Ondernemers, stop met de struisvogel tactiek


We zijn met z’n allen al een aantal jaar aan het praten over dat het anders moet in retail (ja, ik ook). Toch lijken de ontwikkelingen af en toe langzaam te gaan. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Maar in de praktijk lijkt er op de winkelvloer vooral nog steeds veel hetzelfde te gaan.

Ik krijg er regelmatig vragen over. Van leveranciers, brancheverenigingen, ondernemers zelf of andere coaches. “Hoe komt het dat veel ondernemers nog steeds blijven zitten waar ze zitten?” Of, indien het de ondernemers zelf betreft  “Wat moet ik dan veranderen? Ik weet het niet.”

Stiekem is het natuurlijk gewoon de struisvogel-tactiek. Je hoofd in het zand steken en hopen dat de boel vanzelf overwaait.

Waarom retailers niet veranderen


Weet je wat het echte probleem is? Waarom te weinig retailers veranderen? Omdat verandering moeilijk is.

En misschien klinkt dat lekker simpel. Een te makkelijk oordeel wellicht. “Kom op, het is toch duidelijk dat er iets moet gebeuren. Gewoon van je stoel afkomen en beginnen.”

Klopt. Maar heb jij wel eens geprobeerd iets wat jij al jaren en jaren op een bepaalde manier doet te veranderen? Was niet zo makkelijk, he. De kans is groot dat je er nog steeds mee worstelt.

Zeggen dat iemand anders iets moet veranderen is makkelijk. Maar zelf een verandering op gang brengen is een stuk moeilijker.

Veranderen = oncomfortabel


Groeien betekent verandering. Betekent dingen op een andere manier aanpakken. Betekent iets wat je soms al jaren en jaren op een bepaalde manier doet wijzigen.

Groeien betekent dus uit je comfort zone komen. Alle nieuwe dingen zijn een beetje eng (en voor sommigen een beetje veel). Nieuw staat gelijk aan onzeker, aan fouten maken, aan kritiek krijgen of aan niet weten waar je aan toe bent. Samengevat: alles behalve comfortabel.

En dus vermijden we die veranderingen vaak. Want we blijven liever op die comfortabele plek zitten. Waar alles veilig lijkt en we bekend zijn.

En de ondernemer die niet wil veranderen?


Soms kom ik ondernemers tegen in workshops die de hele middag of dag hard roepen “Dat werkt niet voor mij hoor. Ik geloof niet dat dat gaat lukken.” Of “Dat doe ik allemaal al hoor.”

Laatst had ik weer zo iemand in een van mijn workshops zitten. Zo iemand die alles al geprobeerd had en geen kansen zag liggen. Aan het einde van de dag liet ik de deelnemers bovenstaand schema zien. Ik vertelde dat verandering betekent dat je uit je eigen comfort zone moet komen.  En dat dat behoorlijk eng kan zijn. Soms zo eng, dat je zelf blokkades opwerpt of je hoofd in het zand steekt. Zodat je maar lekker kan blijven zitten waar je zit. Ik vroeg de deelnemers na te denken over de gedachtes of blokkades die zij zelf opwerpen die een verandering in de weg staan.

Toen ik deze vraag stelde aan de deelnemer die de hele dag geen kansen kon ontdekken, vertelde hij “Marian, je slaat precies de spijker op z’n kop. Ik weet best dat er nog allerlei kansen liggen. Dat ik nog veel meer kan doen. Ik vind het alleen ontzettend moeilijk om te veranderen. Ik vind het moeilijk om uit die comfort zone te komen”.

Ik kan je vertellen, die uitspraak raakte mijn hart. Praten over verandering is makkelijk. De uitvoering is moeilijk. En soms moeten we daar even bij stil staan, in plaats van te blijven hameren op het feit dat verandering nodig is.

Vind jij verandering soms ook lastig?


Ben jij zo iemand die verandering moeilijk vind? Die het eng vind om iets nieuws te doen?

Daar is niets vreemds aan. Ik heb er zelf met regelmaat last van. Iedere keer als ik iets nieuws probeer en op het moment van de start sta, gieren de zenuwen door mijn lijf. ‘Doe ik hier wel goed aan? Gaan anderen dit wel leuk vinden? Of lachen ze me vierkant uit?’

Dat gevoel bekruipt je als zelfstandig ondernemer met regelmaat. Maar ook als werknemer. Want je baas kan wel eens heel anders reageren op je voorstel dan je zou willen.

Maar wat doe je daar dan aan? Een paar persoonlijke tips die mij helpen:

  • Start met een klein stapje. Je hoeft niet meteen alles drastisch om te gooien. Start maar gewoon door iets te proberen. En als dat goed gaat, ga je weer een klein stapje verder.
  • Probeer te accepteren dat sommige ideeën mislukken. Vertrouw er op dat je voldoende ideeën hebt en krijgt. Het is ok als er af en toe eentje niet lukt. Daar leer je ook weer van.
  • Stop met wachten op het juiste moment. Wachten op het juiste tijdstip is het grootste blok wat je aan je been kan hebben. Want dat betekent dat je veel te lang wacht voordat je ergens aan begint. Wake-up-call: dat ‘juiste’ moment komt nooit. Begin er dus maar gewoon aan.
  • Schakel hulp in. Het beste wat ik ooit voor mijn onderneming heb gedaan (want ja, ik gebruik die struisvogel tactiek ook wel eens). Je hebt iemand nodig die je die spiegel voorhoudt. Die je uit je comfort zone duwt. Dat zelf doen is lastig, maar iemand anders kan je die liefdevolle schop onder je kont geven die je af en toe nodig hebt.

Ik ben benieuwd: wat voor type ben jij? Vind je het makkelijk om zaken te veranderen in je winkel? Of stop je liever je hoofd in het zand, zodat je langer kan blijven hangen op een plek die lekker veilig aanvoelt? En hoe zorg jij dat je die stap vooruit toch neemt?

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!