Een succesvolle winkel creëren: 3 lessen van een doorgewinterde winkeleigenaar


Benieuwd wat een winkeleigenaar met 22 jaar ervaring jou als tips zou geven om een succes te maken van jouw lokale winkel? Je ontdekt het in de allereerste Kooplust podcast. In deze aflevering vertelt Nicolette Nuijten, ex-eigenaresse van speelgoedwinkel Kleine Reus en koffie- en thee speciaalzaak Colet aan de Kade én de nieuwe Kooplust-coach, jou de 3 belangrijke lessen die zij leerde tijdens haar retailavontuur.

Klik op de play-knop om mijn interview met Nicolette te beluisteren, of scroll verder en lees het uitgeschreven interview.

Transcript


Marian Bekkers [00:00:00]: Welkom bij de Kooplust podcast!. Super leuk dat je luistert. Ik heb door de jaren heen heel vaak vragen van volgers gehad om meer verhalen en case studies te delen van klanten van Kooplust. Dat idee bleef op de een of andere manier maar rondspoken in mijn achterhoofd, maar ik was zoekende naar hoe ik dat het beste aan kon pakken. Nou, tot het antwoord opeens inviel een tijdje terug: een podcast! Zo kan jij het verhaal van een andere winkeleigenaar gewoon rechtstreeks uit de mond van die winkeleigenaar zelf horen.

Deze eerste Kooplust podcast start ik met een bijzondere gast. Ik startte Kooplust op in 2012, en niet lang na de start begon ik workshops en lezingen te geven – onder andere voor brancheorganisaties. Eén van de eerste lezingen die ik gaf was tijdens een ledendag van Gebra, dat is de branchevereniging voor onder andere speelgoed- en kookwinkels. Vanuit die lezing volgde er weer een workshop, en in die workshop zaten twee dames: moeder en dochter, die samen een speelgoedwinkel runden. Tijdens die workshop maakten wij kennis met elkaar en zij werden klant van Kooplust: ze volgden onder andere de Retail Academy van Kooplust en diverse andere workshops. Tien jaar lang werkten we zo af en aan samen. Tot in 2022. Want in 2022 verkochten moeder en dochter hun winkel en was het tijd voor iets nieuws voor hen.

Toen ik in mei van dit jaar een mailing de deur uitstuurde dat ik op zoek ging naar een nieuwe Kooplust-coach, stond er na ongeveer drie kwartier al een mail in mijn inbox met de reactie ‘nou, die functie is voor mij!’. Om een lang verhaal kort te maken: de dochter die in een van die eerste workshops van Kooplust zat, waar ik tien jaar lang mee samenwerkte aan de groei van haar winkel, is nu officieel onze Kooplust-coach Nicolette! Welkom Nicolette, hartstikke leuk dat we in deze eerste Kooplust podcast met jou in gesprek gaan.

Nicolette Nuijten [00:04:16]: Ja, dank je.

Marian Bekkers [00:04:17]: Misschien kan jij de luisteraars meenemen in jouw retail avontuur. Hoe lang ben je winkeleigenaresse geweest? Wie hielp je? En wat verkocht je?

Nicolette Nuijten [00:04:30]: Mijn retail avontuur startte in augustus 2000. Samen met mijn moeder heb ik toen een speelgoedwinkel geopend in het historische stadshart van Maassluis. Ons plan was eigenlijk om een kinderboekenwinkel te starten, maar dit bleek een lastige branche te zijn vanwege de kleine marges.

We zagen bij een paar bezoekjes aan andere winkels met regelmaat de combi van kinderboeken met speelgoed, vaak het wat mooiere speelgoed met een de educatieve kant. En dat sprak ons heel erg aan, we komen allebei uit het onderwijs. Dus zo zijn we gestart in een relatief klein pand. Na drie jaar zijn we uitgebreid, met het pand naast onze winkel. Later zijn we zelfs nogmaals verhuisd en toen hadden we een winkel van ongeveer 180 vierkante meter.

Uiteindelijk hebben we onze speelgoedwinkel 19 jaar gehad. Na de verkoop van die winkel zijn we nog een koffie- en theewinkel gestart. We waren eigenlijk op zoek naar een branche die wat kleiner was dan de speelgoedwinkel. In de speelgoedwinkel hadden we te maken met veel leveranciers, en kwam er veel bij kijken. We zochten een overzichtelijker assortiment, en toen kwam er een koffie- en theewinkel op ons pad. Die winkel hebben we vorig jaar verkocht.

Marian Bekkers [00:08:09]: Hoe kwamen jullie eigenlijk op het idee om een winkel te starten? Want je noemde al kort eventjes: jullie komen allebei uit het onderwijs. Dus geen retail achtergrond. Waar kwam dat idee in eerste instantie vandaan?

