Van goed naar geweldig: hoe jouw winkel zich losmaakt van de concurrentie


Het gaat best lekker met je winkel. Er mag natuurlijk altijd wel wat bij, maar over klanten en omzet hoef je niet te klagen. Toch kriebelt er iets. Het gaat goed, maar niet geweldig. De concurrentie ligt op de loer en je hebt het gevoel dat er iets extra’s nodig is om écht tot grote hoogtes te klimmen in je ondernemerschap. Je bent ervan overtuigd dat er meer potentie zit in je winkel en in jou. Maar welke route je moet volgen om die potentie te ontketenen is je nog een raadsel. Herkenbaar? Dan is deze blog voor jou.

In de overvolle wereld van de detailhandel is je winkel vooruitduwen van ‘goed’ naar ‘geweldig’ geen overbodige luxe. Een flinke voorsprong nemen op de (online en offline) concurrentie, een winkelvloer die als een magneet werkt op potentiële klanten én een bedrijf dat jou het leven laat leiden van je dromen: de voordelen om je winkel naar dat volgende niveau te duwen liggen voor de hand.

Maar de weg daarnaartoe, die is minder voor de hand liggend. Het is een zoektocht naar de juiste route, want het is meer dan alleen het aanbieden van goede producten en de juiste service. In deze blog laat ik je daarom de 3 essentiële aspecten zien waarmee je jouw winkel naar een hoger niveau tilt en dé place to be wordt in jouw wijde regio en daarbuiten.

#1 : Weten waar je kracht ligt


Een must om van ‘goed’ naar ‘geweldig’ te gaan, is weten waar je kracht ligt. Waar is jouw winkel ontzettend goed in? En waar ben jij persoonlijk ontzettend goed in? Een winkel die zich losmaakt van de concurrentie heeft dat kraakhelder in beeld.

Het beste concept voor een winkel zit ‘m in de ‘sweet spot’: de plek waar jouw persoonlijke sterke eigenschappen, de behoeftes van je klant en de kansen in de markt elkaar overlappen. Daar vind je de combinatie van een winkel die jouw klanten recht in het hart raakt en een concept dat perfect past bij jou als ondernemer.

Het concept van je winkel (ofwel de kracht van je winkel) is de basis van waaruit je alle beslissingen neemt voor je bedrijf. Wanneer je twijfelt over waar die kracht precies ligt, ontstaat er geen duidelijke boodschap naar je doelgroep. Anders gezegd: als jij niet weet waar je kracht ligt, dan weet je klant het al helemaal niet. En dat leidt al snel tot een bezoek aan de concurrent in plaats van aan jouw winkel.

Weten waar je kracht ligt is slechts het begin, en dit begin kan al uitdagend zijn. Ik heb bij lange na niet genoeg vingers om te tellen hoeveel winkels zeggen dat hun kracht ligt in ‘een goede service en een uitgebreid assortiment’. (Hint: als 90% van alle lokale winkels in Nederland en België dit zegt, onderscheid je je niet van de concurrentie.) Of hoeveel winkels ervan overtuigd zijn dat hun producten uniek zijn, terwijl 2 kilometer verderop een winkel zit die iets vergelijkbaars verkoopt – alleen dan net van een ander merk.

Het vraagt echt een diepere kijk naar jezelf, je winkel en je klanten om goed in kaart te brengen waar je kracht ligt.

Wil je graag mijn visie omtrent óf jouw winkel onderscheidend is en waar kansen liggen om dit te verbeteren? Via Kooplust bied ik onder andere een 1-op-1-jaartraject aan waarin we samen jouw winkel naar nieuwe hoogtes laten klimmen. Je vraagt hier een gratis strategiesessie van 30 minuten aan, waarin we sparren over waar in de komende 12 maanden de grootste groeikansen liggen voor jouw winkel, en of Kooplust je daarbij kan helpen.

