3 gouden visual merchandising regels - Kooplust

3 gouden visual merchandising regels

Een goed product, dat verkoopt zichzelf toch gewoon? Nou, nee. Tuurlijk kan het wel verkocht worden. Maar gegarandeerd dat je er meer van verkoopt als je jezelf aan deze 3 gouden regels houdt.

Visual Merchandising (zoals het presenteren van producten wordt genoemd) is vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl het je zo veel extra verkoop op kan leveren. Hoeveel precies? Dat lees je in deze blog.

Een goed product verkoopt zichzelf niet


Een goed product verkoopt zichzelf niet. En verkoopmedewerkers, die scoren ook niet altijd. Soms willen klanten zelf rondkijken. Soms zijn er niet voldoende medewerkers om alle klanten te helpen. En ja, ook terwijl klanten in gesprek zijn met medewerkers hebben ze ogen die rondkijken in de winkel.

Op al die momenten zouden je presentaties het werk moeten doen. Ze zijn een soort extra verkoopmedewerker, die onzichtbaar jouw omzet stimuleert.

Wist je bijvoorbeeld dat een onderzoek aantoonde dat door simpelweg een paar sapjes in een supermarkt te verplaatsen van een slechte verkooplocatie naar de beste verkooplocatie, de verkoop met 79 procent steeg? Dus ja, waar een product staat en hoe je het presenteert doet er wel degelijk toe.

Maar… waar moet je dan op letten bij het maken van presentaties. Nou, op een heleboel. Laat ik je in ieder geval 3 gouden regels geven.

Gouden regel nummer 1


Gouden regel nummer één: presenteer op basis van koopgedrag. Wat bedoel ik daarmee? Dat je producten bij elkaar plaatst die klanten ook bij elkaar kopen. Klinkt logisch, maar oh, wat wordt het vaak vergeten.

Kijk, als een klant nooit een pan en een messenset samen koopt, dan wil je deze ook niet bij elkaar presenteren. Een pan en een pannenlap, daar zit meer logica in.

Stel je belangrijke presentatieplekken zo samen dat producten die er staan bij elkaar passen, en dat je meteen ideeën voor extra aankopen meegeeft.

Gouden regel nummer 2


Gouden regel nummer twee: wissel je presentaties met regelmaat. Houd ze niet hetzelfde voor weken en weken achtereen. Want als jij er niet meer op let, doen je klanten dat ook niet. Wissel om je winkel fris en iedere keer weer nieuw te maken voor je klanten. Een simpele manier om meer te verkopen zonder nieuwe voorraad binnen te halen.

Gouden regel nummer 3


En gouden regel nummer drie: speel in op de actualiteit. En niet op één zielige kopstelling. Nee, door heel je winkel. Het geeft je winkel sfeer en prikkelt je klant tot kopen.

En wat bedoel ik met actualiteit? Het kan van alles zijn. Feestdagen als Valentijn of Kerst. Het weer: zonnig of regenachtig. Een nieuwsbericht over de nieuwste bak- of kledingtrend. Wat dan ook.

Onderneem meteen actie op de actualiteit. Promoot De Wereld Draait Door vanavond een boek? Zet het morgenochtend pontificaal op je winkelvloer. Schijnt het zonnetje vandaag? Hup, die zonnebrillen tevoorschijn en in je etalage. Nú is het moment dat je klant zich realiseert dat dát product precies is wat hij of zij eigenlijk nodig heeft, en natuurlijk wil je laten weten dat jouw winkel de plek is om dat product te kopen.

Meer leren over presenteren?


Wil je nu meer leren over hoe je producten op de juiste manier presenteert? Dan is de GROEI-challenge die Kooplust binnenkort organiseert iets voor jou.

In de 21 dagen die deze challenge duurt ga ik alles op alles zetten om jou te helpen groeien. Te groeien in je omzet, je ondernemersvaardigheden of het aantal klanten wat je naar je winkel trekt.

Tijdens de GROEI‑challenge geef ik je heel praktische tips rondom je winkelinrichting, je marketing, en ook je concept: alles met als doel meer klanten aan te trekken en meer te verkopen. En met die praktische tips kan jij op heel korte termijn meer resultaat verwachten.

De GROEI‑challenge start op 26 maart aanstaande en deelname is helemaal gratis. In de 21 dagen dat deze cursus duurt ontvang je video’s, mails, praktische tips en nieuwe inzichten. Doe je mee? Gewoon even je naam en mailadres achterlaten onder deze blog!

 

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

Afbeeldingen via Unsplash en Pexels.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren