De 7 meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie


Je winkelpresentatie. Niet iets om lichtjes over te denken. Het speelt een levensgrote rol in het omzetten van kijkers in kopers. Een sleutelingrediënt om meer bijverkoop te realiseren. En het is dé manier om van je winkelvloer een inspirerende plek te maken.

Toch gaat er bij de winkelpresentatie nog een heleboel mis. Om te voorkomen dat jij die fouten op jouw winkelvloer maakt, vertelt Kooplust je wat de 7 meest gemaakte fouten in een winkelpresentatie zijn.

Zit je klaar met pen en papier voor je aantekeningen? Dan is het tijd om te starten.

Misser #1: Te weinig ruimte rondom je presentaties


We trappen de lijst niet af met je presentaties op zich, maar met de ruimte daaromheen. Vaak biedt een winkel klanten namelijk onvoldoende bewegingsruimte rondom belangrijke displays.

En dat schaadt het resultaat van je presentaties direct. Want wanneer je klanten hun kont niet kunnen keren zonder zich te stoten aan andere klanten of je producten, zijn ze heel snel weer je winkel uitgewandeld.

Check je presentaties dus op voldoende bewegingsruimte. En vergeet daarbij de klanten met een kinderwagen of rolstoel niet. Zeker niet wanneer jonge ouders, of ouderen een belangrijk deel van je doelgroep vormen.

Misser #2: Te weinig budget voor je presentaties


Nee, een enorm budget is echt niet nodig. Maar met een kleine investering hier en daar maak je jouw presentaties wel een stuk aantrekkelijker.

Het begint met nadenken over hoe je jouw inkoopbudget besteedt. Creëer je bijvoorbeeld ruimte in dat inkoopbudget om in het seizoen in te spelen op trends of hypes, en het bijbestellen van populaire items? Want juist die producten tonen in je presentaties zorgt ervoor dat jouw display direct de aandacht trekt van je klant, wat de conversie van je winkel verhoogt.

Een budget voor het aankleden van je presentaties is daarnaast een absolute must. Of het nu gaat om kapotte verlichting vervangen, passend communicatiemateriaal maken, in items investeren waarop je jouw artikelen presenteert of opvallende rekwisieten: dat zijn juist dingen waarmee je een echte eyecatcher van je presentatie maakt.

Misser #3: Te weinig wisselende presentaties


Ook niet vaak genoeg veranderen van presentaties is een veelgemaakte fout. Wanneer wisselen een goed idee is?

Sowieso wanneer je merkt dat je klanten te weinig aandacht hebben voor je huidige presentatie. Wanneer dat het geval is, verander je presentatie dan direct. Afwachten is dan geen goed idee, actie ondernemen wel. Verander een of meerdere dingen aan je display en kijk of je klanten dan wel items vastpakken en afrekenen.

Daarnaast is het slim om iedere paar weken of iedere paar maanden je presentaties te veranderen. Hoe vaak precies, dat is afhankelijk van hoe vaak klanten je winkel bezoeken. Een drogist heeft bijvoorbeeld klanten die veel regelmatiger terugkeren dan een keukenzaak. Pas je wisselingen dus aan op je eigen publiek.

En tot slot: vergeet niet om ook de voor jouw winkel belangrijke seizoenen en feestdagen mee te nemen in je planning. Want inspelen op de actualiteit in je presentaties doet absoluut sneller kopen!

Misser #4: Geen resultaten meten


Een mooie winkelpresentatie gemaakt? Geweldig. Tijd voor de verkoop. Maar hoe ga je die volgende presentatie nóg beter maken wanneer je jouw resultaten niet meet? Een ander soort artikel, een ander soort presentatie, een ander prijsniveau, een andere combinatie van artikelen… Allemaal dingen waardoor de producten in je presentatie nog sneller de deur uit kunnen vliegen. Door je resultaten te meten en (soms maar kleine) aanpassingen in je winkelpresentatie te doen, zal je direct effect zien op je succes.

