Bereik je doelgroep: 10 tactieken voor winkels (zonder social media)


Je zou denken dat iedereen tegenwoordig wel een account op een socialmedia-platform heeft, maar niets is minder waar. Stel dat de doelgroep van jouw winkel niet of nauwelijks op social media te vinden is, hoe bereik je die groep klanten dan? En wat doe je als je klantengroep wél op social media zit, maar je ook op andere manieren met je doelgroep in contact wil zijn? In deze blog neem ik 10 tactieken met je door om je doelgroep te bereiken zonder social media.

Volgens onderzoek van Newcom Research zaten in 2023 zo’n 3,7 miljoen mensen niet op social media. Een behoorlijke groep, en het kan maar net zo zijn dat jouw doelgroep precies in die categorie valt. Zeker wanneer je klantengroep boven de 40 jaar is, is de kans groter dat ze ofwel geen socialmedia-account hebben of minder tijd op social media doorbrengen.

Gelukkig zijn er in dat geval een heleboel andere manieren om je doelgroep te bereiken. En laat me je meteen vertellen: ook al zit je doelgroep wél op social media, dan is het toch slim om een of meerdere van de onderstaande tactieken te gebruiken.

Een sterke marketingstrategie maakt namelijk gebruik van meerdere marketingkanalen. Je wil nooit afhankelijk zijn van één kanaal, en wel om de volgende drie redenen:

  1. Je marketing wordt krachtiger wanneer je je boodschap op meerdere plekken verspreidt. Stel dat je nieuwe producten op je winkelvloer hebt toegevoegd. Wanneer je die producten zowel via social media als bijvoorbeeld een nieuwsbrief onder de aandacht brengt, is de kans groter dat je klant dat nieuws op minimaal één van deze kanalen voorbij ziet komen. En als ze die producten op beide kanalen voorbij zien komen? Dan wordt de prikkel om te kopen alleen maar groter. Mensen moeten namelijk meerdere keren een boodschap voorbij zien komen voordat ze daadwerkelijk actie ondernemen. (Onderzoeken wijzen uit dat dit ongeveer zeven keer is, dus er mogen best wel wat verschillende marketingkanalen en -boodschappen gebruikt worden.)
  2. Door meerdere marketingkanalen te gebruiken, maak je je marketing minder snel irritant. Drie keer een e-mail met dezelfde nieuwe producten is saai en voelt overbodig. Maar een socialmedia-bericht, een nieuwsbrief en een advertentie over hetzelfde product? Geen probleem.
  3. Vertrouwen op slechts één marketingkanaal maakt je kwetsbaar, zeker als social media dat enige marketingkanaal is. Want socialmedia-platformen komen en gaan (wie zit er tegenwoordig nog op Hyves?) en de regels op die platformen veranderen. Dat betekent dat – wanneer Instagram zijn algoritme aanpast – het volgende week opeens een stuk moeilijker kan zijn om je volgers te bereiken. Of in het ergste geval, dat jij opeens al je volgers op Facebook kwijt bent. Een ander marketingkanaal als back-up hebben, voorkomt dat je jouw klanten opeens niet meer kan bereiken.

Kortom: meer marketingkanalen dan social media inzetten is een must. Maar welke marketingkanalen kan je dan toevoegen aan je strategie? En welke kanalen zijn het overwegen waard wanneer je doelgroep niet of nauwelijks op social media te vinden is? Ik neem 10 tactieken met je door die je in zo’n situatie kan gebruiken.

#1 E-mail


Als eerste: e-mail. Naar mijn mening zou dit je #1 marketingkanaal moeten zijn, zelfs nog vóór social media. Er is namelijk geen enkel ander marketingkanaal dat je meer oplevert in verhouding tot wat je er insteekt. Volgens onderzoek van HubSpot levert iedere euro die je in e-mailmarketing steekt, je ruim 38 euro op. Bij social media levert iedere euro je slechts 3 euro op.

En voordat je nu zegt dat al jouw klanten geen e-mail willen ontvangen: dat hoeft ook niet. Iedere klant heeft zijn eigen voorkeur voor hoe jouw winkel te volgen, en zoals ik al schreef wordt je marketingstrategie het sterkst wanneer je meerdere marketingkanalen gebruikt. Maar zelfs wanneer niet AL je klanten je nieuwsbrief willen ontvangen, dan is de winst die je behaalt met de (bij wijze van) 25% van je klanten die WEL e-mails wil ontvangen, gigantisch.

