Koopgedrag: Waarom consumenten kopen (in 1 woord!)


Omzet binnen halen en houden kan een uitdaging zijn. Met alle verschillende aspecten die komen kijken bij een winkel en de veranderende markt, kan de zoektocht naar een geheim ingrediënt wat klanten over haalt te kopen onbegonnen werk lijken. Een belangrijk uitgangspunt kan echter met één woord onthuld worden en is vaak kosteloos om in te voeren: gemak.

Het is zo simpel als je maar kan wensen, maar toch wordt dat woordje door veel retailers (bewust of onbewust) vergeten. Van het veranderen van artikelnamen zodat het voor de klant lastiger wordt om online te vergelijken tot het inhuren van winkelpersoneel dat geen Nederlands spreekt. Allemaal voorbeelden van hoe je een klant het zo moeilijk mogelijk kan maken. Wellicht met reden kostenbesparing of het opzetten van een ‘goede’ procedure. Dat die klant de volgende keer gewoon naar iemand anders gaat die het niet zo ingewikkeld maakt is bijzaak.

Hoe gemak koopgedrag stimuleert


Gemak is niet de enige prikkel die je klanten kan geven om te kopen, maar wel een hele belangrijke. Waarom heeft het zo’n grote invloed en hoe kun je aankopen ermee stimuleren? Drie voorbeelden:

  • Een gevoel van gemak:Keer op keer wijzen onderzoeken uit dat de bezoeker die langer in de winkel blijft, meer geld uit geeft. Een grote reden waarom de klant meer tijd doorbrengt in een zaak is dat hij of zij zich comfortabel voelt. Doordat bijvoorbeeld het personeel de bezoeker een warm welkom geeft, of de klant zich thuis voelt bij een bepaald concept.
  • Een product wat de klant gemak brengt: Veel van de producten die snel en door veel consumenten gekocht worden, hebben gemeen dat ze iets eenvoudiger maken. Denk bijvoorbeeld aan een auto, de ipad of een winkelconcept als 2theloo. Alles wat ons leven een beetje gemakkelijker maakt, is geld waard!
  • Koopgemak:Wanneer klanten in een winkel drempels tegenkomen om iets te kopen (onvindbare artikelen, geen prijssticker, producten niet aan kunnen raken, artikel past niet meer in karretje) zijn ze eerder geneigd weg te gaan zonder de kassa te bezoeken. Het argument dat een bezoeker heus wel hulp vraagt, gaat misschien voor een heel klein gedeelte op. Hoe vaak ben je zelf ten slotte niet een zaak uitgelopen omdat je dacht “ik koop het wel bij die andere winkel” , “het personeel is druk bezig en ik wil niet wachten” of “bij nader inzien heb ik het toch niet zo hard nodig”?

 Gemak in jouw winkel


Natuurlijk maak je het in jouw winkel de klanten al gemakkelijk. Je biedt ze een kop koffie en hebt de artikelen geprijsd. Helemaal goed. Maar waarom zijn je cadeaubonnen eigenlijk slechts 12 maanden geldig? Waarom hebben je paskamers geen spiegels? Waarom heb je artikelen uit de etalage achter in je winkel verstopt? Waarom moet een klant een retournummer aanvragen wanneer hij iets naar je webshop wil retourneren? Waarom moet hij of zij eerst 10 stempeltjes op een klantenkaart hebben voordat je wat extra’s biedt?

Denk er eens over na, waar je die kansen voor gemak laat liggen. En probeer het dan op een andere manier. Gewoon proberen, om te zien of het een aantrekkelijkere winkel, blijere klant en hogere omzet oplevert!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!