Nicolette Nuijten [00:08:28]: Mijn moeder komt echt uit een familie van ondernemers, dus het ondernemen zit wel een beetje in onze genen. Maar we stonden allebei voor de klas, en we waren op zoek naar lampen. Dus we gingen naar een hele mooie lampenwinkel en daar werden we ontzettend leuk geholpen. Dus toen gingen we een beetje brainstormen… Zo van: ‘Nou, stel nou dat wij dat zouden willen, wat zouden we dan voor winkel willen starten?’ Toen kwam ik natuurlijk met mijn kinderboeken, want dat is mijn liefde. Als kind zei ik altijd dat ik later bibliotheekje wilde worden. Dus misschien zat het er toch al een beetje in! Ik speelde als kind ook eindeloos winkeltje hoor, als ik nu zo terugkijk. Maar eigenlijk werden we vooral geprikkeld door die mevrouw in de lampenwinkel.

Marian Bekkers [00:09:53]: Wat leuk. Jullie hebben winkels gehad in verschillende branches: wat zou je benoemen als overeenkomsten tussen die verschillende branches, voor een ondernemer zijnde?

Nicolette Nuijten [00:10:18]: Het succes zit denk ik in de eigen persoonlijkheid die je erin meeneemt. De aandacht die je besteedt aan de klanten die in jouw winkel komen. Echt naar ze luisteren en ze willen helpen, Ik denk dat dat in al onze winkels van belang is geweest. Klanten willen zich gehoord voelen.

Klanten willen echt iemand spreken die ze verder kan helpen. Vaak kom je in een winkel met een hulpvraag, die je misschien zelf niet eens in de gaten hebt. Je denkt: ‘ik ben gewoon op zoek naar nieuwe kleren’. Maar eigenlijk ben je -bijvoorbeeld – op zoek naar zelfvertrouwen. Je wil er goed uitzien anders dan voel je jezelf ook niet fijn. Bij iedere aankoop zit er een soort diepere reden achter. Ik denk dat dat is wat we in alle winkels hebben geprobeerd naar voren te laten komen. En dat dat gelukt is.

Marian Bekkers [00:11:53]: En heb je ook verschillen tussen de branches gemerkt? Dat ondernemen in de ene branche toch heel anders gaat dan de andere?

Nicolette Nuijten [00:12:00]: Ja, absoluut. Wij hebben de speelgoedwinkel natuurlijk het langste gehad. En daar hebben we veel tijd in geïnvesteerd om het op te bouwen. We hebben de winkel vijf jaar lang zo gedraaid dat we iedere cent die we ermee verdienden weer hebben teruggestopt in de winkel, om zo te zorgen dat we die winkel konden laten groeien, het assortiment uit konden breiden en konden investeren in allerlei zaken die daar belangrijk voor zijn.

We hadden met onze eerste winkel echt veel last van concurrentie. Dus dat maakt speelgoed wel een moeilijkere branche. Maar als het gaat om dingen die educatief gezien belangrijk zijn, dan hebben ouders heel veel over voor hun kind. Want je wil dat je kind geholpen wordt om toch dat stapje vooruit te zetten. Als het kind nog niet kruipt, wat kunnen we eraan doen? Als het kind de kleuren nog lastig vindt, wat kunnen we eraan doen? Als het kind nog niet praat, als het kind klokkijken ingewikkeld vindt, als het kind niet tegen zijn verlies kan… Allemaal dingen waar je als ouder mee aan de slag wil. En wij konden daar veel in kwijt van onze onderwijsachtergrond.

Toen we later de koffie- en theewinkel zijn gestart, dat was onvoorstelbaar. Wat een ongelofelijk succes dat vanaf dag één was. Met die winkel waren wij een soort onderdeel van het boodschappenrondje van klanten. Wij hadden heel veel klanten die minstens één keer per week, maar misschien wel meerdere keren per week kwamen. Dus dat is heel anders ondernemen.

Marian Bekkers [00:14:15]: Hebben jullie bepaalde dingen in de speelgoedwinkel uitgeprobeerd en geperfectioneerd, en daarna meegenomen naar de koffie en theezaak?

Nicolette Nuijten [00:14:31]: Ja, dat is absoluut waar. De speelgoedwinkel hebben we 19 jaar gehad, dus daarin hebben we zo ontzettend veel geleerd. We hebben de tijd gehad om dingen uit te proberen. En natuurlijk een hele ontwikkeling meegemaakt in het ondernemerslandschap. Toen wij startten was het een kwestie van advertenties zetten in de lokale krant, en internet of webshops: dat was helemaal niet aan de orde. In de loop van de tijd is daar veel in veranderd. Dus daar hebben we veel over moeten leren. Na een jaar of negen zijn we met jou in zee gegaan. Toen zijn we begonnen met onze kernwaardes bepalen en dat vonden wij zo leuk. het helpt ontzettend om te weten waar je voor staat, wie je bent, wat je uit wil stralen en hoe je dat overal in doorvoert.

