4 redenen waarom je omzet niet groeit - Kooplust

4 redenen waarom je omzet niet groeit

Jouw wens: je omzet verhogen. Maar ondanks dat je er megahard aan werkt, lukt het niet. Hoe komt dat? Nou, het zou zomaar eens aan een van de volgende 4 redenen kunnen liggen.

In deze blog geen tips over op wélk onderdeel binnen je bedrijf je je zou moeten richten (mocht je daar tips over willen, lees dan deze blog eens over op welke 3 plekken je zou moeten starten met je zoektocht). Wel deel ik met je hóé je je op groei zou moeten richten. Want zelfs al kies je het juiste onderdeel om je op te richten, je werkwijze om die groei te realiseren is minimaal net zo belangrijk. Laten we daarom snel die 4 redenen waarom je groei blokkeert, doornemen.

Geen focus


De eerste reden: je focust je niet. Je bent met 20 dingen tegelijk bezig, waardoor er niets echt van de grond komt.

De achterliggende oorzaak kan divers zijn. Misschien weet je niet waar je je als eerste op moet richten, of vind je het lastig om jezelf een bepaalde structuur op te leggen.

Wat het ook is: het blokkeert je in je groei. Want door je je op te veel dingen tegelijk te richten, verlies je tijd (je bent tenslotte constant aan het switchen tussen verschillende projecten) en blijft resultaat op ieder van die onderdelen uit.

De oplossing? Kies één project. Gooi de rest even in de prullenbak. Ga pas verder met het tweede project wanneer je dat eerste hebt afgerond. En weet je niet wat te kiezen? Laat dan iemand met een objectieve blik je helpen om de juiste keuze te maken.

Focus op de verkeerde zaken


Reden nummer 2 waarom je omzet niet groeit: je focust je op de verkeerde dingen. Veel winkeliers verliezen zich in de details, terwijl ze naar de hoofdlijnen moeten kijken. Krijg je te weinig klanten binnen, dan moet je je niet bezighouden met het toevoegen van een sinaasappel- of vanillegeurtje in je winkel of hoe je cadeaus inpakt.

Focussen op de verkeerde zaken komt soms door het feit dat de echt belangrijke dingen te groot lijken om aan te pakken, of door onvoldoende kennis over wat er nu echt toe doet.

Heb je onvoldoende kennis over wat écht belangrijk is? Laat iemand je helpen dat te bepalen. Schuif je het aanpakken van die zaken voor je uit omdat het te groot lijkt? Doe het stapsgewijs. Begin met één klein stapje. Zo start ieder groot project. Schrijf voor jezelf op welke kleine stap je deze week vast kan nemen, en begin daar.

Onvoldoende kennis


Een andere reden dat je groei achter kan blijven, is dat je onvoldoende kennis hebt over het onderdeel van je winkel waar groei in nodig is. Misschien wil je bijvoorbeeld meer klanten, en richt je je op je marketing. Maar weet je ook écht wat werkt binnen het vakgebied van marketing?

Niet weten wat werkt, betekent dat je probeert zonder te weten of wat je doet eigenlijk wel gaat werken. Nu hoeft experimenteren niet verkeerd te zijn, maar de consequentie kan wel zijn dat je jaren en jaren experimenteert voordat je de juiste weg hebt gevonden.

Soms kan het ook zo zijn dat – alhoewel jij misschien denkt op de juiste manier bezig te zijn – je inspanningen eigenlijk helemaal niet zo effectief zijn als je denkt. Je kan bijvoorbeeld uren en uren tijd besteden aan Facebook en denken dat je goed bezig bent, maar als je daarvan geen resultaat ziet… ben je dan eigenlijk wel effectief bezig?

De oplossing? Investeer in je kennis. In tijd of geld. Breid je kennis uit door artikelen te lezen, workshops te bezoeken of doe wat dan ook dat nodig is om je kennisniveau (en zo je omzet) te verhogen.

Geen consistentie


En de laatste reden dat de omzet van een winkel niet groeit, heeft te maken met consistentie. De winkel weet wat belangrijk is, weet hoe dat op de juiste manier moet gebeuren en doet dat ook. Alleen niet met een goede regelmaat.

Succes blijft uit wanneer je iets maar af en toe doet. De sleutel zit in die consistentie. Ik durf het zo te stellen: dat ene ding wat je één jaar consistent uitvoert, levert je meer groei op dan de 100 dingen die je dat jaar slechts één keer deed.

Werk dus aan die consistentie. Plan zaken in je agenda, zodat je er tijd voor maakt en die consistentie volhoudt. Makkelijk? Nee. Nodig voor je groei? Ja.

Over naar jou


Betrek deze 4 oorzaken van blokkerende groei nu eens op je eigen situatie. Waar ontbreekt het bij jou aan? Focus? Kennis? Consistentie? Bepaal voor jezelf wat jouw grootste valkuil is. En bouw voor jezelf een constructie waar je deze valkuil mee ontwijkt.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien? Schrijf jezelf dan in voor de gratis GROEI-challenge van Kooplust!

Neem deel aan de gratis GROEI-Challenge!

Tijdens de GROEI-challenge zet Kooplust 7 dagen lang alles op alles om je te helpen groei te realiseren in het aantal klanten dat jouw winkel aantrekt. Je leert onder andere:

  • Wat jouw eerste twee prioriteiten moeten zijn wanneer je meer klanten aan wil trekken.
  • Hoe je de naamsbekendheid van je winkel vergroot.
  • Hoe je meer klanten overtuigt om jouw winkel te bezoeken, in plaats van de (online of offline) concurrent.
  • Welke doelgroep iedere winkel over het hoofd ziet bij de zoektocht naar meer klanten.
  • Welke stap je moet zetten om de grootste groei in klantenaantallen te realiseren.

De GROEI-Challenge start op 11 mei 2020 en houdt in dat je 7 dagen lang een video van ongeveer 10 minuten ontvangt vol met praktische tips voor je winkel. Wil je de gratis GROEI-Challenge niet missen? Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.

Afbeeldingen via Pexels en Unsplash.