Hoe je online shoppers naar de stenen winkelvloer brengt


Een klant die zich online oriënteert, of met regelmaat online koopt, is die nog wel te verleiden tot een bezoek aan de stenen winkelvloer? Absoluut. En in deze blog lees je hoe je dat aanpakt.

Ecommerce giganten als Bol of Zalando hebben het misschien wat uitdagender gemaakt voor fysieke winkels, maar dat betekent niet dat jouw winkel niet kan concurreren met het online kanaal.

Op het online kanaal staat die consument namelijk nog altijd open om jouw winkel te bezoeken. Sterker nog, het overgrote merendeel van die consumenten koopt uiteindelijk ook in de stenen winkel (onderzoek toont aan dat 91% van de aankopen nog altijd offline wordt gedaan).

Kortom: een online shopper naar de stenen winkelvloer brengen kan gewoon. Als je er maar wel een beetje slim op inspeelt. Onderstaand vind je 11 tips om precies dat te doen.

#1 Benadruk wat je te bieden hebt


Als eerste: benadruk wat je te bieden hebt. Want als jij niet vertelt waarom een consument jouw winkel moet bezoeken, hoe moet een (potentiële) klant dat dan weten?

Het product in levende lijve zien of aanraken, een item direct meenemen en het gemak bij klachten of retouren zijn enkele belangrijke redenen waarom consumenten nog altijd graag offline shoppen.

Maar stop niet bij algemene redenen. Want jouw winkel heeft vast nog meer te bieden dan dat.

Zet voor jezelf op een rijtje wat jou onderscheidend maakt (zowel van je online als offline concurrenten) en zorg dat je dit duidelijk vertelt aan je doelgroep.

#2 Personaliseer de ervaring


Online winkels kunnen dan wellicht een aanbeveling in producten doen op basis van vorige aankopen, er gaat niets boven het persoonlijke contact van mens tot mens.

Kijk dus hoe je dat aspect kunt uitbuiten. Stel je medewerkers voor op je website, in je nieuwsbrief en op social media. Laat hen persoonlijke aanbevelingen maken. Of laat je medewerkers zelf contact opnemen met hun vaste klantengroep om te vertellen dat er een nieuw artikel binnen is wat precies past bij de wensen van die klant.

#3 Benadruk je expert-status


Jij en je medewerkers zijn de experts. Voor een goed advies ben je bij jullie aan het allerleukste adres. Zorg ervoor dat je dat benadrukt. En dat doe je niet alleen tijdens het verkoopgesprek, maar ook op andere plekken.

Schrijf bijvoorbeeld een blog of een Facebook bericht met daarin een aantal tips. Behandel veelgestelde vragen. Vertel iets wat maar weinig klanten weten, maar wat wel ontzettend belangrijk is om te weten.

En doe dat niet één keertje, maar met regelmaat. Want zo weet die online shopper precies dat jouw winkel de plek is waar je moet zijn.

#4 Breid je online aanwezigheid uit


Je klant is online aanwezig, dus jij moet daar ook zijn. Sterker nog: je klant is iedere dag online aanwezig. Dus het is niet meer dan logisch dat jij vaker dan een keertje per week online communiceert.

Het spreekwoord is niet voor niets ‘uit het oog, uit het hart’. Ben jij niet zichtbaar op dat online kanaal? Dan vergeet die klant jou gewoon. Dan is er wel iemand anders die eerder voorbij surft en het hart van je klant steelt.

Wil jij online shoppers verleiden tot een bezoek aan je winkel? Dan zul jij vaker van jezelf moeten laten horen op dat online kanaal. Punt uit.

#5 Maak van je winkel een ontmoetingsplek


Leuk, zo achter je computer zitten. Maar er is natuurlijk niets leukers dan offline bij elkaar komen. En jouw stenen winkel is daar de uitgelezen plek voor.

Maak van je winkel een ontmoetingsplek. Een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, waar jij en je klant betrokken zijn bij elkaar en een bepaalde interesse kunnen delen.

In deze blog lees je meer over ‘de winkel als kroeg’. En ideeën nodig over hoe je dat in de praktijk brengt? Bekijk dan deze fotoreportage.

#6 Zorg voor genoeg en het juiste personeel


Komt die online shopper naar je winkel, maar is er geen medewerker die hem of haar helpt? Dan kan je klant net zo goed online kopen. Met andere woorden: het is een snelle manier om die klant weer terug te jagen naar de computer.

Zorg voor voldoende hulp voor je klant. Niet alleen door te kijken naar de hoeveelheid medewerkers op de vloer, maar ook naar de manier waarop jij en je team klanten helpen.

Worden klanten begroet, aangesproken, geholpen? Wanneer je daar kansen laat liggen (ook al is het maar af en toe), dan ben je niet op de juiste manier bezig. In de meeste gevallen ligt de oorzaak daarvan niet zo zeer in het ‘verkeerde’ personeel, maar wel in de ‘verkeerde’ begeleiding van de medewerkers.

