9 verrassende feiten over lokaal kopen


Is jouw winkel op zoek naar meer lokale klanten? In dat geval is het de moeite waard deze blog te lezen. Ik zet een aantal verrassende feiten over lokaal kopen op een rijtje, en geef je meteen concrete aanknopingspunten om jouw lokale marketingstrategie aan te scherpen.

Onlangs stuitte ik op een interessant onderzoek over lokaal kopen. In dit onderzoek van Yodle Insights werd aan 6000 consumenten gevraagd hoe zij denken over en wat zij belangrijk vinden in lokale bedrijven. Ik neem je mee in een paar opvallende bevindingen. 

Feit 1: Lokale winkels verslaan ketens 


De meerderheid van de consumenten vindt lokale winkels beter dan ketens. Vooral op het gebied van (gepersonaliseerde) service, betrouwbaarheid en kwaliteit laten de lokale winkels de ketens ver achter zich.

Waar ketens in het opzicht van de consument wel beter in slagen? Concurrerende prijzen bieden en stabiliteit. Je zou als zelfstandige winkel kunnen denken: oké, dus als ik wél concurrerende prijzen bied, heb ik een nog grotere voorsprong? 

Maar dat hoeft niet. Lees even verder.

Feit 2: Consumenten zijn bereid hogere prijzen te betalen bij lokale bedrijven 


Het onderzoek vertelt het volgende:

 • 72% van de consumenten is bereid hogere prijzen te betalen aan een lokaal bedrijf, wanneer dit bedrijf een hogere kwaliteit levert.
 • 48% van de consumenten is bereid hogere prijzen te betalen aan een lokaal bedrijf, wanneer ze hiermee hun lokale gemeenschap steunen.
 • 44% van de consumenten is bereid hogere prijzen te betalen aan een lokaal bedrijf, als ze hiervoor een meer gepersonaliseerde service ontvangen.

Ben je ervan overtuigd dat jouw winkel al een topkwaliteit levert en heel wat doet aan gepersonaliseerde service? Mooi zo!

Dan is de volgende vraag alleen: communiceer je dat wel duidelijk?

In mijn ervaring hebben de meeste lokale winkels hun vakmanschap en service een heel eind op orde, alleen laten ze het vaak liggen dit over te brengen aan hun klanten. Ga jij ervan uit dat mensen vanzelf wel begrijpen dat jouw kwaliteit in orde is? Of dat je service vast wel door mond-tot-mondreclame kenbaar wordt gemaakt?

Dan doe je onvoldoende om je lokale klant ervan te overtuigen bij jou te kopen. Ik beweer hier niet dat je jezelf iedere week een schouderklopje moet geven op je social media kanalen omdat je weer een klant goed hebt geholpen (want ik weet dat je er een hekel aan hebt jezelf op de borst te kloppen), maar wat ik je wel aanraad om te doen is met enige regelmaat te laten zien wat je doet voor je klanten.

Plaats bijvoorbeeld eens een voor-en-na-foto op je social media kanalen. Als kledingwinkel plaats je een foto van de outfit waarmee je klant binnenliep, en een foto van de outfit die je klant in je winkel heeft uitgezocht met jouw hulp (uiteraard vraag je hiervoor toestemming aan je klant). Als juwelier plaats je bijvoorbeeld een foto van een sieraad dat de klant heeft laten omsmelten, en het sieraad dat jij daarvan hebt gecreëerd. 

Door dat soort voor-en-na-foto’s laat je subtiel zien wat je vakmanschap is, wat bijdraagt aan de bereidheid van lokale consumenten om een hogere prijs te betalen voor jouw expertise en kwaliteit.

Terug naar het onderzoek over lokaal kopen. Want er valt nog meer te verbeteren.

Feit 3: Verbeterpunt #1 voor lokale bedrijven is hun website


Wanneer gevraagd wordt wat consumenten in de komende twaalf maanden graag veranderd zouden zien bij lokale bedrijven, is het nummer 1 antwoord met 67%: de website. Die moet beter of nieuwer, en geschikt zijn voor mobiele apparaten.

Een verbeterpunt dat ik absoluut zou willen onderstrepen. Het world wide web werd geïntroduceerd in 1991, en ik beland met regelmaat op een winkel-website die eruitziet alsof de webpagina’s sinds de jaren 90 niet meer afgestoft zijn.

Investeer dus in een kwalitatief goede en aantrekkelijk ogende website, die net zo prettig oogt wanneer die wordt bezocht met een mobiel apparaat. Dat betekent niet dat het ingewikkeld moet zijn: een webwinkel of talloze websitepagina’s hoeft echt niet per se. Maar zorg wel minimaal voor een site die van deze tijd is en goed functioneert.

Feit 4: Consumenten verwachten online reviews over je lokale bedrijf te kunnen lezen


Ongeveer 40% van de consumenten verwacht dat er online reviews over een lokaal bedrijf gelezen en geplaatst kunnen worden.

