Het verhaal van ‘t Holtschöpke: social media succes


Hoe zet je social media in voor je winkel? Sandra van Rijn van speelgoedwinkel ’t Holtschöpke vertelt je in deze aflevering over de do’s & don’ts op social media die zij met haar winkel heeft ervaren. Ze geeft je onder een supersimpele maar hele effectieve tip om over je drempelvrees heen te stappen en eindelijk je gezicht te laten zien in video’s op Facebook of Instagram.

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.

Transcript


Welkom bij de Kooplust-podcast! De aflevering van vandaag gaat over een onderwerp waar wij denk ik de meeste vragen over binnen krijgen, en dat is: hoe zet ik social media in voor mijn winkel? Nu kan ik je daar vanalles over vertellen – en dat doe ik ook met regelmaat – maar voor vandaag leek het me leuk om eens een winkel aan het woord te laten daarover. Ik vroeg een van de klanten van Kooplust – Sandra van Rijn van speelgoedwinkel ’t Holtschöpke – daarom of zij in de podcast iets meer wilde vertellen over de do’s & don’ts op social media die zij zelf heeft ervaren. Dus laten we snel van start gaan met mijn interview met Sandra.

De gezelligste speelgoedwinkel in Venlo [00:02:22]


In 2001 startte Sandra van Rijn de -zoals ze het zelf noemt – de gezelligste speelgoedwinkel in Venlo.

“Eigenlijk kom ik uit onderwijs, maar ik wilde wat anders. In Venlo hadden ze dit type winkel niet, dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ik ben gewoon begonnen. 23 jaar geleden speelde social media nog geen rol, wij zijn nog van het pre-internet tijdperk. Maar nu is het gewoon onmisbaar. Als je niet te vinden bent op social media… tja, met de moeders van nu, dan besta je gewoon niet.”

Als ik haar vraag wat social media vandaag de dag voor haar winkel betekent, vertelt Sandra het volgende:

“Ik vind vooral de interactie met de klanten heel leuk. Klanten voelen zich door social media echt betrokken bij onze winkel. De klant heeft het gevoel dat ze ons kennen, en omgekeerd is dat net zo. Daardoor heb je een leukere band met je klant, en we merken ook dat de gunfactor daardoor hoger is. Klanten gunnen ons die aankoop.”

Een persoonlijke invalshoek [00:05:47]


Sandra deelt tijdens het interview meer over hoe ze die band met klanten via social media creëert:

“Het is heel belangrijk dat je laat zien wat er achter die schermen gebeurt. En dat je een klein kijkje geeft in jouw persoonlijke leven: wie jij bent, wat jij doet als je niet in de winkel bent. Dat zorgt ervoor dat klanten betrokken zijn bij jou, en daardoor steeds weer terugkomen naar je winkel. Juist die kleine persoonlijke dingen, dan ontploft dat social media bijna. Mensen willen gewoon met je mee in jouw leven kijken en dat zorgt voor heel veel interactie. Een post van mijzelf als baby bijvoorbeeld of over onze verhuizing, dat levert veel meer likes en reacties op dan een post over een nieuw product.”

De uitdaging: structuur in de chaos [00:09:00]


Als ik Sandra vraag naar wat haar grootste uitdaging is op het gebied van social media, weet Sandra het antwoord al snel:

“Het plannen, het voorbereiden van die social media posts. Dus niet ergens op de dag even je telefoon pakken, een fotootje maken en er op gooien. Maar structuur krijgen in wat je post en echt doordacht je social media doet. Ja, dat is gewoon de grootste uitdaging. “

Vanwege die uitdaging zocht Sandra hulp bij haar socialmedia-strategie. Die vond ze in de Social Media Klantmagneet Club van Kooplust.

“In de Social Media Klantmagneet Club ontvang ik maandelijks voorbeeldteksten in verschillende categorieën. Die lees ik door, en ik bekijk wat ik leuk zou vinden om op social media te zetten. Daarna neem ik een maandoverzicht, en ga ik de posts op papier inplannen. Iedere categorie heeft zijn eigen kleur, en ik bekijk of de balans tussen de verschillende categorieën goed is. Zodat er bijvoorbeeld niet alleen maar posts over producten geplaatst worden. Voorheen kreeg ik die social media gewoon niet op de rit. Er was altijd wel iets anders wat mijn aandacht vroeg, en de inspiratie was soms ver te zoeken. De Social Media Klantmagneet Club is mijn stok achter de deur. Hier heb ik handvaten. Dan weet ik dat wat ik doe, dat ik dat ook goed doe. Ik heb echt die stok achter de deur nodig om regelmatig iets op social media te zetten, anders schiet het er gewoon bij in.”

