September-checklijst voor je winkel


September. De maand van terug-naar-school, de maand van mijn verjaardag en de maand van Internationale Chocoladedag. Maar ook: de laatste maand voordat Q4 start. In dat oh-zo-belangrijke laatste kwartaal van het jaar realiseren heel wat winkels een flinke omzetplus, en daarom deel ik in deze blog met je wat jouw winkel in september kan doen om Q4 zo goed mogelijk voor te bereiden.

Alhoewel het zomerseizoen waarschijnlijk je winkel nog niet helemaal heeft verlaten en je misschien nog totaal niet in de sfeer van kerstballen en sinterklaasliedjes bent beland, helpen de voorbereidingen die jouw winkel in september treft je wel om van Q4 een daverend succes te maken.

Zie september maar als de maand van ‘een goed begin is het halve werk’. Wat je deze maand te doen staat? Vergeet bijvoorbeeld niet het volgende te doen.

Analyseer je cijfers van vorig jaar


Kijk terug naar het laatste kwartaal van vorig jaar (of de vorige twee jaren) en analyseer waar kansen liggen. Kijk bijvoorbeeld welke producten je in die laatste maanden opvallend veel verkocht en welke juist niet. Welke weken de grootste piek in omzet met zich mee brachten. Welke klanten in Q4 (grote) aankopen in je winkel deden.

Die cijfers helpen je bijvoorbeeld om je assortiment voor de feestmaanden te bepalen, de werkroosters zo goed mogelijk voor te bereiden en je topklanten te identificeren (die je vervolgens bijvoorbeeld een extra nieuwsbrief of direct mailing stuurt in Q4).

Besteed daarom in september tijd aan het analyseren van je cijfers. Het helpt je vast en zeker om de omzet van de oktober-, november- en decembermaand van dit jaar omhoog te schroeven.

Pleeg onderhoud


Lampen in je etalage die niet werken? Presentatiemeubels of poppen die beschadigd zijn? Afgebladderde verf op je pui? September is de maand om met dit soort klusjes aan de slag te gaan.

Vergeet niet dat je in het vierde kwartaal van het jaar veel klanten over de vloer krijgt. De indruk die zij van je winkel krijgen doet ertoe. Zeker wanneer je die klanten na december nog graag eens terugziet in je winkel. Een winkelvloer met duidelijk achterstallig onderhoud helpt je in dat geval niet. Pleeg dat onderhoud dus nú, voordat de drukte start.

Bestel winkelbenodigdheden


Als de lampen in je etalage nú werken, wil dat natuurlijk niet zeggen dat er in de komende maanden niet alsnog eentje kapot kan gaan. En je zal zien: net op dat moment blijkt je voorraadje lampen op en komt het in de drukte écht niet uit om op pad te gaan voor een nieuwe.

Vul daarom nu de winkelbenodigdheden aan die je in het laatste kwartaal van het jaar nodig hebt. Denk aan een voorraadje lampen, maar ook aan producten als tassen, pin- en kassarollen, cadeaubonnen en schoonmaakproducten.

Bereid je feestassortiment voor


Vrijwel iedere winkel zorgt in die laatste maanden van het jaar voor een bijzonder assortiment om te voldoen aan de behoeftes van de consument. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, bepaal dan (uiterlijk) in december welke cadeau- of feestelijke items jouw winkel nodig heeft en plaats tijdig bestellingen bij je leveranciers.

Om het juiste assortiment voor jouw winkel te bepalen, kijk je bijvoorbeeld naar wat vorig jaar je bestsellers waren. Vergeet daarnaast niet de trends te bekijken om te inventariseren naar welke nieuwe producten dit jaar veel vraag kan zijn.

En tot slot: leg je huidige assortiment eens onder de loep. Zijn er bepaalde items waar je graag vanaf wil? De komende maanden zijn wellicht dé maanden om die producten eens extra in de spotlights te zetten of eventueel af te prijzen. Want tegen de tijd dat januari om de hoek komt kijken, zijn er heel wat minder shoppers die koers zetten naar je winkel en die producten onder ogen krijgen.

Train je team


Een laatste maar zeker niet minder belangrijk punt: train je team. Zowel op productkennis als op verkoopvaardigheden.

(En ja, dat zijn twee verschillende soorten trainingen. Bij een producttraining leren je medewerkers meer over de voor- en nadelen van specifieke producten. Tijdens een verkooptraining train je je team op het voeren van een verkoopgesprek – ongeacht in welk product de klant geïnteresseerd is. Denk hierbij aan hoe je een klant aanspreekt en hoe je bijverkoop onder de aandacht brengt.)

Beide trainingen zijn van belang, en je plant ze liever nú dan in de drukke decembermaand. De laatste maanden van het jaar zijn cruciaal voor het jaarresultaat van je winkel, en je wil daarom dat je team optimaal is voorbereid op het helpen van klanten. Door je team in september te trainen, is er voldoende tijd om in de praktijk aan de slag te gaan met wat je medewerkers leren in de training en bij te sturen waar nodig. Zo zorg je ervoor dat je team – op het moment dat het er het meest toe doet – op de toppen van hun kunnen presteert.

Een checklijst voor oktober, november & december


Voer de 5 punten uit die ik met je doornam in deze blog, en je hebt al een belangrijke stap genomen in je voorbereiding op Q4. De vraag die volgt is dan natuurlijk: wat moet er precies op je to-dolijstje staan voor oktober, november en december?

Wees gerust: ook daar help ik je bij. Binnenkort geef ik de gratis online Masterclass ‘De 7 stappen om de omzet van je winkel te laten groeien’ en daarin neem ik stap voor stap met je door wat je moet doen om je omzet in Q4 (en daarna) te laten groeien. Klik hier om je in te schrijven voor de gratis Masterclass ‘De 7 stappen om de omzet van je winkel te laten groeien’.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Een klantenkaart, heeft dat nut?

Een klantenkaart, heeft dat nut?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!