Een klantenkaart, heeft dat nut?


Het liefst wil je dat je klanten alleen bij jou shoppen, toch? Veel winkels proberen hun klanten zo loyaal mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door een klantenkaart of spaarprogramma aan te bieden. Maar heeft zo’n klantenkaart wel nut?

Zo’n loyaliteitsprogramma kost tijd en geld. En dan wil je natuurlijk wel dat het iets oplevert. Of zo’n klantenkaart je wat brengt vertel ik je in de vlog van deze maand. En heb je al een klantenkaart? Check de video dan absoluut, want ik vertel je ook hoe je ervoor zorgt dat je klanten 2x zo vaak gebruik maken van je kaart.

VIDEO TRANSCRIPT

Hallo, ik ben Marian Bekkers, eigenaresse van Kooplust. Welkom bij deze Kooplust-vlog en leuk dat je kijkt. In deze vlog behandel ik een vraag die ik onlangs van een winkel kreeg. En deze vraag was: “een klantenkaart, heeft dat nut?”

Goede vraag, want het opzetten en onderhouden van zo’n klantenprogramma kost tijd en energie. En is het die moeite wel waard?

Onderzoeken rondom de klantenkaart


Eerst even naar de onderzoeken die rondom dit onderwerp zijn gedaan. En dat zijn er een heleboel. En natuurlijk laten ze niet allemaal hetzelfde resultaat zien…

Sommige onderzoeken zeggen dat een klantenkaart of loyaliteitsprogramma onder de streep wel extra omzet oplevert, andere onderzoeken trekken de conclusie dat het uiteindelijk niets oplevert.

Een aantal van de kritische noten zijn bijvoorbeeld dat de klanten die deelnemen aan een loyaliteitsprogramma al loyaal waren voordat die klantenkaart in de portemonnee zat. Andere resultaten tonen aan dat retailers die een loyaliteitsprogramma aanbieden wel omzetgroei laten zien, maar dat die groei vergelijkbaar is met winkels die geen klantenkaart aanbieden.

Kortom: vanuit de onderzoeks-kant kan ik je geen definitief antwoord geven of een klantenkaart je winkel extra omzet oplevert. Maar naast omzetgroei, levert een klantenkaart natuurlijk nog enkele extra voordelen op.

Voordeel nummer 1 van een klantenkaart


Als eerste: zo’n klantenkaart brengt je extra gegevens over je klanten (mits je er natuurlijk een systeem aan koppelt die de gegevens van je klanten registreert). Een loyaliteitsprogramma kan je vertellen wie je beste klanten zijn, wat voor soort merken ze graag kopen, hoe vaak klanten bij je in de winkel komen.

Hoe meer informatie je hebt, hoe gerichter jij je communicatie kan maken. Als je weet dat bepaalde klanten vaak merk A kopen, dan is het een fluitje van een cent om een gerichte mailing aan die groep mensen te sturen wanneer je nieuwe artikelen van dat merk binnen hebt gekregen. En hoe gerichter en persoonlijker jij communiceert, hoe groter de kans is dat je communicatie succesvol is.

klantenkaart

Voordeel nummer 2 van een klantenkaart


Ten tweede is een loyaliteitsprogramma een mooie manier om je klanten te bedanken. Klanten die met regelmaat een aankoop bij je doen, die verdienen wat extra’s.

En daarbij wil ik opmerken dat dit niet altijd een korting hoeft te zijn. Het is een optie, maar niet de enige optie. Je kunt je beste klanten ook uitnodigen voor een exclusief evenement, of ze een bedankkaartje sturen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Zo’n handgeschreven kaartje voelt waarschijnlijk ook een stuk specialer dan 2 euro korting op je assortiment. Als je ideeën op wil doen hoe je jouw klanten kan bedanken, kijk dan eens naar de blog’13 manieren om je klant te bedanken’. Daarin vind je een heleboel opties die niets met korting te maken hebben.

2x meer gebruik van je klantenkaart


Goed, of een klantenkaart extra omzet oplevert is niet zeker, maar het levert je in ieder geval meer informatie over je klanten op en het stelt je in staat je vaste klanten af en toe te bedanken. Genoeg redenen dus om met een klantenkaart te starten. En als je dat doet, heb ik nog 1 tip voor je. Ik ga je vertellen wat je kan doen om ervoor te zorgen dat klanten jouw klantenkaart 2x zo vaak gebruiken.

Deze tip komt uit een onderzoek van de proffessoren Joseph Nunes en Xavier Dreze1. Zij deelden 300 klantenkaarten uit bij een autowasstraat. Het doel van de kaart was dat klanten 8x hun auto zouden wassen bij de wasstraat, en in ruil daarvoor kreeg de klant 1 wasbeurt cadeau.

klantenkaart

Wat Nunez en Dreze vervolgens deden was het volgende: de helft van de klanten kreeg een kaart met 8 stempelvakjes, en de andere helft van de klanten kreeg een kaart met 10 stempelvakjes, waarbij 2 vakjes alvast gevuld waren met een stempel.

Nu zou je denken dat dat kleine verschil geen effect zou hebben op het resultaat, toch? Beide groepen moesten ten slotte 8x door de wasstraat met hun auto om een gratis wasbeurt te krijgen.

Nou, reken maar dat dat kleine verschil effect had. Van de groep klanten die een kaart had gekregen waarbij vast 2 van die 10 vakjes gevuld waren met een stempel, maakte bijna 2x zo veel klanten de kaart vol.

De precieze cijfers: uit de groep klanten met een stempelkaart van 8 vakjes kwam 19% terug om de stempelkaart vol te krijgen. En uit de groep klanten met een stempelkaart van 10 vakjes, waarbij vast twee vakjes gevuld waren? Daar kwam 34% vaak genoeg terug om de gratis wasbeurt te bemachtigen.

Geef je klanten een voorsprong


Samengevat: wanneer je klanten beloond als ze vaker bij je shoppen, geef ze dan vast een kleine voorsprong bij aanvang. Doe ze een aantal punten of stempels cadeau. Het maakt niet uit tot welk aantal punten ze uiteindelijk moeten sparen, die kleine voorsprong die je ze geeft is dat duwtje in de rug wat je klanten nodig hebben om je kaart vaker te gebruiken.

Bied jij een klantenkaart aan?


Ik hoop dat je dat wat verder helpt en je nieuwe ideeën hebt gekregen. Wil jij me nu graag een vraag stellen die ik in een video beantwoord? Mail je vraag dan naar info@kooplust.com.

Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Black Friday: ja of nee?

Black Friday: ja of nee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!