Dé socialmedia-tip voor andere winkels [00:17:04]


Tijdens het interview stel ik Sandra de vraag welke socialmedia-tip zij aan andere winkels mee zou willen geven. Sandra vertelt:

“Laat jezelf zien. Dat vind ik echt het allerbelangrijkste. Daar komen heel veel likes op, daar komen reacties op. Mensen willen jou zien. Je producten zijn leuk, maar mensen willen jou zien. Een klant zit niet te wachten op alleen maar artikelen en het bekijken van een reclamefolder op social media. Mensen willen zien wat jij doet. Wat er allemaal speelt in je winkel, en wat je doet op een dag. Ze willen een band met jou. Dat product kunnen ze overal krijgen, maar jou niet.”

Ik deel met Sandra dat veel ondernemers het moeilijk vinden om zichzelf te laten zien, en vraag haar hoe zij dat in het begin heeft ervaren.

“Ja, ik vond het heel lastig. In het begin had ik niet het idee dat ik dat moest doen. Totdat corona kwam. In die tijd bestonden wij 20 jaar en we hadden fantastische evenementen bedacht. Toen kwam corona en konden we niks meer. In plaats van de evenementen bedachten we een loterij: klanten kregen bij ons een lot als er iets werd gekocht. Op dat kaartje gezet had ik gezet ‘in september gaan wij iedere dag prijzen verloten via Insta Stories, ik maak elke dag een filmpje en dan ga ik de nummertjes trekken’. Het stond dus zwart op wit. En toen moest ik wel… Want ik had mijn klanten dat beloofd, dus ik kon niet anders. Ik kon niet meer terug. Ik heb het een hele maand lang iedere dag gedaan, zo’n filmpje maken, en na een dag of zes ging het vanzelf. Ik maakte gewoon een filmpje, het hoefde niet meer bij wijze van 10 keer opnieuw. En ja, mensen vonden dat zo leuk! Het werd voor mij daardoor ook gewoon steeds makkelijker. Ik was niet meer bang om met mijn hoofd voor die camera te verschijnen. Daarvoor was ik bang dat ik me zou verspreken of dat het er raar zou uitzien. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: niet bang zijn. We zijn allemaal mensen en er gaan altijd dingen mis, dat vinden klanten juist leuk om te zien. Die zitten niet te wachten op het perfecte filmpje met de perfecte tekst. Die willen gewoon jou zien, zoals jij bent. En ja, soms verspreek je je. Dat maakt het echt. “

Tijd besparen in het maken van content [00:21:59]


Sandra en ik praten verder over de socialmedia-activiteiten van haar winkel, en ik vraag haar wat voor haar het meest verrassende succes is geweest.

“Reels. Ik wist niet wat ik daarmee moest, en ik vond dat een beetje eng. Maar ik ben gewoon begonnen en dan merk je: ook al is het maar een heel hele korte Reel, je bereik wordt veel groter. Een Reel die voor ons heel goed scoorde was een Reel waarin wij onze nieuwe etalage lieten zien. Dus gewoon: met je telefoon langzaam langs je etalage lopen. Meer was het niet. Maar mensen vonden het leuk. We merkten op de winkelvloer ook dat klanten naar de winkel kwamen omdat ze dan in die Reel weer dingen hadden gezien in de etalage die ze leuk vonden.”

Precies dat is het geheim om in minder tijd meer socialmedia-content te maken, zo deel ik met Sandra tijdens het interview.

