Hoe je een plan maakt om meer klanten naar je winkel te trekken


Bezoekersaantallen dalen al jaren in de winkelstraat. Toch weten sommige stenen winkels een winkelvloer vol met klanten te realiseren, terwijl het in andere winkels angstvallig stil blijft. Hoe keer je dat tij? Hoe maak je van jouw winkel ook zo’n bruisende bestemming? En kán het eigenlijk wel, terwijl het in de winkelstraat in jouw dorp of stad zo stil is? In deze blog lees je alle antwoorden en ontdek je hoe jij een plan maakt om meer klanten aan te trekken naar jouw winkel.

Laten we meteen met het goede nieuws beginnen: zelfs in een doodstille winkelstraat is het mogelijk om een goedlopende winkel te runnen. Al vóór online shopping in opkomst was, waren er winkels die zich op C-locaties vestigden (ofwel: op een plek ver buiten het stadscentrum waar amper voorbijlopende bezoekers te vinden zijn) en daar een succesvolle zaak neer wisten te zetten. Het was niet onmogelijk, het kostte alleen wel meer moeite.

Vandaag de dag geldt dat principe net zo goed voor een plekje in de winkelstraat die iets minder druk is dan voorheen. Het is niet onmogelijk om daar een succesvolle zaak te creëren, het vraagt alleen wel meer moeite. Dat betekent niet afwachten tot de bezoekersaantallen vanzelf (of door acties van de gemeente of het winkelcentrum) stijgen, maar actief de touwtjes in handen nemen en aan de slag gaan. Meer aan marketing doen, bijvoorbeeld. En niet hopen dat klanten vanzelf je winkel wel vinden na wat mond-tot-mondreclame.

Ook wanneer je winkel al van alles heeft gedaan aan marketing en je de afgelopen jaren een flyer de deur uitstuurde, je samenwerkte met andere partijen én actief was op social media, liggen er gegarandeerd kansen om meer klanten aan te trekken. Alles wat je nodig hebt, is een goed plan. En zo’n plan om meer klanten aan te trekken naar je winkel, maak je door de volgende 5 stappen te doorlopen.

Stap 1: Analyseer je huidige sterktes en zwaktes


Het eerste wat op je to-dolijst moet staan, is een analyse maken van de huidige sterktes en zwaktes van je winkel. Want om meer klanten naar je winkel te trekken, is het belangrijk om te weten waar je nu nog kansen laat liggen. Een paar vragen om jezelf te stellen zijn de volgende:

  • Hoe staat het met de naamsbekendheid van je winkel? Kent je doelgroep jouw winkel? Zowel in je vestigingsplaats als in de wijde regio? Of krijg je te veel mensen over de winkelvloer die zeggen: ‘Ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten..’?
  • De mensen die je winkel kennen, komen die ook daadwerkelijk naar je winkel toe? Of verlies je te veel potentiële klanten aan de concurrentie?
  • Heb je duidelijk in kaart hoe jouw winkel zich onderscheidt van de concurrentie? En weet je deze boodschap ook over te brengen naar je doelgroep?
  • Is er groei mogelijk in hoe vaak je bestaande klanten naar je winkel komen? Heb je hiervoor een strategie uitgewerkt, of gebeurt het allemaal ‘vanzelf’? (Hint: in het laatste geval is er zeker groei mogelijk.)
  • Welke marketingkanalen benut je nu nog niet? Of welke zou je intensiever kunnen gebruiken voor een groter resultaat? Aan welke marketingtactiek durf je eigenlijk niet te beginnen, terwijl je wel weet dat die goed resultaat oplevert?

Het zijn slechts een paar vragen om je gedachten op gang te brengen. Maak voor jezelf een lijstje met sterktes en zwaktes (oftewel: groeikansen) van je winkel, en kijk waar de mogelijkheden liggen. Streep op dit moment nog geen kansen door waarvan je denkt: ‘dat wil ik niet’, ‘dat lukt niet’ of ‘dat gaat niet’. Maak liever je lijst zo lang mogelijk, en maak de keuzes in een latere stap. Dat vergroot namelijk de kans op het bést mogelijke plan voor je winkel om klanten aan te trekken.

