7 redenen waarom je winkel niet in staat is meer klanten aan te trekken


Jouw doel: meer klanten aantrekken. Je probeert van alles, maar om de een of andere reden levert het onvoldoende resultaat op. Waar het aan ligt? Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met een van de volgende 7 redenen.

Dat jouw stenen winkel onvoldoende klanten aantrekt, kan allerlei redenen hebben. Tuurlijk is het simpel om te roepen: ‘Het ligt aan die online verkoop!’ Maar is dat ook echt zo? Of zijn er misschien acties die jij zelf kan ondernemen om je resultaten te verbeteren?

Om je te helpen dat in kaart te brengen, neem ik in deze blog 7 redenen met je door die in mijn ervaring een negatief effect hebben op het aantal klanten dat je winkel bezoekt (en die niets te maken hebben met die online verkoop).

#1 Je denkt dat je goede service het werk voor je doet


Is dit jouw strategie: klanten op-en-top helpen, hen zien vertrekken uit je winkel, en vervolgens niets anders doen dan hopen dat ze terugkomen?

Dan heb ik nieuws voor je: je doet niet genoeg.

Natuurlijk is het belangrijk om je klanten goed te helpen en een goede service te bieden. En ja, dat kan je zeker helpen bij het laten terugkeren van klanten.

Maar waar het probleem in je strategie ontstaat, is dat je afwacht en hoopt.

Vandaag de dag is het nodig om proactief te zijn. Wachten op klanten is het slechtste dat je kan doen.

En dat betekent dat je jouw klanten, nadat ze de deur uitlopen, proactief weer aan je winkel moet herinneren. Anders gezegd: actief zijn met marketing. Of je daarvoor een nieuwsbrief, de ouderwetse telefoon of social media gebruikt, is aan jou. Maar wees hoe dan ook daadkrachtig en neem zelf de touwtjes in handen om je klant uit te nodigen tot een volgend bezoek.

#2 Je geeft te snel op


Heb je eens iets geprobeerd dat niet werkte? En dacht je toen: ‘dat doe ik dus niet meer’? Dan kan het zomaar zijn dat je te snel hebt opgegeven.

De eerste keer dat de winkels die ik ken een evenement organiseerden, leverde dat echt geen rijen met wachtende klanten op (sterker nog: ‘slechts een paar klanten’ was een betere omschrijving van het resultaat).

De eerste keer dat ik zelf een Facebook-advertentie plaatste, was dat echt geen daverend succes.

Maar dat betekent niet direct dat dat idee waardeloos is. Of niet werkt. De kans is groter dat je je kennis bij moet schaven over hoe je dat idee op de juiste manier aanpakt. En dat je daarna nog even verder moet experimenteren om precies de juiste manier voor jouw winkel te vinden. Pas dan gaat het resultaat opleveren. Eerst een beetje, en daarna steeds een beetje meer.

Knoop in je oren: een succesvolle strategie opzetten om klanten aan te trekken bestaat uit experimenteren en bijschaven. Niet uit een keer iets proberen en meteen opgeven als dat niet het gewenste resultaat oplevert.

#3 Je zet geen gerichte acties op


Een van de redenen waarom jouw idee de eerste keer misschien helemaal niet werkte, is omdat je actie niet gericht was.

Wat ik daarmee bedoel? Dat je actie niet gericht was op een duidelijk publiek bijvoorbeeld, of op een duidelijk resultaat.

Een voorbeeld: onderstaande Facebook-advertentie.

Ik heb een en ander geblurd omdat ik de winkel niet herkenbaar wil maken, maar qua tekst stond er niet meer dan alleen de naam van de winkel.

Ik vermoed zo dat deze winkel dacht: ‘Facebook-advertenties, laten we dat eens proberen!’

Maar wat wil de winkel nu precies met deze advertentie bereiken?

Moet ik de winkel bezoeken? Waarom dan? Wat heeft deze winkel te bieden?

Of is de winkel op zoek naar Facebook-volgers? Waarom zou ik hen dan volgen? Wat maakt het leuk en interessant om deze winkel te volgen?

De advertentie geeft me geen antwoord.

Het enige wat de advertentie doet is een foto van de collectie en de naam van de winkel tonen. Blijkbaar moet dat me van mijn stoel doen opveren en in actie laten komen.

Zou deze advertentie iets opgeleverd hebben voor de winkel?

Ik betwijfel het ten zeerste.

Wat deze winkel beter had kunnen doen is goed nadenken over welk resultaat de advertentie had moeten opleveren. En vervolgens die advertentie zo vormgeven dat klanten getriggerd worden om die actie te ondernemen.

Wil je graag dat ik je ga volgen op Facebook? Adverteer dan met een van je allerleukste en best scorende posts, zodat ik begrijp dat het de moeite waard is om je te volgen.

Wil je graag dat ik je winkel bezoek? Vertel me dan wat dé reden is om NU van mijn stoel af te komen en naar je winkel toe te gaan.

Denk dus vooraf na wie je wil bereiken met je evenement, je Facebook-advertentie of je nieuwsbrief en wat je wil dat deze groep doet. En maak je aanbod dan onweerstaanbaar, zodat je potentiële klanten ook daadwerkelijk in actie komen.

#4 Je kent je doelgroep onvoldoende


Die tip over nadenken wie je wil bereiken, die verdient nog wat extra uitleg. Want dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet.

