5 exceptionele voorbeelden van retail emails


Een exceptioneel goede nieuwsbrief. Hoe maak je die nu? Nou, daar heb je een boel ingrediënten voor nodig. En met deze voorbeelden kom je al een heel eind op weg.

Uit de talloze nieuwsbrieven die ik volg (allemaal om gewoon lekker te spieken wat anderen doen) heb ik 5 emails van retailers gepikt om jou te inspireren. 5 emails die met kop en schouders boven de mails van anderen uitsteken. Welke vijf dat zijn? Lees snel verder.

Pompoen: held van de herfst


De eerste komt van Albert Heijn. De supermarktketen bezorgde zijn emailbestand in het najaar een email met als onderwerp de pompoen.

Waarom deze email nu zo geweldig is? Lees en leer:

  • De email maakt slim gebruik van bewegend beeld. Door middel van het toevoegen van een gifje, komt er iedere paar seconden stoom van de pompoensoep die je op bovenstaande afbeelding ziet. Resultaat? Het stimuleert direct de zintuigen en je trekt je jas al bijna aan om naar de Appie te rennen. (Wil je het effect van het gifje zien? Check hier dan de volledige mail.)
  • In de email maakt Albert Heijn een mooie mix van beeld, producten en tips. Zo leer je onder andere hoe je een pompoen snijdt en welke gerechten je met deze groente maakt.
  • Tot slot geeft de grootgrutter uitleg over het product. Welke verschillende soorten pompoenen zijn er en welke pompoen gebruik je in welk gerecht? Klinkt misschien als ‘logische’ informatie, maar dat soort basistips zijn juist de zaken waar klanten vaak vragen over stellen.

Hoe jij de nieuwsbrief van Albert Heijn naar jouw winkel vertaalt? Kies eens 1 product om in de spotlight te zetten. Geef je klanten tips hoe ze dit product gebruiken, en vertel over de voordelen van twee of drie verschillende varianten van dit product. 

Tijdloze iconen


De volgende mooie mail komt van De Bijenkorf. Zij verrasten hun emaillijst met een bericht over tijdloze iconen. Ofwel: de producten die in geen enkele (vrouwelijke) kledingkast mogen ontbreken.

Een aantal redenen waarom deze mail in de top 5 is beland:

  • De email is overzichtelijk en rustig. Geen talloze afbeeldingen of ellenlange teksten. Even snel scrollen en je ziet meteen waar de mail over gaat en welke producten tot de tijdloze iconen behoren. Slim, want online gaat alles snel en moet je meteen de aandacht grijpen.
  • Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers. Een klassieker blijft altijd mooi, en daarom gaan ze regelmatig de toonbank over. Anders gezegd: als zoveel mensen zo’n item in de kast hebben hangen, dan kun jij niet achter blijven. En dat is dan meteen een sterk staaltje sociale bewijskracht in deze mail van De Bijenkorf.

Wil je de volledige mail bekijken? Klik dan hier.

En wil je het voorbeeld van De Bijenkorf volgen? Kijk dan eens welke items de tijdloze iconen in jouw vakgebied zijn, en zet deze artikelen overzichtelijk in jouw volgende nieuwsbrief.

Welcome to BarkPost!


Even een Engelstalige mail tussendoor. Eentje die een lach op mijn gezicht bracht. En eentje die stukken beter is dan de (over het algemeen saaie) welkomstmails die ik van Nederlandse en Belgische retailers kreeg.

Deze welkomstmail komt van het Amerikaanse bedrijf BarkPost. BarkPost is een webwinkel en abonnementsservice met producten voor honden. Nu zou BarkPost natuurlijk een welkomstmail kunnen sturen met het woord ‘welkom’, maar dat is niet wat deze retailer doet.

Nee, ze sturen je een fotootje van de kantoorpuppy met een grappige tekst. En je krijgt meteen even een linkje naar 23 foto’s van teckels die iets stouts hebben gedaan.

Waarom deze email nu zo geweldig is? Omdat BarkPost meteen vanaf het eerste contact een lach op je gezicht brengt. Zeker weten dat je daardoor nieuwsgierig wordt naar hun volgende mails. En ze de volgende keer niet vergeet te openen.

Het idee van BarkPost kopiëren? Kijk dan eens hoe jij van jouw welkomstmail iets speciaals maakt. En wil je nog een extra idee hoe je dat voor elkaar krijgt, schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails van Kooplust. Kun je meteen zien hoe ik die welkomstmail aanpak.

Wat zegt je bh over jou?


De volgende mail komt van Hunkemoller. Eentje waarin de lingeriegigant jou laat zien wat jouw bh over jou zegt.

Een aantal positieve punten van deze mail op een rijtje:

  • De onderwerpregel maakt nieuwsgierig. ‘Wat zegt je bh over jou?’ doet je afvragen of je bh inderdaad iets over jou vertelt. Voordat je het weet heb je die mail al geopend. Toch maar even kijken of er iets van waarheid in die theorie zit…
  • De mail gaat geheel over de producten die Hunkemoller verkoopt, maar toch weet de retailer er een interessante draai aan te geven. In plaats van zomaar wat producten op een rijtje te zetten, zijn producten opgedeeld in stijlen en persoonlijkheden. Dat speelse tintje doet je snel doorklikken naar de site om te zien wat er nog meer past bij jouw stijl.

Goed voorbeeld doet volgen. Wil je Hunkemoller’s strategie dus zelf in de praktijk brengen, deel je doelgroep dan op in een aantal type klanten wat je vaak voorbij ziet komen. En voor ieder type klant kies jij enkele producten die precies bij hem of haar passen.

Put your phone down this christmas


Als laatste nog een mailtje van Rituals. Eentje die totaal niet over producten gaat, maar wel een flinke impact wist te creëren.

Rituals stuurde rond de feestdagen een mail met daarin de volgende boodschap: leg je telefoon tijdens de kerst aan de kant. Want het mooiste cadeau wat je anderen geeft is jouw onverdeelde aandacht.

Een boodschap die een gevoelige snaar bij veel mensen zal raken. Want wie irriteert zich niet aan die persoon die meer aandacht heeft voor een telefoon dan voor jou? De boodschap past daarnaast precies bij Rituals. De keten met de missie ‘van alledaagse routines bijzondere momenten maken’ weet dat je met een beetje moeite extra geluk creëert. Ook door simpelweg je telefoon opzij te leggen.

Rituals koppelde deze actie aan een evenement op Facebook. Resultaat? Binnen enkele dagen na het versturen van de mail gaven al ruim 2.600 mensen aan mee te doen. En was het evenement gedeeld met zo’n 10.000 personen. Kortom, zo zie je maar dat een goede boodschap zich snel verspreidt.

Hoe jij het idee van Rituals jat? Denk eens na waar jij voor staat. En hoe je dat, naast de producten die je verkoopt, ook op een andere manier laat zien. Wil je extra bereik creëren, vergeet dan niet je nieuwsbrief te koppelen aan jouw social media activiteiten.

Meer tips voor je nieuwsbrief?


Wil je meer tips voor je nieuwsbrief? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!