket open maakt. Maakt je dag toch nét dat beetje leuker.

 8. Onthoud hun naam.


Je hebt vast wel eens meegemaakt dat iemand je naam vergat. Wat de reden ook was, je voelde je er in ieder geval niet erg belangrijk door. Dale Carnegie schreef in zijn boek “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt”: Iemands naam is heilig. Die naam gebruiken zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Vraag dus naar de naam van je klant. En gebruik ‘em met regelmaat (ook hier geldt: heb je moeite met onthouden, schrijf het dan op).

9. Zet een klant in het zonnetje.


Laat je klant zich speciaal voelen. Geef een plekje in je nieuwsbrief aan hem of haar. Om iets over zichzelf of over jullie samenwerking te vertellen. Maak een “Leukste klant van de maand”–award. Organiseer een VIP-dag voor je trouwste klant. Je snapt het al: laat je creativiteit het werk doen bij deze tip.

10. Vraag je klant om zijn mening.


Vraagt iemand je hoe jij ergens over denkt, dan is dat een schouderklopje. Blijkbaar word je mening op prijs gesteld. Vraag je klant dus eens om zijn of haar mening. En dan met niet zo’n dertien in dozijn enquête. Nee, door één-op-één een oprechte en persoonlijke vraag te stellen.

11. Leer je klanten iets nieuws.


Geef een boek. Plan een workshop. Maak een “How-to” gids. Alles of iets waarmee je doelgroep meer leert over zijn of haar interesse. Of waarmee je klant ontdekt hoe jouw product nóg beter te gebruiken is.

12. Geef een compliment.


Simpel en effectief. De snelste manier om een glimlach op het gezicht van je klant te toveren. Ze vinden er jou ook meteen een stuk sympathieker door, trouwens. Ziet iemand er leuk uit? Hebben ze een schattig huisdier aan de lijn? Vind je het geweldig dat ze iedere week boodschappen doen voor een ander? Vertel het.

13. Organiseer een feestje.


Tja, wie houdt er nu niet van een feestje? Maak er een speciale avond van voor je vaste klanten. Met borrels, hapjes, een wervelende show, een stoelmassage, een goody bag. Je maakt het maar zo gek als je wilt. Zo lang je klant zich maar héél speciaal voelt.

De Decembermaand is een mooie maand om je klanten eens extra te bedanken. Wat ga jij doen om je klanten in het zonnetje te zetten?

Afbeelding via Pixabay.

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.