3 slimme manieren om € 1.000 te besteden - Kooplust

3 slimme manieren om € 1.000 te besteden

Iedere dag komt er geld binnen in je kassalade. Iedere dag geef je (een deel van) dat geld ook weer uit. Maar wat zijn nu slimme manieren om dat geld te besteden? Hoe geef je het zó uit dat je er ook weer zoveel mogelijk voor terugkrijgt? Het antwoord op die vraag geef ik je in deze blog.

Stel, je hebt € 1.000 te besteden. Waar geef je dat bedrag dan aan uit? Voordat ik je een paar tips geef, vertel ik eerst wat je naar mijn idee zeker niet moet doen met dat geld.

Extra voorraad inkopen


Dat je voorraad nodig hebt, is logisch. Ik raad je dus ook niet aan € 1.000 aan andere zaken te besteden als dat betekent dat er niets meer op je winkelvloer staat. We hebben het in dit geval over het uitbreiden van je voorraad, terwijl je nog meer dan voldoende hebt om je winkelvloer mee te vullen. Want in die situatie geef je je geld in veel gevallen slimmer uit op een andere manier.

Veel winkels kopen te veel in. Met als reden meer keuze te kunnen bieden aan de klant, weer iets nieuws in de winkel te hebben, een minimumorderbedrag te behalen of een bepaalde korting te krijgen van de leverancier.

Als dat is wat jij doet: stop ermee.

De kans dat dat de groei die jij zoekt realiseert, is behoorlijk klein. Haal € 1.000 van dat inkoopbudget af en stop het in een van de 3 tips die ik je ga geven.

Meer lezen over wat de juiste momenten zijn om je voorraad uit te breiden, en wat niet? Check dan deze blog.

POS‑systeem


Goed, door naar waar je je geld wél aan uit zou moeten geven. Tip 1: aan een POS‑systeem (mocht je dat nog niet hebben). Ofwel, een systeem wat jouw voorraad en verkopen registreert.

Ik kom met regelmaat nog bij winkels die dit allemaal handmatig bijhouden. En dat zijn dan meteen vaak ook de winkels die weinig doen met hun cijfers. Omdat cijfers analyseren betekent dat ze eerst heel veel tijd kwijt zijn met het verzamelen van die cijfers.

Door een goed overzicht te hebben van cijfers, zoals je omzet, je gemiddelde bonbedrag, je conversie, je bestsellers, je slowmovers en je doorverkoop, ben je beter in staat de juiste beslissingen te nemen voor je winkel. Je leert daardoor te zien waar de zwakke plekken in je bedrijfsvoering zitten, en dat betekent dat je de juiste beslissing kan nemen over waar je de volgende € 1.000 aan dient te besteden.

(Overigens zijn de kosten van een POS‑systeem wisselend: het varieert van een paar tientjes per maand voor abonnementsversies tot eenmalige investeringen van een paar duizend euro. Of jij dus uitkomt met die € 1.000, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie.)

Marketing


Tip nummer 2 om je geld aan te besteden: je marketing. Vooral slim wanneer je meer voetjes op je winkelvloer wil krijgen.

Natuurlijk zijn er dan nog altijd een boel keuzes te maken. Want aan welk deel van je marketing besteed je die € 1.000 precies?

Het opzetten van een goede marketingactie bijvoorbeeld. Eentje die je promoot via diverse betaalde (en gratis) kanalen. Of een Facebook Ads‑campagne; ook een mooie manier om flink veel (potentiële) klanten te bereiken.

Training


En tip nummer 3: besteed je budget aan training. Training voor jezelf of training voor je medewerkers. Leer hoe je zo’n goede marketingactie opzet. Of hoe je jouw cijfers analyseert. Hoe je meer verkoopt van je huidige voorraad in plaats van nieuwe voorraad in te kopen.

Soms lijkt het alsof winkeliers pas als laatste hun budget in die training willen stoppen. Want wie weet of zo’n training wel iets oplevert? En dat is begrijpelijk, die angst.

Maar wees eens eerlijk: hoe zeker weet jij of die nieuwe voorraad je voldoende oplevert? Die folder die jij al jaren verspreidt, is die wel zijn geld waard? Je kennis uitbreiden op de gebieden waarover je nu beslissingen neemt zónder te weten of dat de juiste keuzes zijn, dat lijkt me een goed idee. Want zo help je jezelf en je winkel te groeien naar betere keuzes.

Nog meer tips?


Wil je nu tips over hoe je een goede marketingactie opzet? Hoe je je cijfers analyseert? Wat je wel in moet kopen en wat niet?

Binnenkort opent Kooplust opnieuw de deuren van de Retail Academy, waarin je alles leert om ervoor te zorgen dat de deuren van jouw winkel over 10 jaar nog steeds openstaan. Een van de modules in de Retail Academy gaat geheel over het koopgedrag van je klanten, en een andere module is volgepakt met video’s over hoe je jouw winkelvloer op en top verleidelijk maakt, zodat je meer van je voorraad verkoopt.

Laat onderstaand je naam en e‑mailadres achter, dan kom je op de VIP‑lijst te staan, hoor je als eerste wanneer de deuren van de Retail Academy zijn geopend en krijg je een fijne bonus. Doen dus!

Meer info over de Retail Academy?

Wil je meer weten over het programma? Een programma wat je alles leert over je concept, je marketing, je winkelvloer, je inkoop en nog veel meer? Klik dan op onderstaande button.

Afbeeldingen via Unsplash en Pexels

BewarenBewaren