5 veelgemaakte etalage fouten - Kooplust

5 veelgemaakte etalage fouten

Meer producten betekent meer verkoop? En als je je etalage eenmaal hebt gemaakt ben je klaar? Mooi niet dus. Je etalage vraagt meer aandacht dan dat. In deze blog lees je welke 5 fouten vaak gemaakt worden bij het maken van een etalage.

Je etalage is belangrijk. Punt. Want wist je dat zo’n 98% van de consumenten je winkel gewoon voorbij loopt? (Bron: CityTraffic) Het overgrote merendeel van consumenten die wel in de buurt van je winkel is, kiest er dus voor om niet binnen te stappen.

Kortom: als je meer klanten naar je winkel wil leiden, dan ligt die winst gewoon letterlijk op straat.

Nu wordt het lastig om iedereen binnen te krijgen. Maar je etalage helpt je wel om méér mensen te verleiden tot een bezoekje aan je winkel. Als ‘ie een beetje aantrekkelijk is, althans. Als je een aantal van die veelgemaakte fouten vermijdt. Lees dus verder, check je etalage en ga aan de slag.

#1 Alle producten evenveel aandacht willen geven


Veelgemaakte fout nummer 1: alle producten evenveel aandacht willen geven. We zijn als mensen helaas niet in staat om ons op meerdere dingen tegelijk te richten, en dat werkt in je etalage dus net zo min.

Ons oog zoekt duidelijkheid, iets wat eruit springt. Daarmee wordt onze aandacht getrokken.

Licht dus een of meerdere artikelen uit in je etalage. En dat doe je bijvoorbeeld door ze op een andere hoogte te plaatsen.

 #2 Geen spotlights gebruiken


Zet je producten in de spotlight. Letterlijk.

Je wil dat je producten opvallen, en daar heb je voldoende licht voor nodig. Niet alleen wanneer het donker is, maar ook overdag.

Zorg dus voor goed werkende lampen in je etalage, en check met regelmaat of die lampen nog werken.

#3 Geen ruimte leeg laten


Er zijn een boel etalages waarin geen plekje leeg is. ‘Alle ruimte benutten’, hebben die winkeliers gedacht.

Ik weet niet hoe jij het zou vinden om te wonen in een huis waar geen leeg stukje vloer te zien is, maar de meeste mensen worden daar behoorlijk onrustig van. En die chaos, dat is precies wat voorbijgangers ook voelen wanneer ze naar jouw overvolle etalage kijken.

Creëer rust in je etalage. Overzichtelijkheid. Je hoeft er geen museum van te maken, maar een paar lege ruimtes in je etalage zorgen er voor dat de artikelen die er staan juist beter te zien zijn.

#4 Te veel kleuren gebruiken


Alle kleuren van de regenboog in je etalage? Liever niet. Doet nogal snel pijn aan de ogen.

Je etalage creëert stukken meer impact (en dus aandacht van voorbijgangers) wanneer je slechts met enkele kleuren werkt. Een stuk of 3 hoofdkleuren is in de meeste gevallen het maximum, aangevuld met enkele items in steunkleuren.

#5 Geen voorraad van producten


Een klant ziet een leuk artikel in de etalage. Maar jammer en helaas, dit is het laatste stuk. Ook al duik je direct in de etalage om dat artikel voor je klant te pakken, dan was het nog geen slimme zet.

In je etalage wil je artikelen hebben staan waar je nog voldoende voorraad van hebt. Je wil optimaal inspelen op de hebberigheid die je etalage creëert, en dat lukt niet wanneer je bijna door je voorraad heen bent.

Controleer dus iedere dag even of je nog voldoende voorraad hebt van de producten die in je etalage staan. Is dat niet het geval? Vervang dat product dan meteen. Door de dag heen ben je waarschijnlijk druk met andere zaken, en dan kan het zomaar zijn dat je etalage uren met een lege plek in z’n maag zit.

(En ja, alhoewel je sowieso een paar lege plekken in je etalage moet creëren, is het niet de bedoeling dat deze ‘toevallig’ ontstaan omdat je een laatste item verkoopt…)

Meer visual merchandising tips?


Door deze 5 veelgemaakte fouten te vermijden kom je al een heel eind. Maar er kan meer. Er zijn nog een boel andere tips om meer resultaat te boeken met je etalage en je andere visual merchandise activiteiten. Tijdens de GROEI-challenge van Kooplust vertel ik je nog meer do’s & don’ts.

In de 7 dagen die deze challenge duurt ga ik alles op alles zetten om jou te helpen groeien. Te groeien in je omzet, je ondernemersvaardigheden of het aantal klanten wat je naar je winkel trekt.

Tijdens de GROEI challenge geef ik je hele praktische tips rondom je winkelinrichting, je marketing, en ook je concept: alles met als doel meer klanten aan te trekken en meer te verkopen. En met die praktische tips kun jij op hele korte termijn meer resultaat verwachten.

De GROEI challenge start op 25 maart aanstaande en deelname is helemaal gratis. In de 7 dagen dat deze cursus duurt ontvang je video’s, mails, praktische tips en nieuwe inzichten. Doe je mee? Gewoon even je naam en mailadres achterlaten, dat is alles wat er nodig is.

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

Afbeeldingen via Pexels, Pexels, en Pexels.