Waarom ‘tevreden klanten’ geen wens van je winkel moet zijn


Heeft jouw winkel tevreden klanten? Misschien is het dan tijd voor iets nieuws. Want tevreden, daar zou ik niet blij mee zijn.

Ben je wel eens iemand tegen gekomen die vertelde ‘tevreden’ te zijn over zijn of haar relatie? Waarschijnlijk zou je denken “nou, daar spat het vuur ook niet echt vanaf.”

Precies. Tevreden zijn is leuk, maar er is meer dan dat. En als je winkel ophoudt bij het tevreden stellen van klanten, dan blijven er een boel kansen liggen.

Tevreden klanten zijn niet…


Tevreden klanten zijn niet…

…per se de klanten die nog eens bij je kopen.
…loyale bezoekers van je winkel.
…echte fans van je winkel.
…degenen die mond-tot-mond reclame creëren.
…de klanten die een blokje omrijden voor je winkel.
…sterk verbonden met je winkel (met andere woorden: een bezoekje aan de concurrent is zo gemaakt).

‘Maar het zijn ook geen ontevreden klanten’, denk je misschien. En daar heb je gelijk. Het zijn geen ontevreden klanten. Het zijn geen klanten die met een frons je winkel uitlopen. Maar hoe dan ook zou ik toch liever gaan voor klanten die met een grote glimlach je winkel verlaten.

Ga voor meer dan gemiddeld


Om meer dan tevreden klanten te krijgen – die klanten die wel met een grote glimlach je winkel verlaten – zul je meer moeten doen. Meer dan gemiddeld.

Want als jij goed advies geeft, een kopje koffie aanbiedt en de klant vriendelijk goedendag wenst, dan ben ik bang dat je niet meer doet dan het gemiddelde. Die tevreden klant gaat dan net zo lief naar de concurrent. Want daar wordt ‘ie ook naar tevredenheid geholpen.

Maar hoe dan?


Goed, we gaan voor die grote glimlach dus. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wat moet je dan anders doen?

  1. Bedank je klant. Laat zien dat je het echt waardeert dat je klant bij jou shopt. Dat hij of zij meer is dan een nummertje op de kassa. Inspiratie nodig? Lees dan deze blog met 13 manieren om je klant te bedanken.
  2. Verras je klant. Doe af en toe eens iets extra’s voor een klant. Iets wat niet in je regels of procedures vermeld staat. Maar gewoon, omdat het leuk is. Lees dit verhaal bijvoorbeeld eens over hoe de boekenwinkel B. Dalton dat deed. Of neem een voorbeeld aan Lego. En ook Sainsbury weet van wanten als het op het verrassen van een klant aankomt.
  3. Geef je service een boost. Kijk eens wat voor extra services die je kan introduceren. Services die niet iedereen aanbiedt. In deze blog vind je 5 voorbeelden van retailers met een buitengewone service, met meer dan genoeg ideeen!

Hoe zorg jij voor die grote glimlach?


Wil je meer tips over hoe jij voor een grote glimlach zorgt op het gezicht van je klanten? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

MOEITELOOS EN SNEL HET VERKOOPTEAM VAN JE WINKEL
trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!