Voorbeelden van neuromarketing - Kooplust retail blog

Voorbeelden van neuromarketing

Vorige week vertelde Kooplust je wat neuromarketing precies is. Deze week is het tijd voor een aantal voorbeelden. Hoe maken merken en retailers gebruik van neuromarketing?

Stiekem worden we namelijk al op allerlei manieren beïnvloed. En neuromarketing heeft daar vaak een handje bij geholpen!

Campbell’s


Campbell’s, een Amerikaanse producent van blikken soep, wilde wel eens weten hoe hun verkoopcijfers écht te stuwen. Traditionele onderzoeken leverden weinig bruikbare info op. De advertenties die consumenten aanwezen als ‘blijft het beste hangen’ en ‘ik zou door deze advertentie Campell’s kopen’ bleken in de praktijk nauwelijks bij te dragen aan meer verkoop.

Neuromarketing

Campbell’s gooide het over een andere boeg. Twee jaar lang was neuromarketing het speerpunt in de onderzoeken: sensoren volgden de ogen van consumenten en speciale kledingstukken maten hartslag, ademhaling en zweetproductie.

En wat zag Campbell’s? De keuze in verschillende soepen was overweldigend voor de consument. Snel scannen van alle mogelijkheden, snel kiezen en daardoor minder besteden was het resultaat. Doordat alle blikken in het schap een rode achtergrond hadden, zag de consument alleen nog maar één grote rode waas voor zijn ogen. En die lepel met wat soep op de verpakking? Daar werd de potentiële klant niet warm of koud van.

Na de resultaten eens goed te hebben doorgenomen, besloot Campbell’s de blikken soep aan een re-styling te onderwerpen. 4 duidelijke categorieën ieder met hun eigen kleur –van ‘taste sensations’ met een oranje label tot ‘classic favorites’ met een bruine achtergrond- helpen consumenten het onderscheid te zien. En die lepel werd vervangen door een kom soep waar de hitte zichtbaar vanaf stoomde. Resultaat? Consumenten staan langer voor het schap en kopen meer soep.

Ebay


Ebay’s positioneerde PayPal  als een ‘veilige’ en ‘beveiligde’ betalingsoptie. Niet zo slim, wezen neuromarketing onderzoeken uit. ‘Snel’ blijkt een veel krachtiger woord te zijn. Om meer shoppers te overtuigen de dienst te gebruiken, werd snel dus het sleutelwoord in de campagne.

Lays


Ook chipsfabrikant Lays test commercials, producten en verpakkingen met neuromarketing-methodes. Eén van de vragen die ze zichzelf stelden, was waarom vrouwen minder Lays aten dan mannen (terwijl vrouwen over het algemeen meer snacken dan mannen).

Het neuromarketingbureau waarmee Lays samenwerkte ontdekte dat vrouwen zich sneller schuldig voelen over het snaaien. En raadt eens wat? Die standaard glimmende verpakkingen met afbeeldingen van chips is de grote boosdoener. Die prikkelt de mediale frontale cortex namelijk volop (een gedeelte van de hersenen gelinkt aan gevoelens van schuld). Lays testte vervolgens een matte verpakking met foto’s van meer ‘gezonde’ ingrediënten, zoals aardappels. Een schot in de roos. Loop je de volgende keer dus door de supermarkt en belandt Lays Baked Chips in je wagentje, dan weet je waarom. Je schuldgevoel speelt je parten.

Lays testte voor het merk Cheetos ook enkele reclames. Eentje toonde een vrouw die wraak nam op iemand anders door de oranje snack in de wasmachine van haar rivale te stoppen. De focus-groep die Lays samenstelde gaf een (politiek correct?) antwoord: geen leuke grap. Maar de EEG tests lieten een compleet tegenovergesteld beeld zien. Vrouwen vonden de reclame stiekem geweldig! Lays wist genoeg en de reclame verscheen al snel op de Amerikaanse tv.

Volkswagen


De Super Bowl advertentie van Volkswagen is volgens neuromarketing bureau Sands de beste ooit. De reclamespot van de Passat scoorde bij consumenten het hoogst op gevoel van betrokkenheid. Verkoopresultaten van het automodel dat jaar? In twee maanden verkocht Volkswagen net zo veel nieuwe Passat’s als het oude model in een heel jaar verkocht. Sands heeft een mooie video gemaakt van hoe de hersenen en ogen van kijkers reageerden op de advertentie:

 

 

Kortom, iedere dag spelen de resultaten van neuromarketing al een rol in ons leven. En vergis je niet, het gaat zelfs verder dan het aanprijzen van producten. Want neuromarketing bureaus onderzoeken ook hoe ons brein reageert op politieke boodschappen. Niet verbaasd zijn dus wanneer verkiezingscampagnes in de komende jaren je opeens wel weten te overtuigen!

Afbeelding via Flickr/ SMI Eye Tracking.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.