Dus start met het verzamelen van e-mailadressen van je klanten, vraag of ze jouw nieuwsbrief willen ontvangen en zorg dat je dit marketingkanaal toevoegt aan je strategie. Meer tips over hoe je een aantrekkelijke nieuwsbrief maakt die al je klanten willen lezen? Ik neem het tot in detail met je door in de Retail Academy van Kooplust.

#2 Whatsapp


Bijna 11 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks Whatsapp, dus grote kans dat ook jouw doelgroep daartussen zit. Officieel wordt Whatsapp vaak tot de socialmedia-kanalen gerekend, maar deze berichtenservice heeft wel een aparte status. Want waar het bij Facebook en Instagram gaat om het verzamelen van volgers en het delen van foto’s, werkt Whatsapp vooral als tegenhanger van de traditionele sms.

Via Whatsapp-groepen of -verzendlijsten kan je contact houden met grotere groepen klanten, en hun bijvoorbeeld een bericht sturen wanneer je nieuwe producten binnen hebt gekregen. Het is bij dit marketingkanaal wel belangrijk om het relevant te houden en een klant alleen informatie te sturen over waar die een grote interesse in heeft. Denk hierbij aan het informeren van grote fans van dat ene merk, want zij zullen maar wat graag willen weten wanneer je nieuwe items van dat merk binnen hebt gekregen.

Uiteraard is toestemming van je klant wel nodig voordat je Whatsapp-berichten verstuurt. Zorg dus dat je die toestemming vraagt voordat je jouw appjes de wereld in stuurt.

#3 YouTube


Ook YouTube behoort officieel tot de socialmedia-platforms, maar heeft net zoals Whatsapp een bijzondere status. Het aanmaken van een account om YouTube-video’s te bekijken is namelijk niet nodig. Plus: YouTube-video’s komen prominent in beeld bij de zoekresultaten wanneer iemand Google gebruikt. Dus wanneer je klant níét op social media zit maar wél googelt, dan heb je op die manier een grote kans om je winkel meer zichtbaar te maken bij je doelgroep.

Een simpele manier om dit te doen is om instructievideo’s te maken van producten die je verkoopt en deze op YouTube te plaatsen. Liefst van die producten of merken waar vaak op wordt gegoogeld, zodat je in die zoekresultaten verschijnt. Laat zien in je video hoe je een product gebruikt, onderhoudt, combineert of een keuze maakt tussen de verschillende types of artikelen van dat populaire merk.

Je ziet hier bijvoorbeeld een video van de kookwinkel Marian’s Kookwereld. Zij maakten een video over hoe je een koffiemachine die de winkel verkoopt schoonmaakt. Meer dan 71.000 weergaven – ofwel: heel wat promotie voor deze winkel!

#4 Google Ads


Als je doelgroep met regelmaat googelt, is Google Ads ook een tactiek om te overwegen. Deze advertenties verschijnen bovenaan de zoekresultaten wanneer iemand in Google iets opzoekt.

Wel een waarschuwing: denk goed na over waarmee je adverteert. Wanneer jouw elektronicazaak wasmachines verkoopt en je wil jouw advertentie laten verschijnen wanneer iemand zoekt op de term ‘wasmachine kopen’, dan ben je al snel aan het concurreren met grote jongens als Coolblue en MediaMarkt. De kans dat je dan relatief veel betaalt voor die advertenties is groot.

Probeer dus creatiever te zijn, zowel bij het selecteren van de termen waarmee je adverteert als waarover je adverteert. Een gratis te downloaden gids die je doelgroep helpt om te kiezen welke wasmachine bij hen past bijvoorbeeld, of een unieke service promoten die niemand anders biedt: dat soort advertenties vallen sneller op en helpen je jouw winkel beter zichtbaar te maken.

#5 SEO


Nog een manier om je winkel zichtbaarder te maken bij je doelgroep wanneer je doelgroep vaak googelt: je website SEO-vriendelijk maken. Ofwel: ervoor zorgen dat je website naar boven komt in de organische, niet-betaalde zoekresultaten.

Zorg dat bepaalde pagina’s van je website geoptimaliseerd zijn op zoekwoorden die jouw doelgroep met regelmaat intoetst in Google. Denk aan zoekwoorden die te maken hebben met het type producten dat je verkoopt (‘boormachine’), zoekwoorden die te maken hebben met de merken die in je assortiment aanwezig zijn (‘black + decker’) en vergeet vooral de lokale zoektermen niet (‘doe het zelf winkel alkmaar’).