Maar we hebben zoveel kleine dingen geleerd. Bijvoorbeeld iedere klant begroeten die binnenkomt. Je denkt, ‘dat is toch logisch’? Nou, ga zelf maar even winkelen. Dat is dus niet logisch. Maar ik merkte dat ik dat zelf ook helemaal niet altijd deed. Als ik iemand hielp bij de toonbank, begroette ik niet tussendoor andere klanten. Jij gaf aan dat je dat gewoon kan doen. Eventjes ondertussen goeiemorgen zeggen en dan weer door met je gesprek. Dat zijn we toen gaan het doen en toen hadden we echt zoiets van… ‘Waarom deden we dat nou niet eerder?’. Dat soort dingen zorgt ervoor dat iedere klant gezien wordt. Dat voelt goed voor die klant, maar ook voor jezelf. En zo hebben we zoveel kleine dingen geleerd… Dingen die we in de koffie- en theewinkel gelijk toe konden passen. Daar hoefden we niet opnieuw dat wiel uit te vinden.

Marian Bekkers [00:17:12]: Als jij nu drie lessen zou mogen noemen die jij hebt geleerd in je retailavontuur, die jij aan andere winkeleigenaren mee zou willen geven. Wat zouden die drie lessen dan zijn?

Nicolette Nuijten [00:17:24]: Stel je gaat een winkel starten, dan zou ik zeggen: geef jezelf tijd. Ik heb het gevoel dat mensen denken dat het allemaal gelijk heel goed moet gaan. Maar het is logisch dat je iets op moet bouwen.

Ik zou ook adviseren om er in eerste instantie zo min mogelijk geld uit te halen. Om echt te proberen een buffer op te bouwen en een goed assortiment neer te kunnen zetten. Voor ons was het zo fijn dat wij op een gegeven moment zo’n buffer hadden dat we in konden kopen wat we wilden, en niet de hele dag hoefden te rekenen wat er mogelijk was. Die buffer was een soort spaarpot en wat er uiteindelijk uit over zou blijven, dat was gewoon voor ons. Maar we gebruikten dat om die winkel goed te laten lopen. Jezelf die tijd geven om te bouwen aan je winkel en je buffer is denk ik ontzettend belangrijk.

Marian Bekkers [00:19:05]: Ja zeker, ik hoor het vaak terug van winkels die nog helemaal niet zo lang bestaan. Vier jaar of vijf jaar, dat klinkt als best wel een tijd. Is ook al een hele mooie tijd als je als winkel die periode al gewoon weet te overleven. Want die eerste jaren zijn vaak het moeilijkste. Maar relatief gezien is het nog steeds heel kort. Om bijvoorbeeld iedereen in de omgeving jouw winkel te laten leren kennen, is vier, vijf jaar nog steeds heel kort. Misschien mensen die vlakbij wonen, die lopen door de winkelstraat: die zien je winkel. Maar zeker publiek dat wat verder weg zit of wat minder vaak jouw producten aankoopt, daar kost naamsbekendheid opbouwen tijd. Vaak meer tijd dan heel veel ondernemers denken.

Nicolette Nuijten [00:19:53]: Ja, wij hebben onszelf daar ook heel erg over verbaasd. Mensen die na tien jaar nog steeds niet wisten dat wij er waren. Dat wij bijna beledigd waren, zo van ‘nou ja, serieus?’. Maar weet je, speelgoed is ook een branche waar je in bepaalde periodes in je leven helemaal niet mee te maken hebt. Dus is het logisch dat je daar geen oog voor hebt gehad, tot het moment dat je opeens weer kleinkinderen krijgt of zelf kinderen krijgt. En dan pas ga je weer om je heen kijken. Dus het is logisch dat er hele groepen mensen nog nooit van jou gehoord hebben.

Marian Bekkers [00:20:29]: Ik zeg dat ook: er komen altijd nieuwe potentiële klanten bij. Want mensen komen in een bepaalde nieuwe fase van hun leven, waardoor ze opeens jouw producten interessant gaan vinden. Of er zijn mensen die verhuizen, die daarvoor gewoon nog nooit bij jou in de buurt zijn geweest. Of er verandert iets anders waardoor ze in één keer interesse krijgen voor je winkel. En op het moment dat je ervan uitgaat dat je naamsbekendheid goed is, dat je daar niets meer aan hoeft te doen: dan verlies je uiteindelijk al die mensen die op een gegeven moment wel interessant worden voor jouw winkel. Dus een mooie eerste les: geef het de tijd. En wat zou de tweede les zijn die je andere winkeleigenaren mee wil geven?

Nicolette Nuijten [00:21:08]: Het bepalen van je kernwaarden. Dat heeft ons heel erg geholpen. Om te bepalen wie ben je en waar je naartoe wil. Wat is jouw stip op je horizon, zal ik maar zeggen. Als ondernemer moet je natuurlijk onwijs veel keuzes maken, de hele dag door. Je hoort van alles om je heen, je ziet van alles en je denkt steeds… Doe ik dit of doe ik dit niet? Past het bij mij of niet? Ga ik dit inkopen of ga ik het niet inkopen? Wat doe je wel en wat doe je niet? Dat vond ik zelf vaak moeilijk. Op het moment dat je duidelijker voor jezelf hebt wat voor winkel je wil zijn en hoe je bekend wil staan. Dat helpt je om die keuzes beter te wegen, denk ik. Dat betekent niet dat je nooit eens een klein uitstapje naar links of naar rechts kan maken. Maar in de kern stonden wij voor ‘kijk op kinderen’. Dat wij zicht hadden op hoe kinderen zich ontwikkelen, wat belangrijk is voor ze, wat ze kan helpen. En dan hielp om bijvoorbeeld te bepalen: ‘Is dit product een item dat daar iets aan toevoegt of niet?’.

