Hoe afgelegen winkels klanten naar hun locatie leiden


Afgelegen winkels staan voor een aantal bijzondere uitdagingen als het gaat om het aantrekken van klanten. Je winkel is minder zichtbaar dan winkels in de hoofdwinkelstraat en door het ontbreken van die andere shopping-adresjes is het een uitdaging om klanten aan te trekken. Onmogelijk is het echter zeker niet, want er zijn heel wat succesvolle pareltjes buiten de gebaande paden te vinden.

Winkels in dorpjes met vijf- tot tienduizend inwoners die klanten weten te trekken uit het hele land. Winkels in een grotere gemeente, maar wel op een locatie net buiten het centrum. Of winkels die echt in ‘the middle of nowhere’ gevestigd zijn, maar tóch een constante stroom aan klanten weten te trekken. Succesvolle afgelegen winkels, in welke vorm dan ook, zijn er meer dan genoeg te vinden. Maar wat zijn nu effectieve strategieën om klanten aan te trekken voor dit soort winkels? In deze blog neem ik met je door hoe je ook in zo’n situatie een bloeiend klantenbestand kan opbouwen.

Besteed aandacht aan je onderscheidingskracht


Het eerste waar je mee aan de slag moet in je afgelegen winkel: je onderscheidingskracht. Want je moet perfect duidelijk kunnen maken aan potentiële klanten waarom het de moeite waard is om een blokje om te rijden voor een bezoek aan jouw winkel.

Je kan niet ongeveer hetzelfde doen als de winkel die 2 kilometer verderop zit (zeker niet als die concurrent wél midden in de winkelstraat zit). Denk daarbij verder dan het verkopen van een ander merk dan die concurrent. Want als jouw cadeauwinkel pastelkleurige geurkaarsjes van merk A verkoopt terwijl de winkel in het winkelcentrum pastelkleurige geurkaarsjes van merk B verkoopt, onderscheid je jezelf onvoldoende.

Zoom in op wat je winkel uniek maakt, en vergroot dat uit in je communicatie. Die unieke eigenschap of eigenschappen kan je in alle hoeken vinden. Misschien zit je winkel in een bijzonder pand met een lange geschiedenis. Of misschien maak je producten op een ambachtelijke wijze samen met je familie. Of wie weet ben jij zelf het hoofdspektakel en weet je met je charmante persoonlijkheid iedereen voor je te winnen.

Wat het ook is, vergroot het uit en laat het zien. Maak video’s voor social media of YouTube waarin je jezelf en je winkel laat zien. Vertel over die lange geschiedenis van de winkel, of toon de manier waarop je producten gemaakt worden. En niet één keertje, maar met regelmaat. Telkens op een iets andere manier of met een iets andere inhoud, zodat je boodschap niet vervelend wordt, maar wel zo vaak voorbijkomt dat iemand denkt: ‘Hé, nu moet ik toch echt eens de moeite nemen om naar die winkel toe te gaan.’

Je marketing is niet anders, wel intensiever


Als het op de promotie van een afgelegen winkel aankomt, is dit belangrijk om te begrijpen: je marketing is niet anders, maar wel intensiever.

Er zijn geen bijzondere marketingmethodes die voor afgelegen winkels beter werken dan voor andere type winkels. Social media, nieuwsbrieven, samenwerkingen met andere partijen, advertenties, marketingacties – dat werkt allemaal net zo goed voor jouw afgelegen winkel als voor de winkel in de winkelstraat.

Het verschil is wel dat jij er méér van zal moeten doen. Het is een aloude regel in retailland: ‘als je het niet spendeert aan je locatie, dan moet je het aan je marketing uitgeven’. Dat wil zeggen, dat als je een goedkope afgelegen locatie hebt, je meer budget kwijt bent aan je marketing dan een winkel in de winkelstraat. Je moet namelijk meer moeite doen om het publiek naar je winkel te krijgen dan de winkel die kan profiteren van de winkelende massa die toch al langs de winkeldeuren loopt.

Nu zijn er tegenwoordig ook talloze gratis marketingkanalen die prima werken. Er is dus niet per se een groot budget nodig, maar wel een intensieve strategie.

Praktisch gezien betekent het bijvoorbeeld dat waar een winkel midden in het centrum een prima stroom aan klanten kan realiseren met 3 nieuwsbrieven per jaar, jij er zeker 1 per maand moet sturen (en misschien wel 2). En dat een minder afgelegen winkel zich met 3 posts per week op Instagram nog wel kan redden, maar jij toch echt iedere dag aan de bak moet. Of waar je concurrent in de winkelstraat alleen social media als marketingkanaal inzet, jij moet kiezen voor een combinatie van social media, offline advertenties en e-mailmarketing.

Dat wil niet zeggen dat je ALLE dagen actief moet zijn op ALLE mogelijke kanalen. Maar wel dat je meerdere marketingtactieken voor je winkel inzet en dat je minstens een van die kanalen vaker dan gemiddeld gebruikt.

