7 visual merchandising tips voor je presentaties


Het maken van een goede presentatie kan wel eens lastig zijn. Want hoe presenteer je die producten nu op de juiste manier? Hoe trek je de aandacht van de voorbijlopende klant? Geen nood, Kooplust geeft je het antwoord met behulp van deze 7 visual merchandising tips.

  1. Zoek inspiratie op Pinterest. Ja, Pinterest kan een goed social media kanaal zijn om in contact te blijven met je doelgroep. Maar heb je ook al eens rond gekeken om inspiratie op te doen voor je winkel? Want de ideeën op dit social media kanaal zijn eindeloos. Alles wat je hoeft te doen is zoeken op “kerst etalage”, “book display” of wat het dan ook is waar je inspiratie voor op wil doen.  (Of volg Kooplust op dit kanaal voor tips.) Daarna hoef je alleen nog maar een keuze te maken uit al die briljante ideeën die voorbij komen.
  2. Speel in op zintuigen. En ja, mensen hebben 5 zintuigen. Visueel aantrekkelijk is dus één ding, maar geluid, geur, smaak en textuur verdienen dus ook aandacht. Zorg dus voor opvallend gekleurde displays, een achtergrond muziekje, de mogelijkheid om producten vast te pakken en het ruiken en proeven van je artikelen. Natuurlijk, de ene winkel heeft meer mogelijkheden om bepaalde zintuigen te benutten dan de andere, maar wees creatief. De geur van een shampoo of de textuur van verschillende kussenslopen: ik wacht nog steeds op de eerste winkel die hier een creatief display mee maakt. 
  1. De regel van drie. De regel van drie is een regel waar veel visual merchandisers mee werken. Simpelweg komt het hier op neer: wanneer je een display maakt, probeer dan telkens te werken met sets van drie. Zet drie producten naast elkaar, in plaats van één. Het maakt je presentatie meer gebalanceerd. De reden hiervoor is dat onze ogen snel vallen op iets wat symmetrisch en gebalanceerd is. Vinden we aantrekkelijker op de een of andere manier. 
  1. Wissel met regelmaat. Presentaties lang hetzelfde houden? Saaaaaaaai… Althans, dat is wat je klant denkt (en ik ook). Door je presentaties met regelmaat te wisselen geef je jouw klanten steeds iets nieuws om te ontdekken. Zonder je assortiment uit te breiden of te veranderen, laat je toch steeds iets nieuws zien. En dat resulteert uiteindelijk in meer verkoop. Wissel je presentaties dus met regelmaat. 
  1. Less is more. Keep it simple, stupid. Dat zeggen ze ook wel eens. En dat geldt helemaal voor je presentaties. Stouw die alsjeblieft niet vol met allerlei artikelen en mogelijke combinaties. Hoe minder je laat zien, hoe beter. (En dan mag je natuurlijk wel meer volume van een product gebruiken: 10 keer dezelfde mok met 10 keer hetzelfde bord is beter dan 10 totaal verschillende mokken, borden en nog wat schaaltjes, kopjes en een paar tafelkleden.) 
  1. Help je klanten om de producten zich thuis voor te stellen. Weet je waarom die presentaties van Ikea zo geweldig zijn? Omdat je jezelf al helemaal ziet zitten in die huiskamer waar je tegen aan loopt. Ikea weet producten op zo’n manier te presenteren dat je die lamp of bank al bij je thuis ziet staan. Je voelt jezelf er al op zitten na een lange dag werken. Denk er dus over na hoe je jouw producten zo kunt presenteren dat je klanten zichzelf het artikel al zien gebruiken. Een uitgeklapte strijkplank met een paar tafelkleden er overheen gelegd –alsof ze net gestreken zijn- ziet er veel huiselijker uit dan zo’n in plastic gespannen versie die in een hoekje staat. 
  1. Geef klanten de ruimte rondom je display. Wil je ervoor zorgen dat je klanten snel wegvluchten van je display? Zorg dan dat het op een plek staat waar het lekker vol staat. Zodat ze hun kont niet kunnen draaien zonder tegen een ander product of een andere klant aan te stoten. Je kunt op je vingers natellen dat je presentatie minder bekeken wordt (en er dus ook minder verkoop plaatsvindt). Zorg altijd dat je klanten de ruimte hebben rondom je display. Om rond te neuzen, producten vast te pakken en uiteindelijk bij die kassa te belanden. 

Met deze visual merchandising tips moet het maken van je presentaties vast iets makkelijker worden. Wil je meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien met behulp van je presentaties? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

5 etalage ideeën om van jouw etalage een oogvanger te maken

Hoe je POS materiaal gebruikt om je omzet te verhogen

Een etalage opbouwen als een expert (in 9 handige stappen)

5 veelgemaakte etalage fouten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

De teksten van Kooplust zijn auteursrechtelijk beschermd. Kopiëren is niet toegestaan.