Soms is het lastig om zelf een goed overzicht te maken van de sterktes en zwaktes van je winkel. Je bent iedere dag zelf bezig in je zaak, en daardoor is het lastig om een paar stappen terug te zetten en het grote plaatje te bekijken. Het is dan een uitdaging om objectief te kijken naar bijvoorbeeld je onderscheidingskracht: ben je nu écht onderscheidend, of niet? Weet je dat écht goed te communiceren naar je klanten, of is het duidelijk in jouw hoofd maar blijft het een raadsel voor de klant?

Een buitenstaander inschakelen om je op die punten van feedback te voorzien, maakt je analyse (en het plan dat daarop volgt om meer klanten aan te trekken voor je winkel) stukken sterker. Kooplust helpt winkels daarbij, onder andere met behulp van een WinkelScan. Samen lopen we alle onderdelen van je winkel na en we helpen je om een analyse te maken van je sterke en zwakke kanten. Benieuwd of zo’n WinkelScan bij je past? Boek hier een gratis strategiesessie. In zo’n vrijblijvende belsessie van 30 minuten bepalen we samen waar in de komende 12 maanden de grootste kansen liggen voor jouw winkel, en of Kooplust jou hierbij kan helpen.

Stap 2: Pak het laaghangende fruit


Nadat je de sterktes en zwaktes van je winkel in kaart hebt gebracht, is het aan te raden om meteen aan de slag te gaan met het laaghangende fruit. Ofwel: de kansen die je snel op kan pakken en weinig vragen aan tijd of budget. Op iedere winkelvloer liggen gemiste kansen die binnen een paar uurtjes (tot soms zelfs een paar minuten) opgepakt kunnen worden en die je binnen een dag meer klanten aan de kassa opleveren. Het is zonde om niets met dat laaghangende fruit te doen, want het levert je wel direct meer omzet op.

Vaak is dit laaghangende fruit te vinden op de winkelvloer zelf, en heeft het te maken met kansen die je conversie of je gemiddelde bonbedrag verhogen. Ofwel: de kansen die van meer kijkers kopers maken, of je kopers meer laten besteden. Die kansen benutten levert je meer klanten aan de kassa op en een hogere omzet. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je meer klanten aan wil trekken, want vaak denken winkels daarbij vooral aan meer mensen op de winkelvloer. Toch is kijken naar wat de mensen die al op je winkelvloer zijn doen, dé manier om snelle winst te boeken. Het is makkelijker om het gedrag van iemand te beïnvloeden die toch al op je winkelvloer is, dan het gedrag van iemand die nog thuis op de bank zit.

Pak dus dat laaghangende fruit en neem die snelle winst. Het helpt je vast een stap vooruit terwijl je aan de slag gaat met tactieken die wat meer tijd vragen.

Heb je hulp nodig om te bepalen wat het laaghangende fruit is op jouw winkelvloer? Boek hier een gratis strategiesessie om de kansen voor jouw winkel in kaart te brengen.

Stap 3: Bepaal je wensen qua budget en tijd


Heb je een overzicht gemaakt van alle kansen om meer klanten aan te trekken voor je winkel, en het laaghangende fruit opgepakt? Dan is het tijd om na te denken over je strategie. Want zoals ik al schreef in de inleiding: het aantrekken van meer klanten kan absoluut, maar het vraagt wel moeite. Het is geen kwestie van zwaaien met een magisch toverstafje of rustig afwachten tot het vanzelf drukker wordt in de winkelstraat. In het algemeen kan je kiezen tussen twee strategieën:

  • Niet-betaalde tactieken: deze vragen geen budget, maar wel tijd. Het kost dus een langere periode voordat je echt goed resultaat ziet van deze tactieken en het vraagt dat je er consistent actief mee aan de slag gaat. Een voorbeeld van zo’n tactiek zijn organische, niet-betaalde posts op social media.
  • Betaalde tactieken: deze kosten minder tijd, maar vragen wel een budget. Je kan hiermee sneller resultaat boeken. Een voorbeeld van zo’n tactiek is adverteren via social media.

