Hoe je een Facebook strategie opzet in slechts 30 minuten per week


Als ondernemer of marketingmedewerker ben je druk, druk, druk. Actief zijn op alle social media kanalen lijkt een onbegonnen taak. Zelfs voor één kanaal de tijd vinden is al lastig. Maar toch wil je graag gebruik maken van de kansen die Facebook met zich meebrengt. Hoe zet je dan zo’n Facebook strategie op in weinig tijd?

In deze blog leg ik je uit hoe je – ook wanneer je weinig tijd hebt – een  goede Facebook marketing strategie opzet. Een strategie waar je hooguit 30 tot 45 minuten mee kwijt bent per week.

En ik weet het zeker, want lange tijd is dit precies de strategie die ik zelf gehanteerd hebt (ondertussen ben ik actiever op Facebook aanwezig en kost het me dus ook iets meer tijd, maar met die 30 minuten per week kom je al een heel eind).

Ik leg je uit welke 2 stappen ik zelf nam om die strategie op te zetten. Laten we beginnen met stap 1.

Stap 1: Maak een aantal categorieën van posts


Het eerste veelgehoorde obstakel wanneer het gaat over actief op Facebook aanwezig zijn is: ‘ik weet niet wat ik er iedere keer op moet zetten.’

Als je dat vaak bij jezelf denkt, is het resultaat waarschijnlijk dat je niet zo veel berichten op Facebook plaatst. Als je vastloopt bij het nadenken wat je moet plaatsen, is de kans groot dat je al snel besluit dat je dan maar even iets anders gaat doen. En vervolgens zijn er zo weer een paar dagen voorbij waarop je niets hebt geplaatst.

Een simpele oplossing hiervoor is dat je een aantal categorieën bedenkt. Een categorie kan bijvoorbeeld zijn dat je nieuw binnen gekomen artikelen laat zien. Of je geeft via een foto een kijkje achter de schermen. Je stelt een vraag aan je volgers. Of je geeft een handige tip.

Maak voor jezelf een aantal van die categorieën. Minimaal 5 en liefst nog wat meer. Want dat is wat je zeker aan berichten per week zou moeten plaatsen op Facebook om er enig resultaat van te zien.

Hang vervolgens aan iedere categorie een specifieke dag. Die foto met dat kijkje achter de schermen plaats je bijvoorbeeld iedere maandag.

Zo ben je al meteen een heel eind met je strategie. Het wordt nu makkelijker iedere keer de invulling te maken. Als je weet dat je iedere woensdag een tip aan je volgers geeft, heb jij (of één van je medewerkers) zo een aantal posts voor de komende maand bedacht.

14. Hoe je een Facebook strategie opzet in slechts 30 minuten per week - 2

Stap 2: Kies een vast moment om te plannen


Nu wordt het tijd om te bepalen wanneer je aan de invulling van je berichten werkt. Kies hiervoor een dag of tijdstip van de week waarop je weet dat je (meestal) tijd zult hebben. De maandagochtend bijvoorbeeld. Of de woensdagavond.

Door een vast tijdstip te kiezen, is de kans groter dat je jezelf aan je planning houdt. Je legt jezelf een bepaalde structuur op.

Iedere week maak je op dat tijdstip de exacte invulling van je posts. Kies je de tip die je gaat geven of de foto van achter de schermen die je plaatst. Plan deze posts vervolgens in op Facebook.

Wel een belangrijke tip: plan berichten altijd in op tijdstippen dat je ook de kans hebt om te reageren. Facebook is een sociaal medium, wat betekent dat het tweerichtingsverkeer is. Je wil niet een bericht plaatsen, allerlei reacties van je volgers ontvangen, en vervolgens zelf pas twee dagen later de tijd hebben om te reageren. Want tegen die tijd kunnen dingen zo maar uit de hand gelopen zijn. Kies dus voor tijdstippen waarop je snel even kan reageren of kan monitoren mocht dat nodig zijn.

Overigens betekent het vooruitplannen van posts niet dat je niet meer even snel iets tussendoor kan of mag plaatsen. Als er NU iets leuks gebeurt in je winkel, is het ook het leukste om dat direct te laten zien op Facebook. Plaats dus ook gerust nog andere berichten tussendoor.

Het voordeel van vooruitplannen is echter dat je zorgt voor een meer constante stroom van berichten. Zelfs wanneer er deze week even niets opvallends of grappigs gebeurt in je winkel, is er nog altijd activiteit op je Facebook-pagina en versterk je de band met je volgers. ­

Nu jij!


Twee simpele stappen dus. Zodat je Facebook strategie in een half uurtje per week klaar is.

Tijd voor jou om je strategie op te zetten. Succes!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via Pixabay, Flickr

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!