5 agendapunten voor de winkel van de toekomst


Veel is er al geschreven over hoe een fysieke winkel de komende jaren het voortbestaan kan (of moet) verzekeren. Maar wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten? Een omni-channel strategie ontwikkelen en dan ben je klaar? Naar mijn idee niet. Alleen een webwinkel openen en integreren doet geen recht aan de vele andere ontwikkelingen in consumentengedrag. Daarom.. de 5 belangrijkste agendapunten waar iedere retailer, klein of groot, mee aan de slag moet gaan!

De winkel van de toekomst… 

  1.       … onderscheidt zichzelf.


Ongeveer doen wat je concurrent doet is niet meer voldoende. Het is tijd om boven de middenmoot uit te stijgen. Een consument heeft tegenwoordig de keuze uit duizenden verkooppunten.  De winkel om de hoek, de dichtstbijzijnde stad of een outletcentrum, Nederlandse webwinkels of internationale webshops. Is het de consument niet  duidelijk wat jij te bieden hebt, zijn er nog honderden anderen met exact dezelfde producten (en een goedkopere prijs). Belangrijk dus om de identiteit van jouw winkel te bepalen en dit glashelder te communiceren!

 2.       … biedt haar klanten gemak.


De reden waarom online shopping zo snel integreert, is dat het de consument heel wat gemak brengt. Shoppen wanneer je wilt, vanuit je luie stoel en en bezorging aan je deur. Vergeet niet, gemak is één van de belangrijkste aankoopprikkels! Zeker in een tijd waarin iedereen het razend druk heeft. Een fysieke winkel doet er goed aan beter in te spelen op die zoektocht naar gemak. Dat kan door een omni-channel strategie, maar kosteloze antwoorden zijn er ook volop. Zorg bijvoorbeeld eens dat consumenten eenvoudig etalage artikelen terug kunnen vinden  (75% verlaat ten slotte je winkel als je dit niet doet). Of ga aan de slag met setverkoop, neemt je klant ook al heel wat werk uit handen..

 3.       … is een meestercurator.


Die onbeperkte productkeuze online is geweldig. Of lijkt het alleen maar zo? Veel keuze betekent veel tijd om alle opties in kaart te brengen en twijfels over de beste keuze.  Juist het beperkte aanbod van een stenen winkel kan -en moet-  de klant helpen met kiezen. Een uitmuntende collectie is dan wel onmisbaar. Daarvoor moet een retailer tijdens de inkoop functioneren als een meestercurator. En vervolgens op de winkelvloer in staat zijn om (met passie!) de consument te overtuigen waarom deze producten de beste keuze zijn.

 4.       … heeft enthousiaste en kundige medewerkers.


Chagrijnige verkopers die liever geen klanten helpen? Vergeet het maar. De consument loopt zo je winkel uit en kiest voor één van de vele concurrenten.  Medewerkers die minder kennis hebben dan de alwetende consument, of niet in staat zijn een gefundeerd advies te geven? Same story. Heeft het winkelpersoneel geen toegevoegde waarde dan is de stap alles online te kopen wel heel erg klein. Vergeleken met de huidige situatie, betekent het dat veel retailers flink aan de bak moeten met dit agendapunt. Het goede nieuws: kleine investeringen in service kunnen een groot verschil  in omzet te maken!

5.       … is meer dan een verkooppunt.


De winkel is van oudsher een plek waar producten verkocht worden. Dat is rap aan het veranderen. Een consument is niet meer afhankelijk van de fysieke winkel om zijn aankopen te doen. Die winkel moet dus voor iets extra’s zorgen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor: het prikkelen van de zintuigen, het toevoegen van nieuwe diensten, het creëren van ervaringen.. Een stukje beleving, als je het zo wil noemen. Belangrijk daarbij is altijd te denken vanuit je identiteit. Lukraak een goochelaar in je winkel neerplanten zodat er iets te beleven valt is niet de oplossing. Denk na hoe je jouw winkel wil profileren, en daarna hoe je die ervaring bij de klant kunt versterken.

Vijf punten dus, waar iedere retailer vandaag al een begin mee kan maken. En voor de kleinere winkeliers: er zijn voldoende low-budget vertalingen, met een stukje creativiteit en de wil om te veranderen kom je al een heel eind!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding via Pixabay

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Hoe je omgaat met kopieergedrag

Hoe je omgaat met kopieergedrag
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!