Last van winkeldochters? 3 tips over wat niet te doen - Kooplust

Last van winkeldochters? 3 tips over wat niet te doen

Winkeldochters. Die artikelen die maar niet van je winkelvloer willen verdwijnen. Ze drijven je af en toe misschien tot wanhoop. Gaat iemand ze ooit meenemen? In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe om te gaan met je winkeldochters.

Iedere winkelier heeft er last van. Artikelen die je vol enthousiasme inkocht, maar eenmaal op je winkelvloer lijken je klanten dat enthousiasme niet te delen. Het enige wat dat product doet, is stof vergaren.

Alhoewel iedere winkel last heeft van winkeldochters, gaat de ene winkel er compleet anders mee om dan de andere. En ja: bij sommige winkels blijken die winkeldochters toch opeens op het kassablok te kunnen verschijnen. Hoe pakken die winkels dat aan?

Laten we bij het begin beginnen en eerst eens kijken naar wat je in ieder geval niet moet doen.

Niet doen: afwachten


De slechtste keuze in dit geval is niets doen. Afwachten en hopen dat er uiteindelijk toch toevallig iemand binnenloopt en interesse heeft in dit artikel.

Waarom dit de slechtste keuze is? Omdat je geld in dat artikel hebt gestopt. En zolang dat item op jouw winkelvloer staat, zit je geld vast. Wat je wil, is dat geld zo snel mogelijk weer uit dat artikel halen. Want dan kan je het investeren in nieuwe (beter verkopende) artikelen of andere zaken die jouw winkel meer opleveren.

Kortom, merk je dat iets niet verkoopt? Kom dan direct in actie.

Niet doen: je winkeldochters direct afprijzen


Je eerste gedachte is dan misschien: ‘Afprijzen die hap!’ Om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Nu hoeft afprijzen niet verkeerd te zijn. Het kan uiteindelijk een goede keuze zijn en de enige keuze die overblijft om je winkeldochters tot geld te maken. Maar let op, ik schreef het al: uiteindelijk kan het een goede keuze zijn.

Daarmee bedoel ik dat je niet als eerste naar het afprijzen van je winkeldochters moet grijpen. Probeer eerst eens andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van dat product. Staat het nu misschien op een plek waar veel klanten niet kijken? Want niet zien staat gelijk aan niet kopen.

Test dat artikel op verschillende manieren en plekken. Kijk of dat invloed heeft op je verkoop.

Zie je geen verschil? Dan kan je alsnog ervoor kiezen om af te prijzen. Want nogmaals: (opnieuw) wachten en hopen dat iemand dit item koopt, is de slechtste keuze.

Niet doen: denken dat je verkeerd hebt ingekocht


Het laatste waar ik je voor wil waarschuwen is dit. Ga er niet meteen van uit dat een product dat niet verkoopt, een product is dat je klant niet wil hebben. Dat is een gedachte die jou de verkeerde kant op kan sturen in je inkoop en in je verkoop. Wanneer jij namelijk denkt dat niemand dat product wil hebben, dan haal je het minder snel uit je schappen in een verkoopgesprek. En ja, ook dat heeft invloed op hoe goed dat artikel verkoopt.

Zoals ik al schreef: test dat artikel eerst uit op verschillende plekken en verschillende manieren. Geloof me, dat is een simpele tip die in heel veel gevallen al werkt. Vorig jaar organiseerde ik de gratis GROEI‑Challenge, waarin ik winkeliers onder andere tips gaf over hoe zij hun slowsellers (ofwel hun winkeldochters) eindelijk eens konden gaan verkopen. En echt, velen van hen merkten dat met een beetje extra moeite, klanten dat product juist wél interessant vonden.

Wat wél te doen met je winkeldochters


Goed, je weet nu wat níét te doen met je winkeldochters. En ik lichtte al een tipje van de sluier op over wat je wel kan doen. Wil je nu meer tips hebben over hoe je je winkeldochters verkoopt?

Dan nodig ik je van harte uit deel te nemen aan de nieuwe editie van de GROEI‑Challenge. Want ook dit jaar ga ik je een aantal tips geven over hoe jij eindelijk afscheid neemt van je winkeldochters. En daarnaast deel ik nog veel meer waardevolle tips met je!

Meedoen aan deze gratis Challenge doe je door onderstaand je naam en e‑mailadres achter te laten.

 

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

 

 

  • Marian
  • 19 februari 2019