Door veel lokale bedrijven is dit echter iets wat over het hoofd wordt gezien. In het onderzoek geeft 89% van de consumenten aan dat zij graag een review achter zouden laten bij een positieve ervaring, maar slechts 7% van de consumenten is hier daadwerkelijk om gevraagd door het lokale bedrijf.

Anders gezegd: een enorme kans voor je winkel!

Bestaande lokale klanten willen je een veer in de kont steken door middel van een review. Nieuwe lokale klanten zoeken juist naar reviews om te bepalen of ze bij jou komen kopen, en het enige dat jij vergeet is om die reviews te vragen…

Vraag je nu nog niet actief om reviews? Begin er dan zo snel mogelijk mee. 

Online (door bijvoorbeeld je klanten te vragen een review te plaatsen op je Facebook-pagina), maar gewoon ouderwets offline (via een gastenboek op je winkelvloer) mag ook. 

Feit 5: Lokale bedrijven kunnen de verwachtingen overtreffen door speciale acties voor terugkerende klanten


Hoe je de verwachting overtreft? Het nummer 1 antwoord (gegeven door 57% van de consumenten) is het doen van speciale aanbiedingen aan terugkerende klanten.

Het eerste wat je te binnenschiet is dan misschien: korting geven, dus? Maar nee, dat is niet het enige wat kan. Er zijn ook creatievere manieren om een speciaal aanbod aan terugkerende klanten te doen.

Wat denk je bijvoorbeeld van een klein cadeautje bij een volgende aankoop? Of een gratis service? Een handgeschreven kaartje om je klant uit te nodigen voor je volgende evenement?

Je kan allerlei fijne presentjes bedenken voor terugkerende klanten. Het gaat niet direct om het geven van korting, het gaat erom dat jij je bestaande klanten laat zien dat je hun bezoek op prijs stelt.

Feit 6: De online aanwezigheid van lokale bedrijven speelt een grote rol bij het aantrekken van nieuwe klanten


Hoe je online aanwezigheid een rol speelt? Nou, volgens het onderzoek van Yodle bijvoorbeeld op deze manieren:

 • 75% van de consumenten bekijkt een lokaal bedrijf online om te beslissen of het bedrijf bij hen en hun behoeftes past.
 • 42% van de consumenten gebruikt online review sites of social media kanalen om info over lokale bedrijven te vinden.
 • 27% van de consumenten bezoekt de website van het lokale bedrijf, ook wanneer ze eerst offline over het lokale bedrijf horen.

Deze uitkomsten onderstrepen het dus nog maar eens: je website op orde hebben en actief reviews vragen is een must.

Feit 7: De kwaliteit van het lokale bedrijf is de nummer 1 reden om er te kopen en de nummer 1 reden om er te stoppen met kopen


De tien meest genoemde redenen waarom consumenten shoppen bij lokale bedrijven?

 1. Kwaliteit van het werk (57%)
 2. Degelijk (52%)
 3. Betrouwbaar (50%)
 4. Handige locatie gezien woon- of werkplek (49%)
 5. Loyaliteit – ik kom er al lange tijd (47%)
 6. Aangeraden door vrienden/familie (42%)
 7. Concurrerende prijzen (40%)
 8. Persoonlijke relatie met eigenaar/medewerkers (37%)
 9. Serviceniveau (37%)
 10. Heeft een goede reputatie in mijn gemeenschap (35%)

En de top 10 redenen waarom consumenten stoppen met het kopen bij lokale bedrijven?

 1. Kwaliteit van het werk is verslechterd (69%)
 2. Prijzen zijn significant gestegen (60%)
 3. Niet redelijk behandeld (51%)
 4. Serviceniveau is gedaald (46%)
 5. Geen handige locatie meer gezien woon- of werkplek (39%)
 6. Andere eigenaar/medewerkers (36%)
 7. Onenigheid of gedoe rondom facturatie (31%)
 8. Afspraken niet mogelijk (31%)
 9. Verminderde faciliteiten of netheid (31%)
 10. Slechte ervaringen van vrienden/familie (28%)

Hoewel deze lijstjes misschien geen grote verrassingen laten zien, denk ik dat het volgende feit uit het onderzoek wel je wenkbrauwen doet fronsen…

GRATIS DOWNLOAD

Afbeeldingen om ​lokaal kopen

voor jouw winkel te promoten 

Ontvang gratis afbeeldingen voor Facebook en Instagram om lokaal kopen voor jouw winkel te promoten.

Feit 8: Consumenten willen meer communicatie ontvangen van lokale bedrijven


60 tot 85% van de consumenten wil de volgende informatie van lokale bedrijven ontvangen:

 • Herinneringen voor afspraken en services (84%)
 • Advies en behulpzame tips (80%)
 • Bedrijfsupdates (76%)
 • Enquêtes om feedback te geven (67%)
 • Gepersonaliseerde communicatie (65%)
 • Uitnodigingen voor evenementen (63%)
 • Nieuwsbrieven (60%)

Maar slechts 15 tot 38% ontvangt deze communicatie daadwerkelijk.