De grootste uitdaging van je afgelegen winkel is namelijk het aantrekken van klanten, en je marketing is hét belangrijkste hulpmiddel om die klanten te bereiken. Een afgelegen winkel kan niet overleven zonder een intensieve marketingstrategie, dus wees bereid hier vol op in te zetten.

Werk samen met drukke locaties in de buurt


Een marketingtactiek waar je als afgelegen winkel extra aandacht aan kan besteden, is samenwerken met andere locaties in de buurt waar veel publiek komt.

Stel dat je winkel op een rustige locatie gevestigd is, maar in het zomerseizoen er wel veel potentiële klanten op de camping om de hoek te vinden zijn. Of dat heel wat mensen van je doelgroep zich verzamelen op een evenement in de buurt. Misschien zit je winkel langs een populaire fietsroute en is er op een paar kilometer van jouw winkel vandaan een terras waar veel van die fietsers even aanwaaien. Dan kan het een slimme strategie zijn om samen te werken met die locaties en zo de zichtbaarheid van je winkel te vergroten.

Kijk bijvoorbeeld of je klanten naar elkaar door kan verwijzen, of promoot je winkel tijdens dat evenement of op de camping. En kies daarbij met name de locaties waar jouw doelgroep zit. (Want samenwerken met het terras aan de fietsroute heeft natuurlijk weinig nut wanneer jouw doelgroep amper op de fiets stapt.)

Door samen te werken met drukke locaties rondom je winkel profiteer je van het publiek dat toch al in de buurt van je zaak aanwezig is, en voor wie de drempel om je winkel te bezoeken laag is. Dat kan je snel resultaat opleveren op je winkelvloer, zonder al te veel moeite.

Start met je marketing (en niet met de koffiecorner)


Met regelmaat spreek ik afgelegen winkels, en er is één onderwerp dat bijna altijd ter sprake komt als we het in zo’n gesprek hebben over het aantrekken van klanten.

De koffiecorner.

Ondernemers met een afgelegen winkel zijn zich er natuurlijk van bewust dat ze iets extra’s moeten doen om klanten aan te trekken. Dat ze van hun winkel iets aantrekkelijks moeten maken. Dat het leuk moet zijn om hun winkel te bezoeken. En dat hun winkel de moeite waard moet zijn om wat langer in te verblijven.

Negen van de tien keer bedenken afgelegen winkels daarvoor dezelfde oplossing. Je raadt het al: een koffiecorner.

Nu is het toevoegen van een koffiecorner (of een ander element waarmee je je winkel aantrekkelijk maakt om te bezoeken of er langer te verblijven) niet per se verkeerd. Ja, het kan een leuk extraatje zijn voor je bezoekers en je kan er de gemiddelde verblijftijd – en daarmee het gemiddelde bestedingsbedrag – van je klant mee verhogen.

Maar de crux is dit: het heeft geen zin om in een prachtige koffiecorner te investeren als er geen klanten zijn om ervan te genieten.

Je marketing. Dat is wat klanten naar je winkel brengt. De promotie die je doet via social media, advertenties of bijvoorbeeld samenwerkingen. Potentiële klanten moeten eerst van je winkel horen, voordat ze deze bezoeken.

Realiseer je dat een koffiecorner daarbij niet de doorslaggevende factor gaat zijn om je winkel te bezoeken. Om terug te komen op mijn voorbeeld van de concurrent in de winkelstraat die ook pastelkleurige geurkaarsjes verkoopt: om de hoek van die winkel zit zonder twijfel ook een geweldig tentje met overheerlijke koffie.

Alleen een koffiecorner maakt je winkel niet uniek, of dé place to be. Het kan je wel helpen om (als je winkel al uniek is en als je marketing al voldoende klanten aantrekt) je klanten langer in je winkel te laten verblijven en echt een uitje van hun bezoek te maken.

Werk dus eerst aan je marketing en de identiteit van je winkel. Wanneer dat staat, ben je toe aan het toevoegen van elementen die je helpen om de verblijftijd van klanten te verlengen. Stapje voor stapje bouw je jouw afgelegen winkel op die manier uit naar een winkel die wél die place to be is (en bovendien een constante stroom aan klanten heeft).

Conclusie


Het aantrekken van klanten voor afgelegen winkels is geen onmogelijke taak. Maar het vraagt wel meer van je dan wat de gemiddelde winkelier in de winkelstraat doet. In het kort: nóg unieker zijn en nóg meer aan marketing doen. Dat vraagt extra inzet, creativiteit en een consistente aanpak. Maar met die combinatie kan je zelfs op de meest afgelegen plek een bloeiend bedrijf opbouwen en klanten blijven aantrekken.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

78 marketingtips voor je winkel

78 marketingtips voor je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!