Meten is weten. Stel voor jezelf dus een verkoopdoel wanneer de presentatie klaar is, ga het aantal verkochte producten meten en vergelijk je resultaten met regelmaat met het gestelde doel en eerdere presentaties. Echt doen!

Misser #5: De verkeerde verlichting


De verlichting wordt vaak vergeten wanneer een winkelpresentatie is aangepast. Zonde, want door je producten (letterlijk) in de spotlights te zetten krijgen ze de extra aandacht die ze zo hard nodig hebben. Heb je een presentatie gemaakt? Check dan even of de verlichting goed staat afgesteld. Dat doe je simpelweg door even met je hand voor de lamp te zwaaien. Valt de schaduw van je hand op de producten van je presentatie, dan staat de verlichting precies zoals het hoort.

Misser #6: Te veel producten tonen


Presenteer jij met de gedachte ‘hoe meer ik laat zien, hoe groter de kans dat de klant iets meeneemt’? Dan is het tijd voor een flinke mindswitch.

Want nee, meer tonen betekent niet meer verkopen. Sterker nog: hoe meer verschillende items je toont, hoe groter het risico dat een klant afhaakt. Je presentatie wordt in dat geval chaotisch en onoverzichtelijk. En dat doet het resultaat van je verkopen meer kwaad dan goed.

Wanneer je wat minder producten toont, komen deze items juist waardevoller over bij je klant. In plaats van je complete voorraad in een display proberen te stuwen, maak je dus liever een presentatie waarin je slechts enkele items laat stralen. Toon je klanten dat die producten het waard zijn om mee te nemen, en geef ieder artikel de ruimte, verlichting en spotlight die het verdient.

Misser #7: Oninspirerende presentaties


Een verschil maken ten opzichte van je online concurrenten? Dan moeten je presentaties inspirerend zijn. En nee, zomaar wat producten bij elkaar zetten is dan niet genoeg.

Als simpelweg ‘neerzetten’ alles is wat je doet, dan maak je het allesbehalve spannend voor je klanten. Want tja, wat is dan eigenlijk het verschil met gewoon online een fotootje bekijken van dat product? Creëer displays die je klanten verrassen, die iets laten zien waar je klant nog niet eerder aan dacht. Of maak presentaties die visueel zo opvallend zijn dat je klant wel dichterbij moet komen.

Ideeën nodig over hoe dat te doen?

Begin eens met een kijkje te nemen op de Pinterest-pagina van Kooplust. Daar vind je allerlei voorbeelden van opvallende en inspirerende presentaties.

Een goede tweede stap is om zelf de hort op te gaan. Neem eens een kijkje bij andere winkels. Liefst niet alleen bij winkels uit je branche, maar bij allerlei verschillende retailers. Loop rond en kijk op welke presentaties je oog valt. Wat maakt die presentatie interessant? Wat valt je op en kan je dat vertalen naar je eigen winkel? Maak eventueel foto’s, zodat je eenmaal terug in je eigen winkel nog eens door al die inspiratie kan swipen.

Check jouw winkelpresentatie


Tijd voor jou om je winkelpresentatie eens te checken. Neem dit artikel erbij en loop een rondje over de winkelvloer.

Is er voldoende ruimte rondom je presentaties? Werkt de verlichting en is deze goed afgesteld? En hoe inspirerend zijn jouw presentaties eigenlijk? Reken maar dat je vast ergens een misser vindt die jou omzet kost.

Loop dit soort zaken zeker één keer per week na. Gewoon, vaste prik op die rustige maandag of dinsdag. Zorg ervoor dat jouw winkelvloer zoveel mogelijk verleidt tot extra aankopen.

Meer tips over op-en-top commercieel presenteren?


Wil je nu nog meer tips ontvangen over het op-en-top commercieel presenteren in je winkel? Ik geef met regelmaat extra tips via gratis webinars, challenges en videotrainingen. Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ben je als eerste op de hoogte van deze gratis diensten waarin je nóg meer tips ontvangt. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

5 veelgemaakte etalage fouten

5 veelgemaakte etalage fouten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!