Zo’n webwinkel. Moet dat nou?


Omnichannel retail. Niet meer denken in aparte kanalen, maar zorgen dat de ervaring van die klant in alle kanalen op elkaar is afgestemd. Je winkelvloer, je reclamemateriaal, je website: allemaal horen ze hetzelfde uit te stralen en naadloos op elkaar aan te sluiten.

Klinkt natuurlijk als een mooi plaatje. Maar vaak krijg ik de vraag van ondernemers of zo’n webwinkel daarin nou echt onmisbaar is. Kun je nog een toekomst creëren voor je winkel zonder een webshop?

In deze post behandel ik twee belangrijke vragen die je jezelf moet stellen wanneer je twijfelt over het starten of voortzetten van je webwinkel. En ik geef je mijn persoonlijke visie of jouw winkel een toekomst heeft zonder webwinkel. Maar eerst, die belangrijke vragen. Laten we beginnen met de eerste vraag.

1.  Wat wil je met je webwinkel bereiken?


De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je met je webwinkel wil bereiken. Gaat het je om extra omzet, of wil je een extra service leveren aan je klanten?

Om te bepalen of je webwinkel succesvol is, en of het de moeite waard is om er in te investeren, moet je voor jezelf eerst duidelijk hebben wat je precies met je webwinkel wilt bereiken.

Er zijn ondernemers die via een webwinkel voornamelijk extra omzet willen creëren. Of willen concurreren met online aanbieders.

Andere ondernemers zien hun webwinkel als een extra etalage. Een servicekanaal wat ervoor zorgt dat klanten vooraf kunnen kijken of de winkel een bepaald product verkoopt of op voorraad heeft.

Welk doel jij ook wil nastreven, het vertelt je iets over de strategie die je moet volgen en welke investering het van je vraagt (zowel qua tijd als budget). Een flinke omzet realiseren of concurreren met online aanbieders betekent dat je ook flinke online promotie moet doen. Je webwinkel moet optimaliseren voor zoekmachines. Vaak vraagt dit fulltime aandacht. Je kan het er dus niet even snel bij doen.

2.  Wat wil of kun je zelf ondernemen?


De tweede vraag die je jezelf moet stellen, is wat je zelf kunt of wilt ondernemen. Ook hierbij is tijd en budget weer een factor.

Je hebt de optie om alles zelf in handen te houden. Om je webwinkel helemaal zelf op te zetten en bij te houden (met wat hulp van een website-bouwer).

Maar er zijn tegenwoordig meer opties. Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid om via hen een webwinkel op te zetten.

Er zijn platformen waarbij je jezelf aan kan sluiten. Je betaalt een maandelijks bedrag of percentage over de verkoop en maakt gebruik van hun diensten. Zij maken de webwinkel voor je aan, en nemen bijvoorbeeld fotografie, klantenservice en marketing voor hun rekening. En ook samen met een aantal andere ondernemers een webwinkel opzetten en kosten delen is een idee, zoals bijvoorbeeld Topshoe doet.

Welke optie je ook kiest, houd in je achterhoofd wat je doel is met je webwinkel. Jezelf aansluiten bij een platform kan, maar als je doel is om een boost te geven aan je omzet dan betekent dat nog steeds dat je zelf tijd moet investeren. Ook bij die platformen geldt: hoe meer jij aan promotie doet voor je webwinkel, hoe meer resultaat het je oplevert.

Vraag jezelf kritisch af hoeveel tijd jij kunt of wilt investeren in je webwinkel. Heb je de tijd om van je webwinkel een succes te maken? Wil je die tijd maken, of focus je jezelf liever op het geven van uitmuntende service? Ben je bereid om op termijn je team uit te breiden met medewerkers die zich volledig op die webwinkel concentreren?

Geen webwinkel? Het kan


De regels voor de toekomst van retail liggen niet vast. Het hebben van een webwinkel is geen verplichting.

Er zijn winkels die het uitstekend doen zonder dat ze een webwinkel hebben. Van grote ketens tot kleine zelfstandigen. Meestal hebben zij de keuze gemaakt om zichzelf op een andere manier te positioneren. Ze leggen de nadruk op andere zaken, zorgen er voor dat ze met kop en schouders boven de rest uitsteken. En dan zijn er nog allerlei kansen, ook zonder webwinkel.

Mijn visie is dat er in de toekomst allerlei retailconcepten zullen zijn. Zal het merendeel bestaan uit een combinatie van offline en online retail? Waarschijnlijk wel. Maar er is ook ruimte voor pure players. Zowel in de offline als de online wereld. Zo lang je er maar voor zorgt dat je dan iets unieks te bieden hebt.

En ook hoe je jouw webwinkel opzet: de keuze is aan jou. Misschien start je een webwinkel met alleen een paar unieke stuks. Of verkoop je juist je artikelen in sets. Laat jezelf niet beperken door wat gangbaar is, maar kijk wat bij jouw concept en je capaciteit past.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

78 marketingtips voor je winkel

78 marketingtips voor je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!