Hoe je een uniek winkelconcept bouwt


Met kop en schouders boven je concurrentie uitsteken. Een uniek winkelconcept creëren. Hoe doe je dat? Zeker als je qua assortiment min of meer gebonden bent aan grote leveranciers of voorschriften vanuit je franchise-organisatie?

Mogelijkheden om jezelf te onderscheiden met je winkelconcept zijn er altijd. Ook wanneer je assortiment niet drastisch anders is dan dat van de concurrentie. Vergelijk het maar zo: er zijn talloze Italiaanse restaurants. Ze krijgen allemaal klanten over de vloer, ook al hebben ze vaak gelijke gerechten op de kaart. Want ieder heeft zo zijn eigen sausje (letterlijk en figuurlijk).

Dat is precies waar jij naar op zoek moet. Je eigen sausje. Dat vormt de basis voor je winkelconcept. Hoe? Dat leg ik je uit in 3 stappen.

Stap 1: Zoek je kernwaarden


De eerste stap die je moet ondernemen, is kijken waar jij en je team goed in zijn. Waar ligt jullie kracht? Wat vinden jullie belangrijk? Welke gedeelde waarden hebben jullie?

Wanneer je een uniek winkelconcept neer wil zetten, moet je namelijk waarden kiezen die bij jou (en bij jullie) passen. Die aansluiten op jouw karakter. Waar jij goed in bent, dan sijpelt logischerwijs door in de dagelijkse gang van zaken van jouw winkel. Jouw karakter bepaalt dus ook voor een belangrijk deel het karakter van je winkel.

Het werkt dus niet wanneer je een winkelconcept ontwikkelt wat te ver van jouw persoonlijkheid afstaat. Dan ontstaat er een mismatch. Dan moet je iets gaan doen wat niet bij je past. En komt je concept nooit uit de verf.

winkelconcept

Samengevat: ga eerst op zoek naar datgene waar jij en je team goed in zijn. Welk waarden jullie delen en belangrijk vinden. Dat kan best een behoorlijke uitdaging zijn, ik weet het. Maar wel een cruciale eerste stap.

Stap 2: Versterk je kernwaarden


Stap 2 is datgene waar je goed in bent versterken. Want er is een grote kans dat die kernwaarden die al aanwezig zijn in je winkel, te onduidelijk zijn voor je klant. Je doet er wel iets mee, maar je onderscheidt jezelf er nog onvoldoende in.

Je moet kijken hoe je op die kernwaarden met kop en schouders boven je concurrentie kan uitsteken. Dat betekent dat je niet ongeveer hetzelfde doet als die ander, maar het voortouw neemt om erin uit te blinken. Pas dan ontwikkel je een onderscheidend winkelconcept.

Stap 3: Toon je kernwaarden overal


En de derde stap? Ervoor zorgen dat je kernwaarden overal naar voren komen. Dat ze overal zichtbaar zijn. Tijdens iedere stap van het aankoopproces van je klant.

Dat betekent dat een klant er niet pas op je winkelvloer achter mag komen waar jij voor staat. Het moet ook te zien zijn in je communicatie, je social media kanalen, je folders, je klachtenafhandeling. Op elk en ieder moment.

Nog meer leren?


Dat is in vogelvlucht hoe je een onderscheidend winkelconcept bouwt. Klinken als simpele stappen, maar dat zijn het in de praktijk niet. In de praktijk komen er allerlei uitdagingen bij kijken. Dat waar jij goed in bent, past dat wel bij de consument van vandaag? En waar begin je in hemelsnaam met het vinden van datgene waar jij goed in bent?

Via de Inspiratiemails van Kooplust geef ik met regelmaat extra tips over het bepalen van het concept van jouw winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Het b-woord. Wat moet je er mee?

Het b-woord. Wat moet je er mee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!