Marian Bekkers [00:23:12]: Ik denk dat je concept, je kernwaarden, een van de meest ingewikkelde dingen is om te bepalen. Als ik daar aan werk met ondernemers, dan komt er vaak een moment dat ze zeggen: ‘Ik weet het eigenlijk niet zeker of dit het is. Ik denk wel dat het oké is, maar ik weet het niet.’ Omdat het iets is wat moeilijk is om te grijpen. Je kunt ook niet op korte termijn meten of dat daadwerkelijk de juiste kernwaarden zijn die je hebt gekozen. Weet je, als jij een marketingactie gaat doen of je koopt een product in, dan kun je vrij kort daarna bepalen of dat de juiste keuze was. Een kernwaarde bepalen is een vager verhaal. En daardoor is het ook moeilijker om daarin keuzes te maken. Maar ik zie bij ondernemers die daar wel hele duidelijke keuzes voor zichzelf in hebben gemaakt, dat zij echte fans weten te creëren voor hun winkel. Winkels die heel duidelijk bepaald hebben: dit zijn drie dingen waar wij in uit willen blinken, waarin wij anders willen zijn dan de rest. Dat heeft dan wat tijd nodig voordat dat helemaal tot bloei komt. Vaak moet je het veel meer uitvergroten en veel groter neerzetten dan jij zelf eigenlijk denkt. Maar de winkels die dat goed doen, die bouwen wel die echte fans op. Die bouwen die onderscheidende winkel op, en die zijn denk ik ook veel beter bestand tegen wat er in de toekomst ook nog op hen staat te wachten.

Nicolette Nuijten [00:25:09]: Ja, dat hebben wij ook echt zo ervaren. We hebben daar ook zo lang over nagedacht. Onze slogan was al ‘kijk op kinderen’, maar toch om echt te zeggen: dat is hetgeen waarmee we op alle fronten naar buiten gaan treden? Dat is een heel proces, Maar het gaat je wel echt helpen, wat jij zegt. Dat zorgt voor zo’n stevige basis. Duidelijkheid is voor klanten heel belangrijk. Weten wat kunnen ze bij jou vinden. Hoe duidelijker je daarin bent, hoe meer klanten je naar je toetrekt.

Marian Bekkers [00:25:52]: En hoe beter jij kunt communiceren waarom mensen bij jou moeten winkelen en niet bijvoorbeeld online. Waar het speelgoed veel goedkoper is.. Oké, dus de tweede les: goed bepalen wat je kernwaarden zijn. En wat is de derde les die je andere winkeleigenaren mee zou willen geven?

Nicolette Nuijten [00:26:11]: Wat ons ook heel erg geholpen heeft, is meer bezig zijn met onze cijfers. Dat was niet onze sterkste kant. Wij deden veel dingen op gevoel. En dat ging goed, weet je. Want je kan vaak vertrouwen op je gevoel. Maar van jou hebben we geleerd dat die cijfers wel degelijk belangrijk zijn. We hielden al netjes bij per dag wat onze omzet was, dat is natuurlijk logisch. Maar jij gaf toen als optie om iedere week op te hangen wat je omzet was in diezelfde week het jaar daarvoor. En wij moesten dan bepalen hoeveel we wilden groeien, dus bijvoorbeeld 5% of 7% of wat je dacht dat reëel was. Dus dan gingen we rekenen: wat moeten we dan voor omzet draaien op diezelfde dinsdag – maar dan een jaar later- als we die 5 of 7 procent erbij willen hebben. En dat weekstaatje hing ik dan in de winkel bij de computer. Dus iedere ochtend keken we eerst even: wat moeten we omzetten vandaag? En dat scheelt enorm. Het klinkt als iets onnozels. Even kijken wat er op je briefje staat. En dan maar afwachten of dat gaat lukken.

Maar dat is dus niet. Want je gaat vanaf dat moment toewerken naar het bedrag dat je wil behalen. Je gaat veel meer uit de kast trekken om dat voor elkaar te krijgen. In plaats van dat je jezelf focust op alles weer netjes zetten, of afstoffen, of dozen uitpakken, of inboeken… of wat dan ook. In plaats van dat ga je jezelf vanzelf meer focussen op de klant. En halverwege de dag kijk je natuurlijk even in je kassa om te kijken waar je staat en wat er nog bij moet. Dan ga je vanzelf meer moeite doen, om iets bij te verkopen bijvoorbeeld. Niet om mensen iets aan te smeren, maar wel om te helpen. Wij verkochten bijvoorbeeld spellen waarbij dan een batterijtje nodig was. Dan zijn mensen heel blij als je zegt: ‘Joh, heb je batterijen in huis of vind je het handig dat ze er gelijk bij zitten?’ Dan heb ik 2 euro of 2,50 extra omzet, en die klant vond het helemaal niet vervelend Als ik 10 klanten heb met 2,50 euro extra omzet, heb ik weer 25 euro meer binnen. En zo ben je er veel bewuster mee bezig.