Veel winkels willen namelijk het liefst iedereen helpen. Iedereen iets te bieden hebben. En al die mensen tegelijkertijd naar de winkel halen, want dat levert het meeste op.

Waarschuwing: dat werkt niet.

Laten we als voorbeeld een drogist nemen. Tuurlijk kopen daar heel verschillende mensen, van heel verschillende leeftijden.

De behoefte van een oudere dame met jicht, is echter compleet anders dan de behoefte van een tienermeisje dat voor het eerst make-up koopt.

Wat je moet ondernemen om die oudere dame naar je winkel te krijgen, is compleet anders dan wat je moet doen om dat tienermeisje naar je winkel te krijgen.

Wil je meer klanten naar je winkel halen, dan is het zaak dat jij je doelgroep (of verschillende doelgroepen) door en door kent.

Weet met welke verschillende klanten en welke verschillende behoeftes je te maken hebt. Besteed tijd aan het doorgronden van wat die verschillende groepen klanten tot actie aanzet en naar je winkel brengt.

Want waar de een misschien getriggerd wordt door een winkel met brede gangpaden en duidelijk leesbaar communicatiemateriaal, veert de ander juist op bij het idee dat die winkel een speciaal evenement voor haar en haar vriendinnen biedt.

En wanneer je dat weet, kan jij je strategie om klanten naar je winkel te krijgen weer een stukje verder aanscherpen.

#5 Je vertoont ruis


Een andere reden waarom klanten je winkel niet bezoeken, is omdat ze denken dat jouw assortiment niet bij hen past.

Dat wil niet zeggen dat íédere klant bij je winkel past, maar wel dat je ervoor moet zorgen dat jouw doelgroep begrijpt dat jouw winkel voor hén de perfecte match is.

Soms ontstaat in dat stukje ruis.

Stel bijvoorbeeld dat jouw winkel zich in het midden- tot hogere segment van de markt bevindt, maar de uitstraling van je winkel aan de buitenzijde matcht daar niet mee. De verf brokkelt van je pui, de producten die buiten staan zijn allemaal afgeprijsd en er ligt rotzooi op de stoep.

Denk je dan dat jouw doelgroep je winkel binnenstapt?

Reken maar van niet.

Want die klant krijgt op basis van de uitstraling aan de buitenzijde het gevoel dat wat jouw winkel biedt helemaal niet past bij hem of haar.

Ruis kan op allerlei manieren ontstaan. In het voorbeeld dat ik gaf is de ruis misschien meteen overduidelijk, maar het kan ook ontstaan op allerlei subtielere manieren. Je concept matcht bijvoorbeeld niet met wat je communiceert in je folder, of op je social media kanalen. Of je communicatiemateriaal staat in schril contrast met je assortiment.

Check dus met regelmaat of alles wat je doet wel met elkaar klopt, want door ruis kunnen zomaar klanten afhaken.

#6 Je blijft doen wat niet werkt


Waar reden nummer 2 je vertelde dat te snel opgeven geen goed idee is wanneer je meer klanten aan wil trekken, is maar blijven doen wat niet werkt ook geen goed idee.

Een voorbeeld. Stel dat jij uren en uren besteedt aan het opzetten en onderhouden van een social media strategie, maar je strategie levert geen zichtbaar resultaat op. Dan is het geen goed idee om maar gewoon op dezelfde voet door te blijven gaan.

Moet je er dan meteen mee stoppen?

Nee. Het is een goed idee om eerst eens je kennis bij te spijkeren over wat werkt.

Heb je geëxperimenteerd met die kennis en blijft het resultaat uit? Dan is het een overweging waard om te stoppen met iets wat enorm veel tijd, energie of geld kost, maar te weinig oplevert.

In dat geval is de stekker uit die activiteiten trekken en je tijd en geld besteden aan dat wat wél werkt voor je winkel, een heel wat beter idee. Want juist door je te focussen op dat wat resultaat oplevert, haal je er in de meeste gevallen nog veel meer uit.

Blijf dus niet ellenlang trekken aan een dood paard, maar besteed je energie slim.

#7 Je bent niet consistent


En de laatste reden waarom je misschien niet in staat bent meer klanten aan te trekken? Dat is dat je niet consistent bent.

Iets wat je eenmalig of zo af en toe een keertje doet, levert stukken minder op dan consistent actie ondernemen.

Laten we nog even je social media strategie als voorbeeld nemen. Als je slechts zo af en toe eens iets plaatst, dan is de kans groot dat je daar weinig resultaat van ziet. Ga je echter consequent aan de slag met je strategie en post je consistent meerdere keren per week, dan is de kans op resultaat stukken groter.

Ga dus na bij jezelf: welke activiteiten onderneem je nu om klanten aan te trekken, maar doe je niet met een goede regelmaat? Ook daar ligt wellicht een actiepunt voor jou en je winkel.

En wat werkt dan WEL?


7 redenen waarom het je niet lukt om meer klanten aan te trekken. Het doornemen van die redenen kan al een lijstje aan actiepunten opleveren die je vooruit helpen. Misschien is het tijd om proactiever te worden, beter na te denken over gerichte acties om klanten naar je winkel te krijgen of meer consistent aan de slag te gaan met wat je al doet.

En wil je nu nog meer leren over wat WEL werkt? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Black Friday: ja of nee?

Black Friday: ja of nee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!