De winkel als kroeg


Onlangs deed Jan Meerman, directeur CBW-Mitex, een interessante uitspraak: “Winkels moeten als kroegen worden.” Op BNR nieuwsradio bepleitte hij dat de winkel een sociale ontmoetingsplaats moet zijn waar gelijkgestemden elkaar treffen. Een visie met potentie?

Betrokkenheid is het nieuwe toverwoord. De consument wil betrokken worden bij jou als bedrijf, bij jou als winkel. Crowdfunding is daarvan een geweldig voorbeeld, bijvoorbeeld gebruikt door BrandMission. Deze kledingwinkel haalde haar startkapitaal op via crowdfunding. 50 Particulieren zijn daarmee niet alleen investeerders, maar ook toegewijde klanten, ambassadeurs en adviseurs.

Omgekeerd verwacht de consument ook betrokkenheid van jou: bij je producten, klanten en omgeving.  De consument is klaar met bedrijven welke roekeloos omgaan met hun klanten, alleen om de eigen zakken te vullen.Een goede uitleg en voorbeelden over de trends in maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen bedrijven is terug te vinden in trend briefing Social Good van JWT.

Betrokkenheid dus. Meerman’s visie lijkt hier op aan te sluiten; de winkel als sociale ontmoetingsplaats waar gelijkgestemden elkaar treffen. Met andere woorden: een winkel welke betrokken is bij zijn publiek. Niet alleen een omgeving waar producten verkocht worden, maar welke een plek heeft in het leven van de consument.

De mogelijkheden om op internet gelijkgestemden te vinden zijn eindeloos, en vooral, laagdrempelig. Ga online en je hebt zo forums gevonden gevuld met  mensen die graag boeken lezen, vaak vol met oproepjes om een leesclub te beginnen. Offline verzamelen deze mensen zich ook. Dagelijks krijgt een boekenwinkel hordes mensen over de vloer welke allen dezelfde interesse hebben. De winkel heeft alle mogelijkheden om ontmoetingen te faciliteren, om mensen samen te brengen en daarmee bij de winkel te betrekken. Er wordt echter vaak vooral gedacht aan het product wat men verkoopt, niet zo zeer aan de dienst welke geboden kan worden. Een boekenwinkel kan niet alleen een boek verkopen, maar een platform en ontmoetingsplaats zijn voor boekenliefhebbers.

Het is daarbij aan de winkel  de drempel te verlagen en deze contacten mogelijk te maken. Hoeveel van de bezoekers zouden interesse hebben in het vormen van een leesclub, waarbij zij begeleid worden door een medewerker met uitgebreide boekkennis, en het nieuwste boek tegen een aantrekkelijk tarief kunnen kopen?

In elke tak van retail is deze switch in denken toepasbaar. Een sportzaak ontvangt dagelijks enthousiaste sportbeoefenaars. Wat als die renner nu niet alleen zijn outfit bij je kocht, maar tevens van jou bijvoorbeeld informatie kreeg over de beste apps welke er bestaan om zijn prestaties te meten en een clinic kan volgen over hoe zijn prestaties te verbeteren?

Wanneer je gaat denken in de behoeftes van je doelgroep ontstaan veel meer mogelijkheden dan denken in verkoop van een product. Een consument bezoekt een café niet zo zeer om er bier te kopen, maar om mensen te ontmoeten en samen met hen te ontspannen.Laat je winkel een plek zijn waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, waar jij en je klant betrokken zijn bij elkaar en een bepaalde interesse kunnen delen. Kortom, de winkel als kroeg!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding door Pixmac.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

De winkel wordt een ontmoetingsplek

De winkel wordt een ontmoetingsplek
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!