De beste voorbeelden van shopper coaching rondom de wereld - Kooplust

De beste voorbeelden van shopper coaching rondom de wereld

Twee jaar terug alweer schreef ik een blog over een nieuwe trend in retail. ‘Shopper coaching.’ Ofwel het overdragen van jouw kennis aan je klanten. Het coachen van je doelgroep om meer te leren over jouw vakgebied, zodat ze een betere dierenbaas, hobbykok of fotograaf worden.

En alhoewel ik die blog in 2014 schreef, is het einde van de trend in shopper coaching nog lang niet in zicht. Integendeel. De trend lijkt steeds vaker voorbij te komen en eigenlijk pas in de kinderschoenen te staan.

Om je een update te geven over deze trend heb ik een aantal van de beste voorbeelden van shopper coaching rondom de wereld in deze blog bij elkaar gezet.

Eataly


Eataly, de Italiaanse kookwinkel, pakt het meteen groots aan. Zij startten een heuse kookschool in de winkel. Niet alleen koop je dus je Italiaanse ingrediënten in de winkel, je leert ook nog eens hoe je ze klaarmaakt. Lessen om een 4-gangen-diner te maken tot een pizza-party of een cursus compleet over mozarella: het kan allemaal.

Interessant om te weten: in tegenstelling tot andere ketens zijn de lessen van Eataly niet gratis. Lessen kosten tussen de 25 en 100 euro. Niet goedkoop, maar desalniettemin populair. Het hoeft dus niet altijd gratis te zijn…

12. De beste voorbeelden van shopper coaching rondom de wereld - 2

Sephora


De beauty-keten Sephora coacht klanten volop tijdens ‘Beauty-classes’. Wat je leert tijdens zo’n cursus? Hoe je valse wimpers gebruikt bijvoorbeeld. Of hoe je op de juiste manier foundation opbrengt, een smoky-eye maakt of hoe je met een paar simpele tricks van je dag make-up een verpletterende avond-look creëert.

Slim van deze retailer: voordat je gebruik mag maken van de (gratis) lessen, moet je jezelf wel even registreren voor het klantenprogramma. Zo zijn ze meteen in staat om met regelmaat in contact te blijven met je.

Lululemon


Nadat je je yoga-broek en matje hebt gekocht, is het natuurlijk wel handig om ook te weten hoe je in die ‘halve kameel’ en ‘neerkijkende hond’ houding komt. Lululemon geeft daarom iedere zondagmorgen yoga-lessen in de winkel.

Het mooie is dat de medewerkers van Lululemon een grote rol spelen binnen het concept. Het zijn echte experts, omdat ze zelf bijvoorbeeld yoga-lerares zijn of personal trainer zijn. Ze weten dus hoe ze je moeten coachen om een professionele yogi te worden. Tijdens die yoga-les, of tijdens een regulier bezoek aan de winkel.

12. De beste voorbeelden van shopper coaching rondom de wereld - 3

AT&T


Koop je zo’n apparaat bij de electronicawinkel, kom je thuis en heb je nog steeds geen idee hoe het nu eigenlijk werkt. Hoe stel je alles in en gebruik je het apparaat op de juiste manier?

De keten AT&T levert daarom een expert die je thuis helpt bij de installatie. Gratis en voor niks. Klanten prikken een datum, tijd en plek waarop de expert het product bezorgt en uitpakt. Daarnaast neemt de expert de tijd om de klant belangrijke functies uit te leggen en vertellen ze de klant hoe ze het meeste plezier uit het product halen.

The Container Store


The Containter Store is een keten die huis-, tuin- en keukenartikelen verkoopt. Natuurlijk mag je in de winkel helemaal je eigen gang gaan zelf je producten selecteren. Maar als je behoefte hebt aan meer hulp en begeleiding, dan is die er volop.

Zo schakel je bijvoorbeeld een ‘professional organizer’ in. Die komt bij je thuis, en helpt je jouw voorraadkast, nieuwe babykamer of lege tienerkamer te organiseren. Of je volgt een les in de winkel die je leert je cadeautjes op een mooie manier in te pakken.

Hoe coach jij je klanten?


Alle ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar op een rijtje zettend, weten we dat de winkel meer moet worden dan een plek waar alleen producten verkocht worden. De trend van shopper coaching speelt hier perfect op in. Winkels die hun klanten willen coachen kunnen hiervoor allerlei invalshoeken vinden. Invalshoeken die zich niet beperken tot alleen de verkoop van producten, zoals deze voorbeelden leren.

Nu denk je misschien:”Leuk allemaal, maar dit zijn grote ketens. Die kunnen mensen inhuren om dat allemaal te organiseren en te verzorgen. Ik heb met mijn kleine team en zelfstandige winkel een stuk minder mogelijkheiden.’

Nou, dan vergis je jezelf flink. Ook voor zelfstandige winkels zijn er allerlei mogelijkheden –groot en klein- om hun shoppers to coachen. Ik heb een lijst van 8 voorbeelden voor je gemaakt van zelfstandige Nederlandse en Belgische winkels die hun klanten al op de een of andere manier coachen.

Wil je die voorbeelden ontvangen? Laat dan onderstaand je naam en mailadres achter. Je ontvangt deze voorbeelden dan meteen in je inbox!

Schrijf je in voor de gratis Inspiratiemails en ontvang het gratis e-book 'Shopper coaching voorbeelden'

In het e-book vind je 8 voorbeelden van zelfstandige Nederlandse en Belgische winkels die inspelen op de shopper coaching trend.Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust.

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

 

Afbeeldingen via FlickrFlickr, Apple

Neem ook eens een kijkje naar...
No related posts for this content