Anders gezegd: je lokale klanten willen een stuk vaker en meer van je horen dan jij denkt.

Keer op keer is dat ook wat ik ondernemers hoor zeggen: ‘Ja maar, daar zitten mijn klanten toch helemaal niet op te wachten? Dat is toch irritant, als ik de hele tijd berichten stuur?’

Ik denk dat het volgende onderscheid belangrijk is.

Het kan irritant zijn, maar het hoeft niet. Sterker nog, het kan juist heel erg gewenst zijn zoals het onderzoek aangeeft.

Natuurlijk moet je nog steeds nadenken wanneer je een bericht verstuurt (iedere dag een stuk of vijf is een beetje veel van het goede). En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de informatie die je stuurt relevant en behulpzaam is.

Maar uit mijn ervaring kan ik je wel het volgende zeggen: de meeste zelfstandige winkeliers communiceren veel en veel te weinig. Ze gaan er bij voorbaat al van uit dat het irritant is, of weten niet goed wat voor berichten te sturen. En daardoor blijven er enorm grote kansen liggen om de lokale klant sterker aan de winkel te binden.

Probeer het dus alsjeblieft op z’n minst uit, dat vaker communiceren. Kijk wat voor effect het heeft op je winkel. Je kan er altijd weer mee stoppen als je negatieve effecten merkt (maar ik beloof je: de kans dat je juist allerlei positieve effecten ontdekt is stukken en stukken groter).

En weet je niet waarover je kan communiceren? Dan geeft het bovenstaande lijstje je al meteen een aantal aanknopingspunten.

Je vraagt je misschien ook af hoe consumenten deze communicatie willen ontvangen. Lees dan snel verder, want ook feit 9 zal je verbazen.

Feit 9: Consumenten ontvangen het liefst via e-mail communicatie van lokale bedrijven


Maar liefst 69% van de consumenten geeft aan het liefst berichten te ontvangen van lokale bedrijven via e-mail. Op plek twee staat de telefoon (14%), daarna komen sms-berichten en social media (beide 7%).

Verbaast die info je?

Die kans is groot. Want de meeste zelfstandige winkels doen niets of heel weinig met een nieuwsbrief. Ook hier komt de gedachte dat het irritant is om de hoek kijken, of dat communicatie via e-mail haar beste tijd heeft gehad.

Maar niets is minder waar. Onderzoek op onderzoek toont aan dat e-mail nog altijd het kanaal is waar je kans op resultaat het grootst is. 

Ook mijn eigen ervaring en die van mijn klanten toont hetzelfde aan. Ik zal je een klein kijkje in de keuken van Kooplust geven om dat aan te tonen.

Onlangs stuurde ik via diverse kanalen een bericht uit om de volgers van Kooplust te vragen over welke onderwerpen zij graag meer blogs zouden willen lezen. Onderstaand zie je vanuit welk kanaal de deelnemers aan de enquête een link aanklikten en het onderzoek invulden.

De Inspiratiemails zijn – je raadt of weet het misschien al – de wekelijkse e-mailnieuwsbrieven van Kooplust. En zo’n 96% van de deelnemers aan de enquête klikte via dat kanaal op de deelnamelink.

Wat als datzelfde verschil terug te zien zou zijn in berichten over jouw producten? Dat je nu misschien vier kliks of vier bezoekjes krijgt naar aanleiding van een social media post, maar dat je wel 96 extra kliks of bezoekjes zou kunnen realiseren via een e-mail? Dan lijkt zo’n nieuwsbrief me toch de moeite waard.

Wat het resultaat precies is van een nieuwsbrief voor jouw winkel, zal je zelf moeten uittesten. Maar stap alsjeblieft over de gedachte heen dat e-mail achterhaald of irritant is, want je lokale klanten smachten juist naar een berichtje in hun inbox van jou.

De lokale marketingstrategie van jouw winkel


Ik hoop dat het lezen van deze blog en de resultaten van het onderzoek van Yodle je aanknopingspunten geven voor hoe je de lokale klanten in de omgeving van jouw winkel aan kan trekken.

Of het nu je website, het verzamelen van reviews of het opstarten of afstoffen van je nieuwsbrief is: ga ermee aan de slag. 

De tijd daarvoor vinden is misschien niet makkelijk (ik moet de ondernemer met een leeg to-do-lijstje nog tegenkomen). Maar als het resultaat van je inspanningen meer lokale klanten en een betere toekomst voor jouw winkel is, dan is het je tijdsinvestering meer dan waard!

Wil je overigens het volledige (Engelstalige) onderzoeksrapport van Yodle lezen? Je vindt het hier.

GRATIS DOWNLOAD

Afbeeldingen om ​lokaal kopen

voor jouw winkel te promoten 

Ontvang gratis afbeeldingen voor Facebook en Instagram om lokaal kopen voor jouw winkel te promoten.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Retailtrends: Branchevervaging

Retailtrends: Branchevervaging
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!