#2 : Constante verbetering


Een succesvolle ondernemer is constant op zoek naar verbetering. Hoe kan iets sneller? Makkelijker? Leuker? Beter? Van het automatiseren tot delegeren van taken en het experimenteren met nieuwe ideeën: alles om dat volgende niveau van ondernemerschap te bereiken. Die drive naar verbetering zorgt ervoor dat een bedrijf (en een ondernemer) groeit.

En die kansen tot verbetering, die liggen er altijd. Walt Disney noemde het ‘plussing’. Daarmee bedoelde hij dat hoe goed de ervaring van je gast of klant ook is, het altijd beter kan. Het is jouw taak als ondernemer om die verbetering te vinden. Disney deed dat bijvoorbeeld door in vermomming door Disneyland te lopen en te ervaren wat een gast van zijn pretpark meemaakte. Zo zocht hij naar de verbeterkansen voor hem en zijn team. En als een topondernemer als Walt Disney telkens nog verbeterkansen zag liggen, dan zijn die vast en zeker ook te vinden in jouw lokale winkel.

Het vinden van verbeterkansen is voor heel wat ondernemers echter niet de grootste uitdaging – dat lukt wel. Maar het wegen van die kansen, dat is waar het lastig wordt. Welk idee levert de meeste groei op? Waar moet je als eerste mee aan de slag?

Dat is waar je concept om de hoek komt kijken. Wanneer je weet waar de kracht van je winkel ligt – waar jij in uit wil blinken – dan wordt het makkelijker te bepalen met welk idee of welke tactiek je aan de slag kan gaan.

Vergelijk het maar met een tripje naar de supermarkt om je eten voor vanavond uit te zoeken. Met een blanco boodschappenlijstje is het lastig kiezen tussen alle schappen: wordt het een simpel AGV’tje (aardappelen, groente, vlees), of Mexicaans? Italiaans of toch een broodje hamburger? Zonder leidraad is de keuze reuze, en dat maakt het lastig kiezen. Plus: door al dat gedraal laat je maaltijd waarschijnlijk ook langer op zich wachten.

Heb je daarentegen vooraf al wat denkwerk verricht en besloten dat je vanavond op de Italiaanse toer gaat? Dan is de keuze snel gemaakt. Het pastaschap, verse tomaten en basilicum – binnen een paar minuten heb je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in de keuken.

Datzelfde geldt voor je winkel. Als het op het aantal ideeën aankomt om groei voor je winkel te realiseren, is de keuze reuze. Wanneer je daar zonder leidraad een keuze in probeert te maken, wordt het lastig – en laat het resultaat voor je winkel langer op zich wachten. Maar wanneer je de kracht van je winkel kraakhelder op je vizier hebt en met een soort ‘boodschappenlijstje’ die verbeterkansen naloopt, ben je sneller in staat om te kiezen wat past bij je winkel en sneller in staat om resultaat te boeken.

Nóg een bijkomend voordeel van een boodschappenlijstje (ofwel een kraakhelder concept) is dat het resultaat beter wordt. Stel dat je – zonder je boodschappenlijstje – thuiskomt met tacoschelpen, een hamburger en basilicum. Sommige chefs weten daar waarschijnlijk een topgerecht mee te maken, maar bij de gemiddelde thuiskok belandt er uiteindelijk iets op het bord wat niemand begrijpt of smaakvol vindt.

Wat wel smaakvol is en aantrekkelijk oogt? Die pasta met tomaten en basilicum. Omdat het ‘klopt’.

Wanneer je in je winkel talloze verschillende tactieken met elkaar combineert die samen geen overkoepelende boodschap vertellen, dan wordt je winkel net zoals die tacoschelp met hamburger. Je klanten zullen het gevoel krijgen dat je winkel niet ‘klopt’ – die probeert te veel verschillende dingen tegelijk te zijn.

