7 visual merchandising tips voor je presentaties


Het maken van een goede presentatie kan weleens lastig zijn. Want hoe presenteer je die producten nu op de juiste manier? Hoe trek je de aandacht van de voorbijlopende klant? Geen nood, Kooplust geeft je het antwoord met behulp van deze 7 visual merchandising tips.

  1. Zoek inspiratie op Pinterest. Ja, Pinterest kan een goed social media kanaal zijn om in contact te blijven met je doelgroep. Maar heb je ook al eens rondgekeken om inspiratie op te doen voor je winkel? Want de ideeën op dit social media kanaal zijn eindeloos. Alles wat je hoeft te doen is zoeken op ‘kerst etalage’, ‘book display’ of wat het dan ook is waarvoor je inspiratie wil opdoen. (Of volg Kooplust op dit kanaal voor tips.) Daarna hoef je alleen nog maar een keuze te maken uit alle briljante ideeën die voorbijkomen.
  2. Maak je presentaties fotowaardig. Maak een of twee presentaties op je winkelvloer eens écht speciaal. Zo speciaal, dat klanten een foto willen maken van dat bijzondere tafereel. Dat doe je bijvoorbeeld door een opvallend rekwisiet te gebruiken, of artikelen eens op een compleet andere manier dan ‘normaal’ te presenteren. (Heb je verdere inspiratie nodig, dan verwijs ik je even terug naar tip 1. Want Pinterest biedt talloze voorbeelden van bijzondere presentaties.) Door een of twee van dat soort fotowaardige presentaties te maken, zorg je er allereerst voor dat klanten sneller aandacht hebben voor je presentatie en je producten. En ten tweede: het levert je ook nog eens wat gratis reclame op als zo’n foto gepost wordt op social media.
  3. Verwijder ‘niet aanraken’-bordjes. Staan er bordjes op jouw winkelvloer die klanten vragen producten niet aan te raken? Haal ze weg. Wil je er echt iets neerzetten, plaats dan een bordje met daarop de tekst ‘niet kopen’. Want echt: je klanten verbieden producten aan te raken, helpt je verkoop voor geen meter. Juist het aanraken zorgt voor kopen.
  4. Wissel met regelmaat. Presentaties lang hetzelfde houden? Saaaaaaaai… Althans, dat is wat je klant denkt (en ik ook). Door je presentaties met regelmaat te wisselen geef je jouw klanten steeds iets nieuws om te ontdekken. Zonder je assortiment uit te breiden of te veranderen, laat je toch steeds iets nieuws zien. En dat resulteert uiteindelijk in meer verkoop. Wissel je presentaties dus met regelmaat.
  5. Prijs je producten. Een simpele tip, maar iets wat toch nog vaak verkeerd gaat. Controleer of alle producten in je presentaties geprijsd zijn. Je wil het namelijk niet onnodig moeilijk maken voor je klanten. Moet een klant op zoek gaan naar de prijs van een product, dan is de kans groot dat hij of zij afhaakt en naar buiten loopt zonder te kopen. En dat is zonde van alle tijd en moeite die jij in je presentatie hebt gestoken.
  6. Help je klanten om zich de producten thuis voor te stellen. Weet je waarom die presentaties van Ikea zo geweldig zijn? Omdat je jezelf al helemaal ziet zitten in die huiskamer waar je tegenaan loopt. Ikea weet producten op zo’n manier te presenteren dat je die lamp of bank al bij je thuis ziet staan. Je voelt jezelf al op die bank zitten na een lange dag werken. Denk er dus over na hoe je jouw producten zo kan presenteren dat je klanten zichzelf het artikel al zien gebruiken. Een uitgeklapte strijkplank met een paar tafelkleden eroverheen gelegd – alsof ze net gestreken zijn – ziet er veel huiselijker uit dan zo’n in plastic gespannen versie die in een hoekje staat.
  7. Geef klanten de ruimte rondom je display. Wil je ervoor zorgen dat je klanten snel wegvluchten van je display? Zorg dan dat het op een plek staat waar het lekker vol staat. Zodat ze hun kont niet kunnen draaien zonder tegen een ander product of een andere klant aan te stoten. Je kan op je vingers natellen dat je presentatie minder bekeken wordt (en er dus ook minder verkoop plaatsvindt). Zorg altijd dat je klanten de ruimte hebben rondom je display. Om rond te neuzen, producten vast te pakken en uiteindelijk bij de kassa te belanden.

Deze visual merchandising tips helpen je hopelijk vast een klein beetje op weg in het verbeteren van je presentaties. Wil je meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien met behulp van je presentaties? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

5 veelgemaakte etalage fouten

5 veelgemaakte etalage fouten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.