#6 Direct Mailing


Een direct mailing (ofwel iets verzenden via geadresseerde post) is ook een manier om jouw – met name bestaande – klanten te bereiken. Het is relatief gezien een dure tactiek, maar levert ook veel op wanneer je het goed aanpakt. Iets wat door de brievenbus op de mat valt, valt simpelweg veel meer op dan bijvoorbeeld een socialmedia-bericht of mailtje in een inbox. Deze marketingtactiek zet je waarschijnlijk niet wekelijks in, maar voeg ‘m een of twee keer per jaar toe aan je strategie om je winkel extra in de spotlights te zetten.

Wil je weten hoe je een direct mailing maakt die geen enkele klant kan weerstaan? Ik neem het uitgebreid met je door in de Retail Academy van Kooplust.

#7 Samenwerkingen


Denk eens na over waar jouw doelgroep zich precies offline verzamelt. Komen veel van je klanten bijvoorbeeld bij de lokale sportschool? De kinderopvang? Zijn ze klant bij een lokale aannemer? Of de schoenenwinkel in de buurt?

Kan je dat soort plekken vinden waar een groot deel van jouw doelgroep aanwezig is, dan is het de moeite waard om te kijken of je een samenwerking met deze partijen kan opstarten. Die samenwerking kan variëren van elkaar promoten op de winkelvloer, een spotlight op elkaars bedrijf in een nieuwsbrief of zelfs een gezamenlijk evenement organiseren.

Hoe je mogelijke samenwerkingspartners vindt, hoe je deze benadert en wat creatieve maar succesvolle manieren zijn om samen te werken, leer je in de Retail Academy van Kooplust.

#8 Pers


Je winkel (gratis) promoten via de pers is niet altijd mogelijk, maar wanneer het kan is het absoluut de moeite waard. Vooral bij bijzondere gelegenheden, zoals wanneer je winkel een prijs gewonnen heeft of een flink aantal jaren bestaat, is het insturen van een persbericht een must. De ene lokale krant of tv-zender is wat happiger op het publiceren van dat bericht dan een andere, maar probeer het. Want áls er een artikel over je winkel verschijnt in de lokale media, dan zorgt dat gegarandeerd voor aandacht bij je doelgroep. Zeker het publiek dat geen socialmedia-account heeft of minder tijd op social media doorbrengt, is wel te bereiken via lokale media. Dus heb je een bijzondere mijlpaal te vieren? Hop, klim in de pen en benader die lokale krant of radiozender!

#9 Offline advertenties


Is free publicity genereren via de lokale pers geen optie, dan is er wel altijd de mogelijkheid om advertentieruimte in te kopen en op die manier je doelgroep te bereiken buiten social media om. Plaats bijvoorbeeld een advertentie in de lokale krant, op abri’s of promoot je winkel via advertentieruimte bij een lokaal evenement.

Over het algemeen werkt deze tactiek minder goed wanneer je slechts één advertentie plaatst. Je doelgroep moet je advertentie op meerdere momenten zien – pas dan ga je resultaat zien van je investering. Wanneer je een beperkt budget hebt, kies dan liever eerst voor een van de andere tactieken die ik noem in deze blogpost.

#10 Referral marketing


En de laatste tactiek? Zet je bestaande klanten in om je winkel te promoten bij nieuwe klanten. Hierbij kan je denken aan een flyer die je aan je bestaande klanten meegeeft en die zij uit kunnen delen aan potentiële nieuwe klanten voor je winkel.

De reden dat deze tactiek vaak goed werkt, is omdat je bestaande klanten vaak veel mensen kennen die precies in jouw doelgroep vallen. Je bestaande klanten hebben bijvoorbeeld vrienden of familie met een vergelijkbare smaak, een vergelijkbaar bestedingspatroon en een vergelijkbare woonsituatie. Dat maakt dat die vrienden of familie eigenlijk óók perfecte klanten zijn voor je winkel.

Zet daarom je bestaande klanten in om jouw winkel onder de aandacht te brengen bij potentieel nieuwe klanten. In de Retail Academy neem ik met je door hoe je met deze tactiek niet alleen nieuwe klanten bereikt, maar er ook voor zorgt dat ze binnen enkele dagen aan je kassa staan. Klik hier voor meer informatie over de Retail Academy.

Kies jouw favorieten


Het mag ondertussen duidelijk zijn: het bereiken van je doelgroep buiten social media is echt niet onmogelijk. Sterker nog, er zijn allerlei verschillende tactieken die je kan inzetten om een groter deel van je doelgroep terug te zien op je winkelvloer.

Is het inzetten van al deze 10 tactieken nodig om jouw doelgroep (die niet op social media zit) te bereiken? Nee. Kies er gewoon een of enkele uit. Selecteer de tactieken die het beste bij je winkel en je budget passen, en ga daarmee aan de slag. Succes!

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Black Friday: ja of nee?

Black Friday: ja of nee?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!