Marian Bekkers [00:29:34]: Heel vaak is de gedachte precies wat jij noemt ‘ja, maar ik ben gewoon afhankelijk van de klanten die die dag binnenkomen’. Voor een stukje is dat natuurlijk zo, maar het maken van een doel waar je naartoe wil werken helpt echt. En vooral: dat doel zo concreet mogelijk maken. Niet zeggen ‘ik wil aan het einde van het jaar die omzet gehaald hebben’, want dan weet je 1 januari nog steeds niet wat je moet gaan doen. Als je dat wel per dag heel concreet maakt, dan ga je er anders over nadenken. Dan maak je jezelf bewust van wat je vandaag moet behalen, om aan het einde van het jaar dat doel te bereiken.

En het gaat inderdaad helemaal niet om het aansmeren van dingen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij die klant op de best mogelijke manier helpt, en ervoor zorgt dat die klant met een grote glimlach de deur uit gaat. En met een grote glimlach thuis komt. En met een grote glimlach dat product gebruikt. Als ze bij jou de speelgoedwinkel uit zouden lopen zonder die batterijen… Die klant komt thuis en raakt gefrustreerd, want er hangen kinderen aan je been die willen spelen en jij hebt geen batterijen in huis. Dus het is niet een stapje extra doen om mensen maar dingen aan te smeren. Nee, je gaat extra je best doen om die klanten zo goed mogelijk te helpen. Om die klant die je misschien anders niet had aangesproken, nu toch een extra welkom gevoel te geven. Om toch een gesprekje aan te knopen waar dan uiteindelijk een verkoop uitkomt, want diegene kwam toch met de een of andere reden in de winkel.

Je bent natuurlijk deels afhankelijk van dingen die er buiten je winkel gebeuren. Maar je hebt vaak zelf nog zoveel invloed op wat er in de winkel gebeurt. En bijvoorbeeld door die targets te maken, kan je jezelf daar bewuster van maken. Het is eigenlijk een hele simpele tool om toch weer net een stapje extra te zetten.

Nicolette Nuijten [00:31:35]: Ja, dat leerde jij ons ook. Mensen die de deur uitliepen, wij lieten die ook eigenlijk altijd gewoon gaan. We dachten: ‘oh nou ja, niet gevonden blijkbaar’. Maar niemand komt zomaar je winkel binnen. Iedereen heeft een missie. En op het moment dat je dan voor het weggaan tegen iemand zegt: ‘Oh, heeft u het niet kunnen vinden?’ Dan zegt die klant zoiets als: ‘Nee, ik zocht iets voor een meisje van vier… Maar ja, ze heeft eigenlijk alles al. Ik weet het niet zo goed.’ Dan ben je toch in gesprek. En zeg je: ‘Oh, maar ik kan nog wel wat dingetjes laten zien.’ Vaak vindt je klant dat goed. En uiteindelijk gaat iemand toch met een product de deur uit. En die klant is blij, want die hoeft nu niet naar ergens anders naartoe om wat nog te gaan zoeken.

Marian Bekkers [00:32:30]: Een mooie derde les, dus. Het werken met targets en het doel concreet maken per dag. Laten we nu ook even eerlijk zijn. Ik kom heel wat winkeleigenaren tegen die maar net een beetje de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Als je kijkt naar de winkels die jullie hebben gehad, waren die succesvol? Kon je voldoende klanten binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de maand een goede boterham voor jezelf kon smeren?

Nicolette Nuijten [00:33:14]: Ja, onze winkels waren echt succesvol. Wat ik eerder zei: daar moet je jezelf ook de tijd voor geven. Maar uiteindelijk is de speelgoedwinkel echt uitgegroeid tot een hele goedlopende winkel. We konden er allebei een reëel salaris uithalen. Kijk, ik denk dat je niet moet verwachten dat als je een winkel start, dat je daar miljonair mee gaat worden. Maar in mijn ogen is dat ook niet waar het om gaat. En ik denk dat dat voor de meesten zo is.

Het is geweldig om iets voor jezelf te kunnen doen, om je eigen keuzes te maken en dat te doen waar je zelf helemaal blij van wordt. Maar het is geen hobby. Je moet er wel geld mee verdienen, anders geeft het uiteindelijk ook geen voldoening. En door allerlei kleine stapjes te nemen kan je je winkel heel succesvol maken. Wij zijn in het begin ook best op zoek geweest naar een soort gouden ei. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is een optelsom van heel veel dingen bij elkaar.

