Je winkel social media waardig maken


De kracht van social media. Wie kent ‘m niet? Hartstikke fijn als jouw winkel flink gepromoot wordt via dit kanaal. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? In deze blog een aantal tips.

Heb je al eens gehoord van Corner Bakery? Vroeger een simpele bakker op een hoek van de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam. Ondertussen een zaak waar mega-veel reclame voor wordt gemaakt op Instagram.

Je vraagt jezelf af hoe ze het voor elkaar kregen. Eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld. De eigenaar stapte af op een reclamebureau. Opdracht: blaas mijn zaak nieuw leven in. Naast een nieuwe look voor het interieur, bedacht het bureau onder andere ook een nieuw product. De freakshake.

Wat is in hemelsnaam een freakshake, hoor ik je jezelf al afvragen. (Wist ik ook niet, hoor.) Het blijkt een milkshake te zijn met daarop een donut. Een regelrechte hit op Instagram, want ja: wie wil nou niet zo’n absurd en smakelijk uitziende milkshake delen?

Dat legt de winkel geen windeieren. Naast een stampvolle zaak op ieder moment van de dag, opende onlangs de tweede vestiging in Amsterdam.

Conclusie: nadenken over hoe je jouw winkel socialmedia‑waardig maakt, kan absoluut bijdragen aan je succes. Horecagelegenheden denken hier meer en meer over na. Winkels blijven over het algemeen nog wat achter. En daarom een aantal tips in deze blog over hoe jouw winkel die voorsprong neemt.

Zorg voor socialmedia‑waardige elementen


Tip nummer één: zorg dat er plekken of elementen in je winkel zijn die een foto waard zijn. Of plekken die het makkelijk maken om een foto te maken.

Een voorbeeld, zeg je? Corner Bakery heeft bijvoorbeeld een speciale muur waarvoor je foto’s kan maken. En ook de gezellige placemats op de tafels zorgen voor een Instagram-waardig plaatje. Want mocht je het nog niet weten: zo’n fotootje voor op social media moet wel écht mooi zijn. Een foto gemaakt voor je dertien-in-een-dozijn paskamergordijn deelt niemand.

Producten of marketingacties die extreem, grappig of opvallend zijn helpen je ook. Denk aan de freakshake van Corner Bakery. Maar ook een simpele actie helpt, hoor. De winkel ‘De wereld van Jansje’ maakte bijvoorbeeld een speciale parkeerplaats voor Sinterklaas afgelopen decembermaand. Opvallend en absoluut socialmedia‑waardig.

Stimuleer het maken van foto’s


Stimuleer daarnaast het maken van foto’s. Dat betekent dat je die bordjes met een doorgestreepte camera verwijdert. Laat vooral merken dat je het leuk vindt als klanten foto’s maken in en van je winkel.

Begin bijvoorbeeld met het delen van foto’s op Facebook of Instagram die klanten maakten in je winkel. Of, als je een stapje verder wil gaan, nodig mensen expliciet uit tot het maken van foto’s.

Eataly (de Italiaanse delicatessenzaak) doet dat bijvoorbeeld zo:

Het moge daarmee duidelijk zijn dat foto’s maken en delen op Instagram toegejuicht wordt, toch?

Verwerk socialmedia‑elementen in je acties


En de laatste tip: verwerk socialmedia‑elementen in je acties. Maak het delen op social media onderdeel van een marketingactie. En nee, dan gaat het niet om een ‘like, deel en win’-actie. Zet een grootse actie op waar het delen op social media slechts een onderdeeltje is van het geheel.

Hoe je dat doet? Een mooi voorbeeld komt van de kledingwinkel Shulten Fashion. Voor Moederdag zette de winkel een actie op in samenwerking met een lokale bloemist. Kocht je een pakket met een cadeaubon van beide winkels, en plaatste je op Moederdag een selfie met je moeder én het cadeau op social media? Dan maakte je kans op een verrassing.

Hoe maak jij je winkel socialmedia‑waardig?


Tijd om aan de slag te gaan. Je hele winkel een opfrisser geven, zoals Corner Bakery deed, kan. Maar ik hoop dat je met de andere voorbeelden uit deze blog inziet dat ook een kleine en simpele actie ervoor kan zorgen dat jouw winkel meer aandacht en promotie krijgt op social media.

Succes!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via Unsplash.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

78 marketingtips voor je winkel

78 marketingtips voor je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.