De 8 leukste co-creatie voorbeelden in retail


Een tijdje terug schreef Kooplust al dat co-creatie leidt tot klanttevredenheid. Het in samenwerking met je klant creëren van producten of services zorgt ervoor dat jouw doelgroep zich sterker verbonden voelt met je winkel of merk.

Sterk spul dus, die co-creatie. Om je verder te inspireren met wat er mogelijk is op het gebied van co-creatie, geeft Kooplust je de 8 leukste co-creatie voorbeelden in retail.

Co-creatie voorbeelden in retail: Starbucks


Geen beter voorbeeld om deze lijst mee te starten dan Starbucks. Via het My Starbucks Idea platform kan iedereen suggesties geven over de producten en services van Starbucks, en de betrokkenheid van Starbucks bij maatschappelijke en ecologische issues.

Vanuit het platform zijn binnen een jaar al meer dan 70.000 ideeën gedeeld. En, gedeeltelijk, ook waargemaakt.  Zo kwam er een recyclebare koffiebeker en de ‘However-you-want-it Frappucino’.

Co-creatie voorbeelden in retail: Spar


De Spar University winkels nodigen klanten uit mee te denken over het assortiment. Spar toont nieuwe producten op de winkelvloer, en via zuilen stemmen klanten welke producten mogen blijven.

Co-creatie voorbeelden in retail: The Tea Lab


Bij The Tea Lab in Rotterdam stel je via een ipad en de ‘Tea creator’ je eigen thee-melange samen. En, door je eigen creatie te claimen en een naam te geven, kunnen ook andere bezoekers jouw melange bestellen. Hoe vaker de keuze op jouw melange valt, hoe prominenter jouw creatie op het menu verschijnt.

Co-creatie voorbeelden in retail: Threadless


Bij Threadless maken de klanten de collectie. Iedereen die wil, kan zijn ontwerp voor een t-shirt indienen. Threadless laat het netwerk stemmen op de favorieten.. en voilà, alleen de meest succesvolle producten worden geproduceerd. En zijn vervolgens razendsnel uitverkocht. De online retailer mag ondertussen meer dan 700.000 leden tot zijn fanbase rekenen.

Co-creatie voorbeelden in retail: Maggy’s Mode


Ook de zelfstandige retailer Maggy’s Mode doet aan co-creatie. Eigenaresse Maggy Hopman nodigde een panel van klanten uit en ondervroeg ze eens flink. Welke artikelen, merken en services klanten in de winkel misten. Met de informatie die deze avond opbracht, maakt de winkel diverse aanpassingen.

Starten met co-creatie kan dus ook klein: nodig je klanten eens uit voor een avondje brainstormen!

Co-creatie voorbeelden in retail: Oscar de La Renta


Al weer enkele jaartjes terug (in 2012) deed de ontwerper Oscar de la Renta ook aan crowdsourcing. Samen met zijn fanbase zocht hij inspiratie voor zijn nieuwe collectie. Via een online inspiratiebord mocht iedereen creatieve uitspattingen uploaden. Van schilderijen tot foto’s, advertenties, stoffen, quotes en nog veel meer. Meneer De la Renta kreeg 3 maanden lang alle inspiratie op zijn eigen computerscherm te zien en ontwierp vanuit die input zijn spring / summer 2013 collectie.

Co-creatie voorbeelden in retail: Ikea


Ikea besloot de winkelinrichting maar eens te onderwerpen aan de co-creatie trend. Naar aanleiding van de nieuwe catalogus, mochten consumenten een Pinterest-board creëren waarop zij hun droomkamer presenteerden.  De droomkamer van de winnares werd daarna in Ikea Amsterdam tot leven gebracht.

Co-creatie voorbeelden in retail: Country Road


De Australische kledingketen Country Road schakelde ook de hulp in van hun klanten via social media. In hun ‘Winter by Request’campagne mochten shoppers stemmen op hun all-time-favorite kledingstukken van de retailer. De 10 favorieten werden daarna als capsule collectie opnieuw geproduceerd en verkocht aan de fans.

Welke co-creatie zet jouw winkel in?


Genoeg inspiratie met deze co-creatie voorbeelden, lijkt me zo. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Laat het me horen wanneer jouw winkel een vorm van co-creatie heeft georganiseerd, wie weet verschijn jij in de volgende lijst van co-creatie voorbeelden. Want het einde van deze trend is nog lang niet in zicht…

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!