Ik geloof absoluut in het bestaan van een succesvolle fysieke winkel. Omdat je je op allerlei manieren kunt onderscheiden. Er zijn nog veel mensen die veel liever naar een fysieke winkel gaan. Bij de speelgoedwinkel hebben we dat op moeten bouwen. En bij de koffie- en theewinkel ging dat wat makkelijker. Misschien omdat we toen al veel meer ervaring hadden. Maar ook dat was een hele succesvolle winkel.

Marian Bekkers [00:35:47]: Het is inderdaad niet alleen een hobby. Ik hoor winkeleigenaren dat soms zeggen. “Ik verdien er nog niet helemaal goed mee. Maar ik ben in ieder geval iedere dag bezig met wat ik leuk vind om te doen.” En dat doet mij altijd een beetje pijn. Ik denk dan: het kan ook anders, weet je. Je kan én iets doen wat je ontzettend leuk vindt om te doen, én daarnaast jezelf een fatsoenlijk salaris uitkeren. Wat dat betreft is er denk ik voor veel ondernemers nog een weg te gaan, maar zeker ook veel mogelijkheden daarin.

Nu hebben jullie twee winkels verkocht, de speelgoedwinkel en de koffie- en theezaak. Voor sommige ondernemers is dat een doel waar ze naar toe werken, zodat ze daarmee bijvoorbeeld een financiële buffer creëren voor hun pensioen of zichzelf op iets anders kunnen richten. Hoe hebben jullie naar die verkoop van de winkels toegewerkt?

Nicolette Nuijten [00:37:08]: Wijj zijn de winkels nooit gestart met het idee om ze weer te verkopen. Het is gewoon zo gelopen. We hebben ons altijd gericht op het laten groeien van de winkel. Uiteindelijk hebben we allebei de winkels in vrij korte tijd verkocht.

Bij de speelgoedwinkel hebben we op een gegeven moment de keuze gemaakt om die te verkopen, omdat we de koffie- en theezaak wilden starten. Wij hadden een pand dat van oorsprong uit twee panden bestond. We besloten het pand weer te splitsen, de speelgoedwinkel te verkopen en die in het grootste gedeelte van het pand te laten zitten. En de koffie- en theewinkel in het kleinere gedeelte van het pand op te starten. Toen hebben we in onze nieuwsbrief aangegeven wat onze plannen waren. Dat we op zoek waren naar een opvolger voor de speelgoedwinkel. En daar hebben we echt ontzettend veel reacties op ontvangen. Zo veel, daar stond ik verbaasd van. Uiteindelijk hebben we via die weg een hele leuke kandidaat gevonden, die een goed plan had en heel enthousiast was om de winkel over te nemen. Die nieuwe eigenaresse hebben we mee op weg geholpen. Door in onze laatste maanden een uitverkoop te organiseren om zo oudere artikelen kwijt te raken en de voorraad te verkleinen. Door samen op inkoop te gaan en haar een beetje wegwijs te maken. En het leuke was natuurlijk dat wijzelf een winkel naast haar pand zouden starten. Dus we zagen elkaar iedere dag, waardoor het voor de nieuwe eigenaresse makkelijk was om vragen te stellen.

De koffie- en theewinkel gestart hebben we uiteindelijk drie jaar gehad. Vrij kort, maar soms loopt het zo. De verkoop hebben we op dezelfde manier aangepakt. Ook daar een oproep in onze nieuwsbrief, en ook daar kwamen best wel weer veel reacties op. We hadden een hele leuke kandidaat, die uiteindelijk toch afhaakte.

We moesten onszelf toen wel weer een beetje bij elkaar rapen, om weer opnieuw dat hele proces in te gaan. Dat vond ik echt wel pittig. Maar goed, uiteindelijk kwamen we zelfs een situatie waarin er eigenlijk twee kandidaten waren en we een keuze moesten maken welke kandidaat we de winkel gunden. Dus dat was een heel luxe positie natuurlijk. Ook moeilijk, want je moet iemand teleurstellen. Daar zijn we niet zo goed in. Maar goed, uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt… En heeft Marion de winkel overgenomen. De voorbereiding zat vooral in alle kennis en informatie in beeld brengen die belangrijk was voor het draaien van die winkel. En de cijfers inzichtelijk maken: de voorraad, de omzet. Maar ook daar hebben we geen hele lange tijd aan voorbereidingen ingehad.

Marian Bekkers [00:41:35]: Wat mooi, dat er een opvolger komt uit de groep mensen die jullie al trouw volgen en de winkel al kennen. En wat heeft het jullie opgeleverd, die verkoop van de winkels? Niet zozeer in exacte euro’s, maar wat heeft het in financiële of persoonlijke zin betekend voor jullie leven en jullie toekomst?

Nicolette Nuijten [00:41:59]: De verkoop van de winkels hebben we uiteindelijk gedaan, omdat ik graag nog een ander pad in wilde slaan.. Ik wilde even stoppen met het ondernemen in de retail, vanwege een aantal persoonlijke redenen. Dat we dat op deze manier hebben kunnen doen heeft ons veel opgeleverd, omdat we zo ons eigen geld vrij konden maken. Al het geld dat in de voorraad zat en op de spaarrekening stond, is naar ons toegekomen.