“Je noemde zelf eerder ook al in het interview: die content maken en bedenken, vind ik een lastige. En soms is het eigenlijk zo simpel. Gewoon kijken, wat doe je al? Die etalage ben je al aan het veranderen. Daar kun je heel kort even een filmpje van maken, wat nog geen 10 seconden hoeft te duren. In jouw feed zag ik bijvoorbeeld ook een foto van jouw verhuizing die vijf jaar geleden plaatsvond, en een foto van jou als baby zijnde. Eigenlijk is dat geen nieuwe content. Je moet hem wel eventjes gaan zoeken natuurlijk, die foto. Maar je hergebruikt oude content. En dat waren voor jou posts die heel veel likes op hebben geleverd, zonder dat je daar veel nieuwe input voor hebt hoeven leveren. Het is gewoon kijken: wat heb ik al liggen of wat heb ik al gedaan, en hoe kan ik dat op social media inzetten.

Sandra beaamt dat:

“Klanten vinden het vaak ook leuk om dingen te zien van een paar jaar geleden. Dan zeggen ze: ‘oh ja, dat weet ik nog, die verhuizing. Dus het hoeft allemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Je hoeft geen hele fancy foto’s te hebben. Ga gewoon eens kijken wat je hebt en gebruik dat opnieuw. Veel van jouw volgers hebben die post of die foto ook nog nooit gezien. Dus voor hen is het gewoon nieuw.”

In de podcast licht ik toe dat we dat voor Kooplust ook doen:

“Voor de socialmedia-strategie van Kooplust kijken we ook: wat hebben we een jaar geleden gepost, en wat werkte toen goed. Een heel groot percentage van je volgers heeft die post destijds helemaal niet gezien, of is het ondertussen al weer vergeten. En zelfs al weten ze het wel nog wat jij toen hebt geplaatst, dan vinden ze het vaak ook weer leuk om het opnieuw voorbij te zien komen. Dus soms herhalen we die post die het vorig jaar goed deed gewoon nog een keer, exact hetzelfde. Soms maken we een variant op iets dat goed werkte, maar dan net even anders. Ook op die manier denk ik dat je het voor jezelf makkelijker maakt. Leren van wat een jaar geleden of twee jaar geleden goed werkte, en bedenken: hoe kunnen we dat nu gewoon weer opnieuw gaan doen?”

Meer info over ‘T Holtschöpke [00:05:47]


Tot slot van het interview nodigt Sandra de luisteraars uit een kijkje te nemen op de Facebookpagina en Instagrampagina van ‘t Holtschöpke of naar de website te gaan om meer te weten te komen over de winkel.


Aan het einde van de podcast deel ik mijn conclusie:

“Ik denk dat de tip die Sandra geeft over kenbaar maken aan je volgers wat je van plan bent, om jezelf zo te dwingen die stap te maken om live te gaan of een video te plaatsen een hele simpele maar een hele effectieve tip is. En dat geldt niet alleen voor social media natuurlijk: het geldt voor iedere stap die jij wil maken met je winkel, maar die je een beetje spannend vindt. Maak het kenbaar aan anderen wat je wil doen en hang er een datum aan. Zo dwing je jezelf gewoon om eindelijk die stap te nemen. En zoals Sandra al vertelde, achteraf blijkt het dan allemaal waarschijnlijk een stuk minder spannend te zijn dan je eigenlijk dacht.

Wil je meer weten over de Social Media Klantmagneet Club van Kooplust, waar ook Sandra aan deelneemt? Je vindt alle info hier. De Social Media Klantmagneet Club is een programma dat jou veel tijd uit handen neemt als het op social media aankomt. Maandelijks krijg je in dit programma 30 voorbeeldteksten voor je socialmedia-posts, 20 suggesties voor je Stories, 15 ideeën voor je Reels en daarbovenop nog een inhaakkalender vol met extra ideeën voor je content. Dus je zit nooit meer met je handen in het haar omdat je niet weet wat te posten op Facebook of Instagram.

Naast al die hulp bij je content krijg je maandelijks ook toegang tot een Masterclass, waarin we dieper ingaan op socialmedia-strategieën. Dus bijvoorbeeld: hoe verzamel je meer volgers, of hoe krijg je je volgers ook echt naar je winkelvloer toe? Luister je deze podcast vlak na publicatie, dan kan je de actie die nu loopt rondom de Social Media Klantmagneet Club meepikken. Die actie houdt in dat je bij je aanmelding een extra maand content cadeau krijgt. Deze actie die loopt tot en met donderdag 29 februari. Alle details over deze actie vind je hier.

Voor nu: dank je wel voor het luisteren naar de Kooplust-podcast. En vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor je winkel te boeken.”

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!