Online vs. offline - Kooplust retail blog

Online vs. offline

Online en oflline shoppen kunnen elkaar soms perfect aanvullen. Wat een retailer in zijn  stenen winkel niet kan bieden aan gemak of assortiment pakt de webshop op en vice versa. Maar er zijn ook gevallen waarin het een strijd is. De verkoop in complete branches verplaatst zich vrijwel geheel naar het internet. Denk bijvoorbeeld aan de reisbranche, boek- of muziekhandel. Winkels uit deze takken van retail dreigen uit het straatbeeld te verdwijnen. En wat voor bestaansrecht hebben ze eigenlijk ook?

Vorige week bezocht ik een reisbureau. Ik kon me al niet eens meer herinneren wanneer ik die voor het laatst een binnen was gestapt (ik boek al jaren elk tripje online), maar  besloot het nog maar eens een kans te geven. Enerzijds als experiment, anderzijds omdat je met je zoektocht op internet zo uren kwijt bent.    

Terug in de tijd


Eenmaal over de drempel constateerde ik dat er in al die jaren (en dat zijn er minimaal 10) niets veranderd is in de inrichting van de vakantieverkoper. Nog steeds enigszins stoffig, met rijen uitgestalde reisbrochures, tapijt op de vloer en een plant in de hoek om je vast een tropisch gevoel te geven.

Ik werd geholpen door een alleraardigste dame, die netjes mijn wensen in het systeem invoerde. Vervolgens draaide ze het scherm zo dat het voor ons beiden zichtbaar was, en liet alle mogelijke opties aan me zien. Qua klantvriendelijkheid was er werkelijk niets aan te merken, maar de vraag waarom ik nu eigenlijk de trip naar de winkel had gemaakt bekroop me en liet me niet meer los. Tot het aanvinken van mijn voorkeuren en doorlopen van de beschikbare hotels op een computer was ik namelijk ook prima zelf in staat.

Waar ik naar snakte was iemand die de keuze wat voor me beperkte en me alle inside-weetjes wist te vertellen over mijn beoogde bestemming. Een soort curator zeg maar. En afgezien van een klein adviesje links en rechts kon de medewerkster daar helaas niet aan voldoen. Nu kan ik haar dat geloof ik ook niet echt kwalijk nemen. Want als je moet kunnen adviseren over iedere bestemming in de wereld, hoe grondig kan je kennis dan zijn over elke specifieke plek?

Het reisbureau van de toekomst


Bij het verlaten van het reisbureau kon ik niet beantwoorden welk bestaansrecht deze winkel nu precies had. Nog teleurstellender misschien was mijn antwoord op iemands vraag of het bezoekje een vakantiegevoel opgeroepen had. Er was namelijk niets aan de ervaring wat mijn zin om een reis te maken had geprikkeld. Of de oorzaak nu de verdwaalde plant, het stoffige interieur of grauwe scherm met half zichtbare fotootjes was, ik droomde nog niet weg naar blauwe zeeën en witte stranden.

In plaats daarvan droomde ik over de reiswinkel die wel toegevoegde waarde zou hebben op het online kanaal. Eentje waar ik met liefde en plezier mijn computerplek voor zou verlaten. Ik stelde me een zaak voor die gespecialiseerd is in een bepaald land of werelddeel. Waar iemand staat die alle ins-en-outs over die bestemming weet, en er met een passie over verteld die me direct naar Schiphol doet gaan. Een winkel die me met geur, geluid en beeld verleid naar Italië. Of Afrikaanse hapjes heeft staan die me mijn vakantie laten proeven. Waar ik niet met een algemene brochure de deur uit loop, maar met een gepersonaliseerd reisadvies. En zo kan ik nog wel even doorgaan met ideeën… (haal bijvoorbeeld dat enorme bureau wat tussen de klant en jou in staat eens weg!)

Bestaansrecht voor fysieke winkels in iedere branche


Conclusie? Wanneer je winkel geen toegevoegde waarde heeft op het online kanaal, blijft er weinig bestaansrecht over. Door simpelweg een paar handelingen van de consument over te nemen of een verzamelplek voor producten te zijn ga je het niet redden. Hoe je die toegevoegde waarde creëert? Door een grondige selectie te maken in producten die je de klant aanbiedt, door de zintuigen van bezoekers te prikkelen, door een plek te zijn waar mensen met dezelfde interesses elkaar kunnen ontmoeten.

Er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf te onderscheiden en klanten te verleiden naar je stenen winkel. In elke tak van retail. Sommigen vragen alleen wat meer vernieuwing en creativiteit.

 

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.