Wij hebben daarnaast heel wat jaren geleden ons winkelpand gekocht. Dat is ons eigendom, en onze pensioenvoorziening. Wij verhuren dat nu aan de twee winkeleigenaren die onze winkels hebben overgekocht, dus we krijgen daar nu iedere maand huurinkomsten uit.

Ik heb al die jaren echt met heel erg veel plezier gewerkt. Maar ik heb ook veel gewerkt. Je bent gewoon zeven dagen in de week bezig met je winkel. Dat heb ik nooit zo gevoeld, omdat het leuk is wat je doet. Maar ik heb ook een gezin met kinderen, en soms wil je daar wat meer tijd aan kunnen besteden, wat meer rust hebben om bijvoorbeeld wat makkelijker op pad te kunnen met elkaar. Ik zal niet zeggen dat ik niet weer toch eens terug ga naar ondernemer zijn. Maar voor nu was dit gewoon een goede stap en de juiste beslissing.

Marian Bekkers [00:44:04]: Nu kwam al ter sprake dat wij samen hebben gewerkt toen jij winkeleigenaar was. Wat vond jij als winkeleigenaar de toegevoegde waarde van het inschakelen van een coach?

Nicolette Nuijten [00:44:16]: Wij hebben het ondernemen altijd serieus genomen. Wij hebben nooit gedacht ‘we gaan lekker een beetje hobbyën’. We wilden dat het succesvol was. Toen we jouw mails en Masterclasses gingen volgen, werden we steeds enthousiaster over het ondernemen. Uiteindelijk hebben we besloten om de Retail Academy te volgen. Dat is natuurlijk best een investering. Dus daar denk je wel even over na. Maar het heeft ons heel veel opgeleverd. Je bent aan het werk in je winkel, maar het is ook belangrijk dat je aan je winkel werkt. Daar maak je je winkel succesvol mee. En dat zou je soms bijna vergeten door de waan van de dag. Het is belangrijk toch steeds bewust te zijn waar het om gaat als je ondernemer bent. Daar helpt het bij als je in zo’n proces zit samen met jou. Dat maakt het ondernemen leuker, en alles wat je leert kun je gelijk toepassen in je winkel. Dus je ziet ook meteen het resultaat ervan.

Soms kost het meer tijd. Ik weet bijvoorbeeld dat we het met jou hebben gehad over of we wel of geen muziek zouden draaien in de winkel. Jij gaf toen aan dat het vaak van toegevoegde waarde is, maar dat het wel van belang is wat voor soort muziek je draait. Dat was een enorme zoektocht voor ons. Op een gegeven moment waren we toen een weekendje naar Euro Disney. En de muziek daar, die is natuurlijk heel sterk.

Toen dachten we meteen: ‘Ja, dat is het, dat is wat wij moeten hebben.’ Het was kindermuziek. Maar wel een soort klassieke, rustige achtergrondmuziek. Er werd niet in meegezongen, maar iedereen herkentde melodietjes. Je wordt er vrolijk van, maar het is niet overheersend. Dus dat zijn we toen gaan draaien op de winkelvloer. En echt, de reacties daarop… dat was onvoorstelbaar. Iedereen vond dat geweldig. Klanten zeiden: ‘Oh, ik wil hier nog even blijven. Want het is zo leuk, die muziek. Je wordt er gewoon blij van. ‘ En dat was natuurlijk wat wij wilden in de speelgoedwinkel.

Dat soort dingen maakt dat het niet een soort sleur is wat je aan het doen bent als ondernemer. Niet iedere dag de winkel openen en afwachten. Nee, je bent echt bezig met ondernemen.

Marian Bekkers [00:47:39]: Nu ga jij als Kooplust-coach ook winkeleigenaren helpen. Je hebt de winkels verkocht, tijd voor iets anders en toen kwam ik met een vacature op je pad. Een vacature waarvan jij zei: ‘Dat is echt iets voor mij.’ Dus vertel eens, wat ga jij precies binnen Kooplust doen?

Nicolette Nuijten [00:47:56]: Ja, dat vind ik ook heel spannend. En ik ben natuurlijk benieuwd hoe het gaat zijn! Maar ik hoop dat ik ondernemers kan inspireren en enthousiast kan maken. Om met nog meer plezier te ondernemen. Dus bewust bezig te zijn met wat je doet, en ook echt te voelen van: ‘Hé, als ik dit doe, als ik die stappen zet, dan gebeurt er ook echt iets. Dan verandert er iets en daar.’ Ik ben er van overtuigd dat je daar zelf blij van wordt. Dat je dan meer plezier hebt in het draaien van je winkel.