De kracht van je concept wordt versterkt (en daarmee ook de mate waarin jouw winkel zich losmaakt van de concurrentie en de mate waarin je in staat bent klanten aan te trekken) wanneer alle elementen en alle tactieken die je winkel inzet op elkaar aansluiten en één boodschap vertellen.

Zorg dus dat je eerst de kracht van je winkel in kaart hebt gebracht en kies dan met welke verbeterkansen jij aan de slag wilt. Wil je dat een retail-expert je helpt bij het kiezen en uitvoeren van die verbeterkansen? Vraag dan hier een gratis strategiesessie van 30 minuten aan, waarin we sparren over waar de kansen liggen voor jouw winkel, en of Kooplust je daarbij kan helpen.

#3 : Discipline


Heb je de verbeterkansen voor je winkel gekozen en passen ze bij de kracht van jouw winkel? Dan is het tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. En dit is het moment waarop het kaf van het koren wordt gescheiden.

Want wanneer het aankomt op de uitvoering, dan is discipline het toverwoord. Iedere ondernemer heeft namelijk te maken met een gebrek aan tijd. Met uitstelgedrag. Met angsten over wat er kan gebeuren wanneer je iets nieuws probeert.

Dit is het moment waarop de gemiddelde ondernemer afhaakt. Met redenen als ‘geen tijd’, ‘ik denk niet dat het gaat werken’, ‘ik moet eerst weten hoe ik dit perfect uitvoer’ of ‘ik heb het een keertje geprobeerd maar het leverde geen mega-resultaat op’.

De waarheid is dit. Als je naar nieuwe hoogtes wil klimmen en het volle potentieel van jezelf en je winkel wil benutten, dan moet je all-in gaan met dat idee. Het betekent dat je al je angsten en drempels onder ogen ziet en er tóch voor gaat. Het betekent dat je iets niet half of een keertje probeert, maar ermee doorgaat tot je erbij neervalt en gaandeweg bijschaaft. Het betekent dat je – ongeacht hoe druk je het ook hebt – als eerste tijd in je agenda blokkeert voor je groei en zorgt dat je daar op die momenten volledig gefocust aan werkt.

Dat is hoe je winkel van ‘goed’ naar ‘geweldig’ gaat.

Het vraagt geduld en doorzettingsvermogen, want dit soort succes komt niet van de ene op de andere dag. Het merendeel van de ondernemers haakt ergens in die reis af, en dat maakt dat slechts sommigen écht die top bereiken en hun winkel tot grote hoogtes duwen.

Vind je het opbrengen van die discipline soms lastig? Niet zo raar hoor, we zijn tenslotte allemaal mens. En dat betekent dat afleiding, ontwijkgedrag en de angst om te falen bij ons allemaal op de loer ligt. Het beste advies dat ik je kan geven: schakel iemand in die de stok achter de deur vormt voor je. Iemand die jou motiveert en inspireert om aan de slag te gaan, maar jou ook de spreekwoordelijke schop onder je kont durft te geven als het nodig is. Dat doe ik met liefde en plezier voor je, bijvoorbeeld tijdens een 1-op-1-jaartraject waarin we samen jouw winkel (en jou) naar nieuwe hoogtes laten klimmen.

Conclusie


Om jezelf los te maken van de concurrentie en je winkel naar een hoger niveau te tillen, zijn deze drie zaken dus cruciaal: de kracht van je winkel kraakhelder in beeld hebben, constant blijven streven naar verbetering en gedisciplineerd te werk te gaan.

Vergeet niet dat succes tijd kost. Maar met de juiste mindset en inzet transformeert jouw winkel op deze manier van ‘goed’ naar ‘geweldig’.

Wat je vandaag alvast kan doen? Zet je eerste stap op weg naar een nieuw niveau en vraag hier een gratis strategiegesprek met mij aan, waarin ik samen met jou bekijk waar de komende 12 maanden de kansen op groei voor jouw winkel liggen.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Het b-woord. Wat moet je er mee?

Het b-woord. Wat moet je er mee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!