Je zorgt zelf voor de juiste medewerkers. Door ze op de juiste manier te trainen en ze op de juiste manier te begeleiden. Dat is nu belangrijker dan ooit, want wanneer het daar fout loopt, dan vluchten meer en meer klanten naar het online kanaal.

#7 Wees uniek


Tip nummer 7 om online shoppers naar je stenen winkel te leiden, is uniek te zijn. Als jouw winkel er eentje van dertien in dozijn is, dan zijn er vrij weinig redenen om je winkel eens te bezoeken.

Nu zijn er natuurlijk talloze manieren om uniek te zijn. Het kan ‘em zitten in je assortiment, in de presentatie van je artikelen, in de services die je aanbiedt aan je klanten. En nog veel meer dan dat.

Wat hoe dan ook belangrijk is, is dat jij voor jezelf in kaart brengt wat jou uniek maakt. En dat je dat unieke aspect uitvergroot, zodat het overduidelijk is voor je klant. Meer tips over dit onderwerp vind je in de blog ‘Hoe je een uniek winkelconcept bouwt’.

#8 Zet testimonials in


We zijn allemaal schaapjes die de kudde volgen. Anders gezegd: we doen vaak wat andere mensen ook doen. Zet daarom een stukje sociale bewijskracht in om mensen te overtuigen jouw winkel te bezoeken.

Hoe je dat doet? Verzamel reviews en testimonials van je klanten. Over hoe leuk het is om bij jou te shoppen of hoe blij ze zijn met jouw product en advies. Deel die testimonials online. Via je website, je nieuwsbrief of social media. Zodat die klant die online aan het surfen is direct ziet dat anderen jouw winkel aanbevelen.

#9 Adverteer online


Je klant is online, dus jij moet ook online aanwezig zijn. Dat wreef ik je al onder je neus bij tip 4. Maar er kan meer.

Online adverteren biedt je namelijk de mogelijkheid om, precies op het moment dat je klant aanstalten maakt om te kopen, in de gedachten van je klant te verschijnen.

Je kunt adverteren naar je eigen klantenbestand, waarbij je liefhebbers van een bepaald merk een bepaalde advertentie toont. Je kunt advertenties tonen aan mensen die in de buurt zijn van je winkel. Je kunt advertenties tonen aan mensen die je website bezocht hebben. Legio mogelijkheden dus.

Weet je niet waar te beginnen? Kijk dan eens naar Facebook Advertenties. Daar kun je supergericht adverteren, tegen een lage prijs. Volop kansen dus.

#10 Gebruik online tools om te verbeteren


Weet je wat het geweldige van online tools is? Dat je precies kunt meten wat jouw doelgroep leuk vindt.

Tools als je nieuwsbrief, Google Analytics, Facebook Statistieken en Facebook Graph Search laten je heel nauwkeurig zien wat mensen leuk vinden en waar ze op klikken. Die informatie kun je niet alleen gebruiken om je online strategie aan te scherpen, maar ook je offline strategie kan er een oppepper door krijgen.

Op zoek naar een interessant evenement voor je doelgroep? Bekijk dan eens welke berichten goed scoorden op je Facebook pagina. Een nieuwe samenwerking opzetten, maar weet je niet welke partij jouw (potentiële) doelgroep bereikt? Zoek dan eens via Facebook Graph Search welke pagina’s jouw volgers of mensen uit jouw verzorgingsgebied leuk vinden. Benieuwd wat voor kortingsactie de meeste respons oplevert: 50% korting of 1+1 gratis? Voer dan een test uit met je nieuwsbrief.

Het zijn zo maar enkele voorbeelden van hoe jij online tools inzet om de offline ervaring van je klanten te verbeteren. Gebruik ze.

#11 Werk samen


In je eentje online shoppers naar de stenen winkelvloer brengen kan, maar je staat nog stukken sterker wanneer je samenwerkt. Want zowel jij, je collega-winkeliers als het winkelcentrum als geheel willen graag dat die shopper een bezoek aan jullie brengt.

Organiseer gezamenlijke activiteiten, creëer een Facebook pagina voor je winkelcentrum of zet maandelijks via diverse wegen gezamenlijk een bepaalde winkel in de spotlight.

Verloopt de samenwerking in jouw binnenstad nog niet erg soepeltjes. Check dan deze vlog, met daarin een aantal tips.

Meer leren?


Wil jij meer leren over hoe jouw stenen winkel de strijd met online concurrenten aangaat?

Neem dan eens een kijkje naar de Retail Academy van Kooplust, het programma waarin je alles leert om ervoor te zorgen dat de deuren van jouw winkel over 10 jaar nog steeds openstaan. In de Retail Academy gaan we op zoek naar wat jou uniek maakt, ik leer je alles over offline en online marketing, en je ontdekt alle geheimen over het koopgedrag van je klanten.

Klik hier om meer te lezen over de Retail Academy.

MEER WETEN OVER
de Retail Academy?

De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.

 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!