Winkels die weten hoe je on- en offline combineert


Dat hele internet en zaken als social media, daar zijn we ondertussen wel een beetje aan gewend, zou je zeggen. We weten precies hoe we het in moeten zetten om klanten aan te trekken en aan de winkel te binden, toch? Eerlijk gezegd, denk ik van niet.

Dat denk ik niet alleen door de vele vragen die ik van winkels over die onderwerpen krijg (logisch overigens, want wanneer je denkt het een beetje door te hebben, verandert er weer iets), maar ook omdat ik weinig winkels zie die een écht doordachte strategie hebben in hoe ze online marketing inzetten voor hun winkel.

Combineren betekent meer dan aanwezig zijn


Dit geldt overigens voor offline- en onlinewinkels, hoor (en de multichannelretailers). Zelfs veel webwinkels hebben niet echt nagedacht over hoe ze het internet en alles wat daarbij komt kijken, op de juiste manier inzetten.

Waarom ik dat denk? Omdat de meeste winkels blijven hangen in het simpelweg af en toe berichten plaatsen. De ene is daar wat beter in dan de ander: blijft de beginner hangen bij berichten over producten, de meer gevorderde socialmediagebruiker plaatst gelukkig ook berichten met kijkjes achter de schermen.

Maar toch. Ook die gevorderde gebruiker laat enorm veel kansen liggen. Want er kan veel en veel meer. De winkels die weten hoe je on- en offline écht met elkaar combineert, zetten volop in op alle kansen die online biedt. Laten we eens in 2 voorbeelden duiken.

Rituals


Heb je het over een retailer die weet waar de winkels voor staan en het concept tot in de puntjes uit heeft gedacht, dan moet Rituals een van de eerste zijn die ter sprake komt.

Dat concept weet de retailer ook online over te brengen. Niet alleen versterken ze daarmee hun imago, ze vinden ook nog eens nieuwe manieren om klanten aan zich te binden en naar de winkel te trekken. Hoe dan precies?

Op de website vind je bijvoorbeeld het Rituals Magazine. Gaat niet zozeer over de producten die de winkels verkopen, maar des te meer over het genieten van de kleine dingen van het leven (zoals de retailer ook met zijn producten probeert te bereiken). Video’s met yoga-oefeningen, ‘slow-travelling’‑tips en artikelen over het creëren van je eigen avondritueel dus bijvoorbeeld.

Praat je over de nieuwsbrief van Rituals, dan doen ze ook daar af en toe bijzondere dingen. In 2016 organiseerde het bedrijf de ’30 days of good Karma’. 30 dagen lang ontvingen inschrijvers een mail met daarin een tip hoe meer geluk in je leven te brengen.

En wat gebeurt er op social media? Nou, wat denk je van het aanmaken van een evenement om tijdens de kerst je telefoon weg te leggen en te genieten van de tijd met de mensen om je heen?

Natuurlijk zijn dit slechts voorbeelden van wat Rituals doet. Naast deze speciale acties zijn er ook een dagelijks Facebookbericht en een wekelijkse nieuwsbrief. Wat het echter bijzonder maakt, is dat de retailer meer doet dan aanwezig zijn. Ze brainstormen erop los over hoe ze nieuwe marketingkanalen op zo’n manier in kunnen zetten dat het imago van de winkels wordt versterkt. Met als resultaat: meer loyale fans. En welke winkel wil dat niet?

Creative Cosmetics


Nu denk je misschien: tja, leuk voorbeeld. Maar ik ben Rituals niet. Ik beschik niet over een heel marketingteam wat lekker kan gaan brainstormen.

Snap ik. (Betekent overigens niet dat je het voorbeeld van Rituals niet als inspiratie kan gebruiken.) Daarom ook een voorbeeld van een kleine retailer. Eentje met een webwinkel en één eigen fysieke winkel. Creative Cosmetics.

Elma Maaskant is de eigenaresse van Creative Cosmetics. Elma startte in 2013 haar eigen make-upmerk omdat ze geen cosmetica‑artikelen kon vinden die haar gevoelige huid kon verdragen.

Social media vormde voor Creative Cosmetics een belangrijke bouwsteen van het succes. In 2015 startte Elma met video’s plaatsen op Facebook, en in 2016 begon ze met experimenteren met Facebook Live. Ondertussen maakt ze ongeveer iedere week een live video waarin ze iemand een make-over geeft met haar make-up of tips geeft.

Enorm succesvolle video’s. Ze worden bekeken door tienduizenden tot miljoenen mensen. En ze zijn alle simpelweg gevuld met het geven van make-uptips en het laten zien wat de producten die Elma verkoopt voor je kunnen doen.

Dat actieve integreren van social media in haar marketingstrategie heeft Elma overigens geen windeieren gelegd. Volgens eigen zeggen verzesvoudigde haar omzet erdoor. Ook vast iets wat jouw winkel aanspreekt, toch?

Kies je eigen manier


Rituals en Creative Cosmetics; 2 totaal verschillende voorbeelden. De ene een wereldwijd concern, de ander een lokale ondernemer. De ene combineert alle kanalen met elkaar, de ander kiest één kanaal om vol op in te zetten.

Maar wat ze beide gemeen hebben, is dat ze onlinekansen grijpen en daar vol voor durven gaan. Ze zijn niet slechts aanwezig met af en toe een bericht. Ze experimenteren en creëren daarmee de route die bij hen past.

Dat is de les die veel winkels kunnen leren, naar mijn idee. Buit online kansen uit, ten volste. Het betekent niet dat je álles moet doen. Maar wel dat je volledig moet gaan voor datgene wat naar jouw idee bij je past.

Wees niet bang om op je bek te gaan. Want het zou zomaar eens kunnen dat je de voorsprong neemt, net zoals Rituals en Creative Cosmetics. Ga ervoor.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via Pexels en Unsplash.

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.