Vijf manieren om het resultaat van je webwinkel te verbeteren


Heb je naast je fysieke winkel ook een online shop, dan is het slim om hier wat extra tijd in te investeren. Zo haal je er meer resultaat uit. Want wist je dat een heel groot deel van de webshops nooit echt goed winstgevend wordt? Dat móet natuurlijk anders! Hoe je het resultaat van je webwinkel of website verbetert? Ontdek vijf slimme manieren om meer winst te halen uit je webshop.


1. Doe meer aan marketing: maak je zichtbaar voor je doelgroep


Met je webshop wil je zichtbaar zijn voor je doelgroep. Niet alleen lokaal, maar juist landelijk, of misschien ook wel in het buitenland. Het is belangrijk dat toekomstige klanten je weten te vinden. Zorg dus dat je weet wie interesse heeft in je producten en pas je website daarop aan. Geef SEO (zoekmachine optimalisatie) aandacht, zodat consumenten jouw webshop vinden als ze hun zoekopdracht intypen in Google. En kijk eens of je met je webwinkel in de bladen kunt komen. Het sturen van persberichten kan een heel lucratieve manier zijn om meer bezoekers en klanten te trekken.

Een nieuwe doelgroep aanboren is eveneens een slimme actie om de resultaten van je webwinkel te verbeteren. Probeer buiten de kaders te denken. Verkoop je in je webshop tenten voor de evenementenbranche? Denk na waar je nog meer verplaatsbare tenten kwijt kunt, zoals ziekenhuizen en teststraten. Op die manier spreek je diverse doelgroepen aan en creëer je verschillende inkomstenstromen. 


2. Verbeter de conversie van je webshop


Het verhogen van het aantal bezoekers in je webshop is belangrijk. Maar minstens net zo belangrijk is het dat deze bezoekers ook overgaan tot een aankoop. Dit doe je door het verhogen van de conversie. Er zijn allerlei manieren om dit te realiseren. Pas bijvoorbeeld the tone of voice aan op je doelgroep. Laat dit terugkomen in je webshop-teksten, maar ook in afbeeldingen en video’s die je uploadt. Hanteer een actieve schrijfstijl en spreek je doelgroep zo direct mogelijk aan. Werk zoveel mogelijk met call-to-actions en spoor consumenten aan om in actie te komen. Wees altijd duidelijk over de kosten en laat klanten kiezen uit verschillende betaalmethodes. En zorg dat je altijd bereikbaar bent via telefoon, mail, chat en/of een contactformulier. 


3. Verhoog het orderbedrag 


Wil je klanten meer laten besteden in je webshop? Overweeg om het orderbedrag te verhogen. Dit is een geweldige manier om zonder extra marketing, toch meer te verdienen. Bied bijvoorbeeld gratis verzending aan bij een bepaald minimumbedrag of werk met staffelkorting. Dit betekent dat de stuksprijs lager wordt als een klant meerdere exemplaren van hetzelfde artikel bij je bestelt. Ook het aanbieden van pakketten of voordeelsets werkt goed om het orderbedrag te verhogen. En het biedt ook gemak voor de klant: deze kan bij een ketting bijvoorbeeld direct de bijpassende armband en/of oorbellen bestellen.

Cross-selling is eveneens een interessante optie om je klant te verleiden. Je biedt een gerelateerd artikel aan, bijvoorbeeld een passende accessoire bij een jurkje. Op die manier verhoog je op slimme wijze het gemiddelde orderbedrag.


4. Genereer winst met herhalingsaankopen 


Klanten die terugkomen voor een herhalingsaankoop. Het is dé manier om fors meer winst te behalen met je webshop. Bovendien is het gemakkelijker en goedkoper om dit voor elkaar te boksen dan het werven van nieuwe klanten. Het is daarom belangrijk dat je je doelgroep stimuleert om bij in jouw webshop blijvend aankopen te doen. Dit bereik je door middel van persoonlijk contact, het organiseren van een kortingsactie of door trouwe klanten te belonen met extra korting. Neem voor iedere klant de tijd, net zoals je in de winkel doet, en geef ze het gevoel dat ze belangrijk zijn. Op die manier pluk je al snel de vruchten van herhalingsaankopen en dus ook meer webshopomzet.


5. Beperk de kosten


Je bent je webshop gestart om geld te verdienen. Dus wil je ook dat je marge zo groot mogelijk is. En daarom ontkom je er niet aan om juist ook je kosten onder de loep te nemen. Is je huidige Facebook- of Instagramcapagne wel zo succesvol of moet je erkennen dat het je te weinig oplevert? Zijn de prijzen van producten en diensten die je aanbiedt eigenlijk wel marktconform? En kijk ook eens naar de onderhoudskosten die je periodiek kwijt bent aan je webshop. Misschien kan dit veel goedkoper bij een andere aanbieder of is het voordeliger om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren. Uiteindelijk is de som eenvoudig: hoe minder kosten je maakt, des te meer winst er voor jou overblijft.


Kom in actie en creëer een succesvolle webwinkel


Heeft dit artikel je geïnspireerd en wil je doorpakken met je webshop? Of wellicht overweeg je om een webshop te starten naast je fysieke winkel. Dan nodig ik je van harte uit bij het Succes met je Webshop Online Summit. Een 5-daagse masterclass serie waar je van 25 topondernemers en succesvolle webshop eigenaren leert hoe je meer naamsbekendheid, meer klanten en meer winst maakt met je webshop.

Het summit is van 17 t/m 21 januari en jij kunt er gratis bij zijn via deze link.

Deze gastblog is geschreven door Astrid van der Made.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!