De 7 meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie

De 7 meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie

Je winkelpresentatie.  Niet iets om lichtjes over te denken. Het speelt een levensgrote factor wanneer je kijkers om wilt zetten in kopers. Een sleutelingrediënt om meer bijverkoop te realiseren. En het is de manier om van je winkelvloer een inspirerende plek te maken.

Toch gaat er bij de winkelpresentatie nog een heleboel mis. Om te voorkomen dat jij die fouten op jouw winkelvloer maakt, vertelt Kooplust je wat de 7 meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie zijn.

Zit je klaar met pen en papier voor je aantekeningen? Tijd dan om te starten.

Misser #1: De verkeerde opbouw


Een vaak geziene fout: een winkelpresentatie met de verkeerde opbouw. Artikelen staan lukraak bij elkaar geplaatst. Een lijn of structuur in hoe de producten (of mannequins) ten opzichte van elkaar staan is niet te ontdekken.

Terwijl dit toch heel simpel op te lossen is. Er zijn namelijk twee types opbouw die direct het oog van de klant trekken. Dat zijn een presentatie in piramidevorm, of een presentatie in herhalingsvorm.  Check dus je presentaties in de winkel. Kijk hoe je producten ten opzichte van elkaar staan. En maak een paar kleine aanpassingen wanneer nodig om die piramide of herhaling te creëren.

Misser #2: Geen communicatiemateriaal


Een winkelpresentatie zonder POS materiaal is als een uitverkoop zonder korting. Het klinkt handig, maar het werkt niet echt.

Je presentatie heeft communicatiemateriaal nodig. En nee, dan bedoel ik niet dat POS materiaal wat je van je leveranciers hebt ontvangen.  Gratis is niet altijd goed. Past de uitstraling of de boodschap niet bij jouw winkel of je presentatie, dan doet het communicatiemateriaal van je leverancier meer kwaad dan goed.

Communicatiemateriaal is een vereiste om aankoopprikkels te geven en je presentatie nog een extra impuls te geven. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan “Hoe je POS materiaal inzet om je omzet te verhogen”.

Misser #3: Geen thema


Maar gewoon wat producten uit je schappen pakken en daar een presentatie van maken. Geen goed idee. Denk na over welke boodschap je met jouw winkelpresentatie over wil brengen. Werk dus vanuit een thema.

Dat thema kan een bepaalde speciale gebeurtenis zijn, een specifieke productgroep, een kleur of andere zintuiglijke prikkel, …. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe dan ook: kies er eentje. Het maakt je winkelpresentatie vele malen sterker en aantrekkelijker voor je shoppers.

Misser #4: Geen resultaten meten


Een mooie winkelpresentatie gemaakt? Geweldig. Tijd voor de verkoop. Maar hoe ga je die volgende presentatie nog beter maken wanneer je jouw resultaten niet meet? Een ander soort artikel, een andere soort presentatie, een ander prijsniveau, een andere combinatie van artikelen.. Allemaal dingen waardoor de producten uit je presentatie nog sneller de deur uit kunnen vliegen.  Door je resultaten te meten en (soms maar kleine) aanpassingen in je winkelpresentatie te maken, ga je direct effect zien op je succes.

Meten is weten. Stel jezelf dus een verkoopdoel wanneer de presentatie klaar is, ga het aantal verkochte producten meten en vergelijk je resultaten met regelmaat met het gestelde doel en eerdere presentaties. Echt doen!

Misser #5: De verkeerde verlichting


De verlichting wordt vaak vergeten wanneer een winkelpresentatie is aangepast. Zonde, want door je producten (letterlijk) in de spotlight te zetten krijgen ze die extra aandacht die ze zo hard nodig hebben. Heb je een presentatie gemaakt? Check dan even of de verlichting goed staat afgesteld. Dat doe je simpelweg door even met je hand voor de lamp te zwaaien. Valt de schaduw van je hand op de producten van je presentatie, dan staat de verlichting precies zo als het hoort.

Misser #6: De verkeerde hoogte


Je artikelen op de grond zetten? Kan, maar dan hoef je niet zo veel van je winkelpresentatie te verwachten. Tenzij je natuurlijk hele grote producten hebt…

Je moet ervoor zorgen dat producten op oog- en/ of grijphoogte staan. Vaak gaat dit fout in winkels. Artikelen staan te laag of te hoog. En dan zien je bezoekers die producten niet. Aanraken en vastpakken mag je al helemaal vergeten.  Controleer dus op welke hoogte je artikelen staan.

Misser #7: Te netjes


Believe it or not, maar een winkelpresentatie die te netjes is trekt geen aandacht. Consumenten durven de producten niet aan te raken. Want ja, iemand heeft net ontzettend zijn best gedaan om alles spic en span te krijgen. En dan ga je er geen rommeltje van maken. Kijk maar eens om je heen de volgende keer dat je in een winkel staat: mensen worden toegetrokken naar die tafel waarvan het duidelijk is dat al meerdere handen die producten hebben aangeraakt. Het is een vorm van sociale bewijskracht.

Moet je dan maar een grote puinhoop van je winkelpresentaties maken? Nee hoor, dat hoeft niet. Zo lang je er maar voor zorgt dat het niet lijkt alsof je er een liniaal langs hebt gelegd bij het maken van je display.

BONUS misser: Geen voorraad te vinden


Als laatste een hele simpele, maar ook meest gemaakte, misser. Je hebt een presentatie gemaakt. Producten staan schitterend gepresenteerd. Maar… de consument kan de voorraad nergens vinden. Voor jou staan ze misschien op een logische plek. Net om het hoekje van de presentatie. Of slechts 2 rekjes verderop.

En dat is dus VEEL TE VER WEG! Je moet de voorraad (of in ieder geval: een voorraad) van de gepresenteerde artikelen direct bij je display zetten. Zodat zoekwerk overbodig wordt. Want: die zoekende klant vindt al heel snel de uitgang van je winkel.

Kortom, maak het je klant zo gemakkelijk mogelijk dat gepresenteerde product te zien en vast te pakken. Je ziet het namelijk direct terug in je kassalade.

Check jouw winkelpresentatie


Tijd voor jou om je winkelpresentatie eens te checken. Neem dit artikel erbij en loop een rondje over de winkelvloer. Bevatten je presentaties communicatiemateriaal? Staan de artikelen op grijphoogte? Staat de voorraad in de buurt? Reken maar dat je vast ergens een misser vindt die jou omzet kost.

Loop dit soort zaken zeker één keer per week na. Gewoon, vaste prik op die rustige maandag of dinsdag. Zorg ervoor dat jouw winkelvloer zo veel mogelijk verleidt tot extra aankopen!

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.