Ik heb zelf geleerd dat tien kleine stapjes bij elkaar één grote stap is, en ik hoop dat ik winkeleigenaren dat kan laten ervaren. Dat het soms hele kleine dingen zijn, maar dat die stappen wel effect hebben. Heel vaak denk je als winkel, en dat hebben wij ook gedacht als jij ons een tip gaf,: ‘Ja, maar bij ons kan dat niet. Dat is echt anders.’ Soms is dat ook zo, dat is logisch. Maar over het algemeen is er veel meer mogelijk dan je denkt. Ook als je een klein winkeltje hebt, ook als je maar alleen bent. Er zijn zoveel dingen die iedereen toe kan passen.

Als eigenaar van een winkel heb je toch een soort bedrijfsblindheid.. Je stapt iedere dag die deur door, je kijkt niet meer om je heen hoe de dingen eruit zien.. Het is voor jou vanzelfsprekend. Maar om weer eens eventjes die oogkleppen af te doen, en weer eens even met de blik van een klant naar binnen te stappen. Te denken: ‘Hé, maar wat ziet die klant nou eigenlijk als die binnenkomt? En wat doet een klant nou eigenlijk in mijn winkel? Is het dan logisch dat ik dit hier heb staan of kan ik het beter ergens anders zetten?’ Het zijn soms zulke kleine dingen die heel bepalend zijn, maar die je gewoon niet meer ziet als ondernemer. Ik hoop dat ik daar winkeleigenaren bij kan helpen, en dat we daar concreet mee aan de slag kunnen gaan. Dat heb ik aan jou ook altijd heel fijn gevonden, dat je heel praktisch bent. Dat is precies wat een retailer nodig heeft, want wij zijn ook heel praktisch bezig op die winkelvloer. Je wil heel graag een plan in je handen hebben: als we dit willen veranderen, hoe gaan we dat dan aanpakken, waar beginnen we, wat wordt de volgende stap.

Ik hoop dat dat is wat ik bij kan dragen. Ik denk ook dat je als ondernemer heel veel tijd laat lopen, omdat je maar zit te wachten op het perfecte plan. Die neiging had ik ook altijd een beetje. Ik dacht: ‘Ik moet eerst weten of het echt wel goed is’. Maar je moet gewoon beginnen. Jij zei toen op een gegeven moment iets als ‘action beats perfection’. En dat is waar.. Je moet gewoon starten en het hoeft niet gelijk perfect. Het kan nooit meteen perfect.

Marian Bekkers [00:51:16]: Precies. Want hoe perfect jouw plan ook zou zijn op het moment voordat je start, zodra je begint ga je al nieuwe dingen ervaren. Ga je al ervaren wat er beter kan. Dus in die zin kan je het nooit meteen bij de eerste poging perfect doen. Juist dat verlangen naar ‘het perfect doen’ – ik herken het zelf, want ik ben ook een perfectionist – maar juist door dat verlangen laat je soms dagen, soms weken, maar in heel veel gevallen jaren aan groei liggen, omdat je maar aan het wachten bent tot je het perfect kan doen. Terwijl je in die tijd dat je hebt zitten wachten, al zoveel had kunnen doen en al zoveel groei kunnen realiseren.

Jij gaat winkeleigenaren via Kooplust helpen in de vorm van WinkelScans. Dat betekent dat jij voor de klanten van Kooplust de ogen van de consument gaat zijn, en gaat bekijken hoe een klant de winkel precies ziet. En jouw ervaring – de vele jaren ervaring die jij hebt als winkeleigenaar, de vele jaren waarin wij samen hebben gewerkt, en alle ervaring die jij hebt met het uitproberen van de tips van Kooplust op de winkelvloer – die ga jij overbrengen naar andere winkeleigenaren om hen zo te inspireren. Wat kunnen winkeleigenaren doen als ze interesse hebben in een WinkelScan?

Nicolette Nuijten [00:52:38]: Ga dan naar de website van Kooplust. Daar kan je via deze pagina kijken wat een WinkelScan precies inhoudt en contact opnemen als je wil kijken of het bij je past.

Marian Bekkers [00:53:00]: Ik zou iedereen uitnodigen om in ieder geval vast eens een kijkje te gaan nemen. Ik denk dat het een heel mooi startpunt is om je hele winkel in kaart te brengen. Waar liggen die kansen tot groei? Daarbij geven wij geen ingewikkelde adviezen. Je hoeft geen verbouwing van je winkel te plannen. Het gaat om, precies wat jij ook al een aantal keer aangeeft, die kleine stappen die je kan zetten om die groei te realiseren. En als je een aantal van die kleine stappen neemt, dan kun je daar een heel mooi resultaat mee boeken. Dank je wel, Nicolette!

Dat brengt ons aan het einde van deze eerste aflevering van de Kooplust podcast. Ik hoop dat het verhaal van Nicolette je geïnspireerd heeft en dat je aanknopingspunten hebt gevonden voor de groei van jouw winkel. Wil je nu bekijken of de WinkelScan geknipt is voor jouw winkel? Ga dan naar deze pagina. Daar kan je ook een gesprek aanvragen waarin we samen bekijken of die winkelscan past bij jou en je winkel. Voor nu: dank je wel voor het luisteren. En vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor jouw winkel te creëren!

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Tijdwinst top 3

Tijdwinst top 3
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!