Hoe betalen we over 20 jaar onze aankopen?


Contant geld verdwijnt langzaamaan. Begon het met cheques en daarna de pinpas, tegenwoordig is een tikje met je smartphone al voldoende. Maar naast alle digitale betaalmogelijkheden, zien we steeds vaker initiatieven opduiken die alle (zichtbare of onzichtbare) briefjes en munten achterwege laten. Geld is niet meer nodig. Je betaalt met een goede daad, een uurtje sporten of het doneren van bloed.

2 jaar geleden schreef Kooplust al over de opkomst van het ruilen en delen van producten. Consumenten die onderling hun bezit delen of tijdens een ruilfeestje kleding swoppen.

Maar de retailbranche heeft niet stil gezeten. Winkels geven consumenten nu met regelmaat een kans om een product te bemachtigen, zonder er voor te betalen. Althans, zonder er geld voor op de toonbank te leggen. Kooplust zet een aantal voorbeelden voor je op een rijtje:

1. One Twine

De webwinkel One Twine is een initiatief van Recyclebank. Ben je milieuvriendelijk bezig en recycle je? Dan beloont Recyclebank je met punten. En via One Twine mag je die Recylcebank punten inleveren. Zo koop je jouw (milieuvriendelijke) schoonmaakmiddelen of horloge met korting.

2. The Exchange

Nieuwe broek of jurkje scoren? In Kaapstad maakte The Organ Donor Foundation het mogelijk zonder je portemonnee tevoorschijn te halen. Het enige wat je hoefde te doen: orgaandonor worden. In de pop-up winkel The Exchange mocht je vervolgens je nieuwe kledingstuk uitzoeken.

3. Anthon Berg

Het Deense chocolademerk Anthon Berg opende een pop-up winkel voor 1 dag, waar ieder gratis chocolade mocht halen. Nou ja, gratis.. In ruil voor de lekkernijen moesten klanten toezeggen een goede daad uit te voeren. “Een hele week geen commentaar op de rijstijl van je vriendin”. “Breng iemand ontbijt op bed”. “Lief zijn voor je moeder komende week”. Gezien de lange, lange rij voor de winkel waren mensen in ieder geval meer dan bereid zichzelf van de goede kant te laten zien.

4. Sears

Sears beloont hun klanten voor een actieve levensstijl. De winkelketen werkt hiervoor samen met FitStudio.com. FitStudio stelt gratis fitnessprogramma’s en een app beschikbaar, waarmee mensen hun activiteiten meten en punten verzamelen. Voor iedere 14 mijl (22,5 km) die je rent, krijg je $5 korting bij Sears.

5. The walking dead bloodstore

En last but not least, ook je bloed kun je inzetten om een koopje te scoren. TV-Zender Fox wilde het nieuwe seizoen van de horrorserie “The Walking Dead” niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In Portugal openden zij daarom een pop-up store, in samenwerking met de nationale bloedbank. Gadgets en merchandise van de serie waren volop beschikbaar, maar wel alleen voor diegenen die bloed doneerden. En hoe meer bloed, hoe meer producten je in je tas mocht stoppen.

Ja, sommige winkels zijn vooral voor promotionele doeleinden opgezet. Maar toch, het is interessant te zien dat geld niet meer het enige betaalmiddel blijkt te zijn. Met een beetje extra aandacht voor de wereld om je heen kom je tegenwoordig ook al een heel eind.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Schaarste

Consumentengedrag: Schaarste

Consumentengedrag: Wederkerigheid

Consumentengedrag: Wederkerigheid
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.