Een etalage opbouwen als een expert (in 9 handige stappen)


Je etalage opbouwen. Je denkt misschien dat je een paar producten neer kunt zetten en je bent klaar. Niet dus. Er komt iets meer werk bij kijken dan dat… In deze blog leg ik daarom uit hoe jij een etalage opbouwt als een expert.

Je etalage is een belangrijke aandachtstrekker. Als je bezoekers wil winnen voor je winkel, dan loont het om eens goed naar je etalage te kijken. Want het is nog altijd makkelijker om de shopper op straat naar binnen te trekken, dan de shopper die thuis op de bank zit. Op naar die 9 stappen dus.

1.  Pick your products


Je eerste stap: het kiezen van de producten die je in je etalage zet. Een paar vragen om daarbij te overwegen:

…Waar heb je voldoende voorraad van?
…Wat zijn populaire artikelen?
…Wat zijn artikelen met een goede marge?
…Wat speelt er op dit moment (qua seizoen of tijdstop)?

Kies een overkoepelend thema, zodat je etalage geen rommeltje van bij elkaar geraapte producten wordt. Door een thema te kiezen zorg je ervoor dat je etalage één duidelijke boodschap uitstraalt.

2.  Focus


Alsjeblieft: beperk het aantal producten wat je in je etalage zet. Ik zie vaak etalages voorbij komen waarbij volgens mij is gedacht “laat ik er maar zoveel mogelijk inzetten, dan zit er vast altijd iets bij wat iemand interessant vindt.”

Maar hoe meer je in je etalage plaatst, hoe rommeliger deze oogt. Je pakt daardoor de aandacht van de voorbijlopende consument niet meer.

Je etalage hoeft natuurlijk geen museum te worden. Maar we willen ook geen kijkje in de rommelkast van Tante Toos. Focus je dus liever op wat minder producten.

3.  Kijk naar de achtergrond


Ook wat een klant op de achtergrond ziet, kan afleiden van je boodschap in de etalage. Een doorkijk naar je winkel kan rommelig ogen. Je moet jezelf dus afvragen of die doorkijk je etalage versterkt of juist de aandacht afleidt.

Als je winkel open en ruimtelijk is, kan een doorkijk naar je winkel extra uitnodigend zijn. Maar als direct achter je etalage schappen staan of producten staan gestapeld, leidt het snel de aandacht af van je etalage.

Is dat laatste het geval, kies er dan bijvoorbeeld voor om je etalage af te schermen met een gekleurd achtergrondscherm of achtergrondpapier (kijk bijvoorbeeld eens naar achtergrondpapier wat bedoeld is voor fotostudio’s: verkrijgbaar in verschillende afmetingen, niet duur en makkelijk in gebruik).

etalage opbouwen

4.  Houd het schoon


Een vieze of stoffige etalage geeft nu niet direct het imago wat je uit wil stralen. Het doet af aan je producten en aan je winkel als geheel.

Maak dus, nadat je je oude etalage-artikelen hebt verwijderd en voordat de nieuwe er in gaan, je etalages goed schoon.

5.  Presenteer de juiste aantallen


Heb je de artikelen gekozen die in je etalage komen? Denk dan ook na in welk volume je de artikelen presenteert.

Over het algemeen geldt daarbij het volgende: hoe duurder het artikel is, hoe minder je ervan presenteert. Duurdere producten wil je exclusiever laten ogen, en dat is een stuk lastiger als je een vrachtlading voorraad bij elkaar plaatst.

Van goedkoper geprijsde kaarsen plaats je dus meer stuks in je etalage, van die dure kandelaar slechts één of twee stuks.

6.  Kies de juiste hoogte


Belangrijk: plaats nooit artikelen op de grond. Klinkt voor jou misschien logisch, maar ik wil de etalages niet meer tellen waar ik dit zie gebeuren. Op de grond verkoopt niets.

Zet je artikelen dus op een platform, een box of andere verhoging. Heb je die niet? Een bezoekje aan de Ikea levert meestal genoeg op tegen niet al te hoge kosten.

Wanneer er meerdere items in je etalage staan, speel dan ook met de hoogte. Zet niet alles op hetzelfde niveau. Daardoor oogt je etalage snel saai. Gebruik dus verschillende hoogtes om de ogen aan te trekken.

7.  Gebruik communicatiemateriaal


Communicatiemateriaal met daarop een (korte) tekst of afbeelding ondersteunt de boodschap van je etalage. Gebruik het dus. En zorg er voor dat het ook te lezen is. Vaak wordt er namelijk voor een te klein lettertype gekozen.

Ook belangrijk: zet alsjeblieft nooit een bordje in je etalage (of bij een andere presentatie) waarop staat ‘NIET AANRAKEN’. Je zou net zo goed een bordje kunnen plaatsen met ‘NIET KOPEN’. Je wil dat mensen producten aanraken, want daardoor kopen ze eerder.

8.  Onderhoud je etalage


Het is prima als tijdens openingstijden je etalage af en toe wat rommelig is wanneer je er een artikel uithaalt voor een klant, of iemand even iets verschuift. Maar onderhoud je etalage wel.

Check aan het einde van iedere dag je etalage. Staan de artikelen nog op de juiste plek? Zijn er geen lege plekken ontstaan omdat er iets is verkocht? Is een artikel bijna uitverkocht en is het misschien beter dat laatste stuk in de winkel te leggen? Is je etalage nog schoon?

Check het en pas aan waar nodig. Zo zorg je iedere dag voor een etalage die je verkoop op de juiste manier ondersteunt.

etalage opbouwen

9.  Meten is weten


En als laatste: meet je resultaten. Je wil weten wat werkt in je etalage en wat niet. Zodat je artikelen bij kan bestellen waar nodig, artikelen kan verwijderen uit de etalage die niet aanslaan, of zodat je weet wat voor soort artikel je volgende keer zeker weet in je etalage moet zetten.

Meer tips voor je etalage?


Wil je meer tips voor je etalage en visual merchandising? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

5 veelgemaakte etalage fouten

5 veelgemaakte etalage fouten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.