Beide tactieken vragen nog iets extra’s: kennis. Geen enkele tactiek werkt namelijk wanneer je ‘m niet goed inzet. Om de voorbeeldtactieken als uitgangspunt te nemen: je kan jarenlang niet-betaalde posts op Instagram zetten, maar als het saaie berichten zijn die je volgers niet aanspreken, levert het je niets op. En betalen voor een socialmedia-advertentie heeft weinig zin wanneer je maar wat aanklikt en eigenlijk geen flauw idee hebt van welke instellingen het beste resultaat opleveren.

Investeer dus niet alleen (in tijd of geld) in de tactieken die meer klanten aantrekken, maar ook in je kennis over die tactieken. Alleen dan creëer je een sterk plan om meer klanten aan te trekken naar je winkel.

Uiteraard kan je kiezen voor een mix van betaalde en niet-betaalde tactieken, en kan je de betaalde tactieken qua budget zo uitgebreid maken als je wenst. (Maak het zo gek als je wil: van een budget van 2 euro tot een budget van 20.000 euro.)

Hoe sneller je resultaat wil en hoe groter het resultaat moet zijn: hoe groter de investering in tijd of geld moet zijn. Duizend extra klanten in een maand tijd vraagt meer aan tijd of geld dan 500 extra klanten op jaarbasis.

De keuze in welk resultaat je wil en welk budget aan tijd of geld je daarbij beschikbaar hebt, is aan jou. Neem een moment om daar je gedachten over te laten gaan, en maak de keuze die past bij jouw winkel en je wensen.

Stap 4: Selecteer ideeën voor de (middel)lange termijn


Nu je een lijstje hebt gemaakt van kansen voor je winkel en weet welke investering in tijd of geld je wil maken, is het tijd om je plan uit te werken.

Selecteer de kansen waarmee je aan de slag wil gaan en die passen bij de tijd en het geld dat je vrij kan maken om meer klanten aan te trekken voor je winkel.

Dat klinkt simpel, maar het kan soms een lastige puzzel opleveren. Want…

  • … die kans die je hebt opgeschreven voor je winkel: is dat nu een grote kans, of levert het maar minimaal resultaat op in het aantal klanten dat je winkel aantrekt?
  • … hoe benut je die kans: welke tactiek levert je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid op, of een sterke onderscheidingskracht van de concurrentie, of sneller terugkerende klanten?
  • … en wat is het belangrijkste om als eerste mee aan de slag te gaan: idee A of idee B?

Omdat iedere situatie uniek is en een volledig overzicht van alle mogelijke stappen en keuzes onmogelijk is om in een blogpost te geven, laat ik dat hier achterwege. Maar ik help je er graag bij. Je boekt hier je gratis strategiesessie. In zo’n vrijblijvende belsessie van 30 minuten bepalen we samen waar de komende 12 maanden de grootste groeikansen liggen voor jouw winkel en of Kooplust jou hierbij kan helpen.

Stap 5: Schakel hulp in


Het maken van een plan om meer klanten aan te trekken naar je winkel is niet altijd even makkelijk, maar het is wel cruciaal voor het voortbestaan van je winkel of om een voorsprong te nemen op je (online en offline) concurrentie.

Wees wel gewaarschuwd: het vinden van de juiste strategie om meer klanten aan te trekken kan soms voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn zo veel mogelijke keuzes in wát je kan doen en hóé je dat kan doen, dat het jaren en jaren experimenteren kan kosten om te vinden wat werkt voor jouw winkel.

Via Kooplust help ik sinds 2012 lokale winkels om meer klanten aan te trekken. In die jaren heb ik honderden fysieke winkels bijgestaan en talloze ideeën uitgetest. Dat betekent dat ik ondertussen een goed beeld heb van wat werkt (en wat niet). Benieuwd naar wat mijn visie is op hoe jóúw winkel meer klanten aantrekt? Boek dan hier een gratis strategiesessie voor jouw winkel.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

De 4 fases van je winkel

De 4 fases van je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!