Het koopgedrag van vrouwen en mannen. Zit daar verschil in? Reken maar. Die verveelde man op een bankje buiten de winkel, die heb jij ook vast vaker dan eens gezien.
Maar wat zijn dan precies de verschillen in het koopgedrag van vrouwen en mannen? Nou, die zijn er een heleboel. In deze blog zet ik er 5 voor je onder elkaar.
1. Mannen kopen, vrouwen winkelen
Onderzoek van Integer toont aan dat maar liefst 60% van de mannelijke shoppers een ‘winkel-in-winkel-uit’ mentaliteit heeft. Anders gezegd: ze willen snel een artikel kopen en dan ook snel de winkel weer verlaten. Efficiënt shoppen is de sleutel.
Dat betekent ook dat ieder product wat aan de eisen voldoet prima is. Geen moeilijk gedoe, als het werkt dan werkt het.
Vergelijk het maar een beetje met een hond die achter een bal aangaat. Met volle snelheid eropaf, snel weer terug, en als die bal in zijn bek toevallig geel in plaats van rood blijkt te zijn dan moet je niet verbaasd opkijken. Het is toch een bal?
Vrouwen willen echter de perfecte oplossing vinden. En daar nemen ze de tijd voor. Ze zijn selectiever en zoeken uitgebreid naar een product wat precies aan hun eisen voldoet. Een rode bal, van 10 centimeter doorsnee met zwart gestikte naden, bijvoorbeeld. En als die bal niet te vinden is, dan vergeet het maar.
2. Man denkt ‘me-first’, vrouw denkt ‘we-first’
Datzelfde onderzoek van Integer toont aan dat mannen vooral eerst hun eigen boodschappen doen, en pas daarna denken aan de items die gezinsleden of partners nodig hebben.
Vrouwen daarentegen zijn veel meer geneigd eerst te kijken naar wat anderen in haar omgeving nodig hebben, en shopt pas als laatste voor zichzelf. Ik weet het, het is misschien moeilijk voor te stellen als je de schoenenkast van je vriendin of vrouw ziet, maar toch. Waarschijnlijk heeft ze bij ieder nieuw paar schoenen eerst iets voor jou of de kinderen gekocht.
3. Mannen shoppen alleen
Gezelschap, dat leidt maar af. En dus shoppen mannen meestal alleen.
Vrouwen winkelen vaker samen. Maar stiekem heeft die man hier ook invloed. Als een vrouw met een vriendin shopt, blijft ze langer in de winkel dan wanneer ze met haar partner op pad gaat. De winkeltijd wordt dan volgens onderzoek van Ruigrok Netpanel gehalveerd. Dat verveeld op een bankje zitten blijkt dus toch te helpen, mannen.
4. Vrouwen zijn koopjesjagers
Mannen zijn tijdens het winkelen veel minder gevoelig voor prijs, promoties en korting. Een minderheid (39%) van de mannen geeft aan op zoek te gaan naar goedkopere items, en slechts 29% houdt zich aan zijn budget.
Simpel gezegd: die man is bereid om wat meer te betalen. Alles om het koopproces te versnellen en die winkel weer uit te kunnen.
5. Mannen zijn minder loyaal
Als de winkelervaring helemaal prima verloopt, dan zijn er niet zo veel verschillen in de loyaliteit van mannen en vrouwen (volgens onderzoek van Baker Retail). Maar zodra er ergens een kink in de kabel is haken mannen sneller af dan vrouwen.
De loyaliteit van vrouwen daalt slechts met 25%, terwijl de loyaliteit van mannen bijna 40% vermindert.
En wat verstaan die verschillende seksen dan onder een kink in de kabel? Nou, ook daarin zijn wat verschillen te ontdekken.
Vrouwen letten op meer verschillende factoren: emotionele aspecten spelen een rol, maar ook hoe gemakkelijk het shoppen gaat en hoe goed het advies is wat ze krijgt. Mannen letten vooral op één ding: hoe snel de winkelmedewerker hem helpt.
Kortom, een langdradige verkoopmedewerker levert in een mannenwinkel een stuk sneller minder loyale klanten op dan in een vrouwenwinkel.
Zijn alle mannen (of vrouwen) gelijk?
Nee. Niet alle mannen en vrouwen zijn gelijk. Niet alle mannen zetten een snelheidsrecord als ze de stad bezoeken en niet alle vrouwen lopen 37 winkels in om ten slotte weer terug te keren naar winkel 1. Maar een aantal grote lijnen zijn er wel te trekken.
Denk dus na wie jouw winkel het meest bezoekt: zijn het de mannen, of de vrouwen? En overweeg dan hoe je met behulp van bovenstaande feiten de ervaring in jouw winkel nóg leuker kan maken.
Succes met brainstormen!
Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.
Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.