De belangrijkste consumententrends in 2014 - Kooplust retail blog

De belangrijkste consumententrends voor 2014

Wat zijn de consumententrends waar je in 2014 op moet letten? Zowel Trendwatching, JWT als Science of the Time deden de afgelopen tijd hun voorspellingen voor het komende jaar. Kooplust zet de belangrijkste trends uit deze drie bronnen voor je op een rijtje.

1. Data-loos


Ze zijn het er allemaal over eens.  Zowel Trendwatching, JWT als Science of the Time verwachten een groeiend wantrouwen
tegenover het klakkeloos verzamelen van data. 2013 stond uiteraard bol van de onthullingen over wijdverbreide afluister– en volgpraktijken. Volgens Adobe gelooft maar liefst 82% van de consumenten dan ook dat bedrijven te veel data verzamelen over hen.consumententrends

Privacy wordt in 2014 een belangrijk goed. Verwacht dan ook een toename in bijvoorbeeld privé-communicatie-apps als Cryptocat en instant-erase apps als Wickr. Zoekmachine DuckDuckGo noteerde al een verdubbeling aan zoekopdrachten sinds Edward Snowden de wereld duidelijk maakte wat de stand van zaken is.

Betekent het dat je helemaal geen data meer kunt verzamelen over je klanten? Nee. Maar je zult ze in ruil daarvoor wel een hele duidelijke toegevoegde waarde moeten bieden. En producten en services die data-loos gebruik toestaan zouden ook wel eens een goede zet kunnen zijn!

2. De menselijke factor


Naast groeiende paranoia over dataverzameling, mag je ook een anti-technologie
beweging verwachten.65% van de consumenten geeft aan bang te zijn dat technologie het leven over neemt. En maar liefst 81% zegt dat we belangrijke menselijke kwaliteiten verliezen omdat we te veel met technologie bezig zijn. Niet dat we al het digitale nu compleet af gaan zweren, maar een sterkere waardering voor alles wat menselijk is en af en toe een stekkerloos moment ga je vaker zien.Consumententrends2

Hoe zich dat uit? In Poetry Bombing bijvoorbeeld. Een meisje dat stiekem kleine gedichtjes naait in kleding. Gewoon, als
verrassing voor shoppers. Een uniek, authentiek spoortje menselijkheid in al die vergelijkbare kledingstukken die van de productieband afrollen. Maar denk ook aan lessen in mindfulness op school, die kinderen leren meer te genieten van het moment.

3. Zelf-applicatie


Geen zelfmedicatie, maar zelf-applicatie. Wij , de drukbezette, overwerkte, gestresste consumenten, willen niets liever dan gezonder en relaxter leven. En allerlei apps en technologieën gaan ons daarbij helpen.  In slechts een paar klikken houden die apps onze (mentale) gezondheid bij. En doen meteen suggesties hoe we ons leven kunnen beteren.  Bloeddruk, sportgedrag, dromen:  alles gaat uitgebreid en zeer gedetailleerd gemeten worden.

Een aantal voorbeelden? SkinVision helpt beoordelen of moedervlekken kanker kunnen zijn. De PIP Biosensor detecteert of je gestresst bent en leert je hoe te relaxen. En Dreamscloud heeft een team van experts die jouw dromen analyseert.

 Dus, hoe kun jij je klanten (op een simpele en snelle manier) helpen een beter leven te leiden?

4. Geweldige ervaringen


Science of the Time spreekt over The Experience Economy. “Marketing van de memorabele ervaring.” Die trend is al enige tijd zichtbaar, maar JWT ziet ‘em nog veel spectaculairder worden. Merken gaan volgens hen op zoek naar manieren om de aandacht en dromen van consumenten te vangen. We hebben ten slotte al alle producten die we nodig hebben. Bijzondere herinneringen daarentegen, daar hunkeren we naar. En die ervaringen maken ons ook nog eens veel gelukkiger dan al die spullen.

Zo bood Selfridges in samenwerking met designer Gareth Pugh een uniek moment. Klanten werden uitgenodigd in een ‘virtual reality booth’: een afgesloten kamer met zachte wanden waar zij via een headset een ‘visuele reis’ maken die de inspiratie achter de kledingcollectie van Pugh laat zien. Ook Sonos, maker van audio systemen,  gaf zijn klanten een ervaring waarbij de zintuigen op scherp kwamen te staan. Zij creëerden het ‘light house’, een huis met 4 kamers en  600 lampen die oplichten bij de muziek die een bezoeker zelf mocht kiezen. Het merk wilde op die manier laten zien hoe geluid en licht samen een spektakel kunnen vormen.

Verwacht in (en na) 2014 meer en meer van die ervaringen, waarbij merken en retailers consumenten onderdompelen in alles wat ze te bieden hebben.

5. Imperfectie = Perfect


Het echte, het rare, het imperfecte en het rommelige. Dat wordt belangrijker wanneer steeds meer elementen van ons leven ingevuld worden op basis van onze voorkeuren (denk bijvoorbeeld aan Google die vast voor jou bepaalt welke zoekresultaten bij je browserhistorie passen). Imperfectie is menselijk en biedt een ongefilterde blik op de realiteit. Het reflecteert de diversiteit die we zien in het alledaagse leven.

Uitingen hiervan zijn bijvoorbeeld meer alledaagse modellen. Denk aan maatje 40 mannequins of gehandicapte figuren. Mannequin Madness benoemde het zelfs als één van de vijf belangrijkste visual merchandising trends.  Maar ook ‘lelijke’ producten zijn in opkomst. Zo verkoopt de Oostenrijkse retailer Billa de voedsellijn ‘Wunderlinge’: fruit en groente die qua uiterlijk van de norm afwijken, en daarom niet in de normale handel verkocht zouden worden. Ze zien er dan misschien wat vreemd uit, maar smaken net zo lekker.

Check de websites van Trendwatching, JWT en Science of the Time om meer te lezen over deze (en andere) trends. Wie weet brengt één van deze ontwikkelingen je op nieuwe ideeën!

Afbeeldingen via PixabayFlickr/ Sean MacEntee, Flickr/ Outsapop, Sonos.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.