Samenwerking in de binnenstad: do’s & don'ts - Kooplust

Samenwerking in de binnenstad: do’s & don’ts

Hoe zorg je er samen voor dat er meer mensen naar je winkelcentrum of -straat komen?

Een vraag die me vaak gesteld wordt. En alhoewel ik geen expert bent in winkelstraatmanagement, heb ik een aantal belangrijke voorwaarden voor succes op een rijtje gezet: tips die ik meekreeg van winkeliers die al lange tijd meewerken aan een aantrekkelijk centrum.

Ben je er klaar voor? Klik maar op ‘play’ dan…

VIDEO TRANSCRIPT

De derde dinsdag van de maand: tijd voor een Kooplust vlog. Van verschillende winkels kreeg ik de vraag binnen hoe je zorgt voor een goede samenwerking binnen een winkelcentrum, dus dat is het onderwerp van vandaag.

Veel winkels worstelen met die vraag. Want je kunt vanalles doen om je eigen winkel aantrekkelijk te maken voor consumenten, maar als de rest van het centrum achterblijft dan wordt het moeilijk om die kar alleen te trekken. Een gezellig en goed centrum is vaak beter in staat meer consumenten te trekken, dan 1 winkel alleen.

Ik wil je vandaag twee tips meegeven rondom dit onderwerp.

Don’t: wachten tot iedereen meedoet.


Als eerste: wacht niet tot iedereen meedoet. Want dan kun je wachten tot je een ons weegt. Gebeurt dus nooit.

Een veelgehoorde klacht is dat sommige andere winkeliers moeilijk mee te krijgen zijn in de samenwerking. Realiseer jezelf –en leg jezelf er bij neer- dat er in iedere situatie kartrekkers zijn. En in iedere situatie zijn er personen die niet vooruit te branden zijn. Tegenstand kom je altijd tegen.

Start dus gewoon met de ondernemers die wel mee willen werken. Focus je op die kartrekkers. Als jij samen met die winkels het voortouw neemt, zijn er vanzelf mensen die bijspringen. En met een beetje geluk en geduld volgen die laatste winkels uiteindelijk ook.

Lukt het niet om met een groep ondernemers iets op te zetten? Ga dan een samenwerking aan met die ene andere ondernemer die wel wil. Start klein en werk vanuit daar verder.

Do: werk samen met alle partijen


En een tweede tip: werk samen met alle partijen.

Een winkelcentrum, of een stads of dorpcentrum, is namelijk een plek die door vrijwel iedere groep uit de lokale gemeenschap wordt gebruikt. En door samen met die groepen te brainstormen over ideeën, sta je een stuk sterker.

Logische partijen om mee te overleggen en samen te werken zijn bijvoorbeeld de gemeente, het centrummanagement, de ondernemers uit het centrum en lokale vastgoedhandelaren. Maar denk ook eens aan lokale media, aan de bewoners van de gemeente, aan lokale goede doelen of culturele organisaties.

En nee, je wil niet met 150 man discussiëren over ieder klein detail, maar door een aantal vertegenwoordigers van die groepen voor relevante onderwerpen uit te nodigen zorgt er wel voor dat je sneller vooruitgang boekt.

30 voorbeelden van lokale samenwerking


Nu kan het zo zijn dat je twijfelt hoe je kan samenwerken met lokale bedrijven. Wat ga je samen met hen doen? Om je daarbij te helpen, heb ik een overzicht gemaakt met 30 voorbeelden van lokale samenwerking. Daartussen zitten voorbeelden van samenwerkingen die jouw winkel met een andere winkel op kan zetten, maar ook voorbeelden van samenwerkingen van diverse partijen in een winkelcentrum.

Wil je die voorbeelden ontvangen? Als je deze video op de website van Kooplust bekijkt, zie je onder de video een box waarin je jouw naam en emailadres achter kan laten. Je ontvangt die voorbeelden dan meteen in je inbox.

En bekijk je de video op YouTube? Klik dan op de link onder deze video, die leidt je meteen naar de juiste pagina waar je jouw gegevens achter kan laten.

Ik hoop dat je dat wat verder helpt en je nieuwe ideeën hebt gekregen. Wil jij me nu graag een vraag stellen die ik in een video beantwoord? Laat me dit weten in de Facebook groep van Kooplust.

En, ik heb ook een vraag aan jou. Welke voorbeelden van succesvolle lokale samenwerkingen zijn er in jouw centrum? Laat een reactie achter in de Facebook groep van Kooplust, wie weet inspireer je anderen!

Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

Schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails en ontvang het e-book 'Lokale samenwerking voorbeelden'

In dit e-book vind je 30 voorbeelden van lokale samenwerking. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En ja, zowel het e-book als de Inspiratiemails krijg je helemaal gratis ;-)

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

Afbeelding via Pixabay.