'Shoppercoaching' als nieuwe trend in retail

‘Shoppercoaching’ als nieuwe trend in retail

Er was eens een tijd.. Dat je als consument een artikel in de winkel kocht. En dat was het dan. Verder zocht je het zelf maar uit. Oké,  een beetje zwart-wit is die uitspraak wel. Maar veelal bleef extra hulp beperkt tot een paar zinnen uitleg over het gebruik. Langzaamaan zien we dat winkels meer gaan doen dan dat. Véél meer. Maak ruimte voor de nieuwe trend van ‘shoppercoaching’.

Niet het verkopen van een hondenmand, maar het helpen van je klant om de beste dierenbaas te worden. Dat is wat shoppercoaching inhoudt. Helpen om je klant te laten groeien in zijn of haar rol als wijnkenner, moeder, fashion-expert, amateur-kok of computergek.

En ja, daar komt dan uiteindelijk een product bij om de hoek kijken. Maar de focus ligt op het uitbreiden van de kennis van je doelgroep.

Soms wordt die coaching gegeven door medewerkers. En soms worden professionele experts ingehuurd die hun steentje bijdragen. Hoe dan ook: alles om je klant te begeleiden door het oerwoud aan informatie en producten te begeleiden.

Een aantal voorbeelden van hoe retailers deze trend toepassen:

Hy-vee instore diëtist


De Amerikaanse supermarkt Hy-vee heeft in bijna al zijn winkels ruimte gemaakt voor een diëtist. Wil je individueel advies over hoe je het beste af kunt vallen of wil je starten met een gluten-vrije levensstijl? De gediplomeerde specialist helpt je. Een 10-weken-programma om af te vallen of een speciale tour door de winkel (waarbij je leert hoe een ingrediëntenlijst te lezen en waar op te letten), het kan allemaal.

Very Personal Stylist bij J.Crew


Het is niet zo maar een stylist. Nee, het is een very personal stylist. Via telefoon of mail maak je een
afspraak. Buiten de openingstijden van de winkel? Geen probleem. Je persoonlijke stylist neemt een paar dagen van te voren contact met je op, en vraagt naar je kledingmaat en voorkeuren. Wanneer je in de winkel komt, hangt een rek met uitgekozen kleding klaar. Je krijgt tips over wat bij jouw lichaamsvorm past. Je leert hoe je de kledingstukken het beste kan combineren. 24/7 is de stylist te bereiken. En, zo’n hulpje (midden in de nacht) inschakelen kost je helemaal niets bij J.Crew.Vergeet dus maar die medewerker in de gemiddelde kledingwinkel die zegt “Staat je leuk!”. Nee, de very personal stylist heeft de toekomst.

Leer je eigen motor repareren bij Motomethod


Ja, je kan je motor bij de werkplaats afleveren en wachten tot ‘ie klaar is. Maar Motomethod biedt zijn klanten iets heel anders. Je mag gebruik maken van hun werkplaats en de kennis van 4 techneuten. Je krijgt lessen over veiligheid en een complete werkoutfit, waarna je aan de slag gaat. Snel even je olie verversen of je hele motor zelf in elkaar zetten? Motomethod helpt je met welk verzoek dan ook.

Ikea Home Tour


5 medewerkers van Ikea touren een jaar lang door Amerika. Ze bezoeken diverse steden, waar huizenbezitters hun probleem mogen voorleggen. Dus geen idee hoe je overvolle kleedkamer in te richten? Hoe je extra opbergruimte creëert in een kleine ruimte? Of hoe je woonkamer zowel als werkkamer als speelkamer voor de kinderen te gebruiken? Ikea helpt je verder. Uitverkorenen ontvangen het Ikea team thuis, waar ze uitleg en een home make-over krijgen. En, alles is te volgen via het YouTube Kanaal van Ikea.

 

Wil je jouw klanten coachen? Richt je verkoopproces dan zo in dat je klanten iets nieuws leert. Leer ze vaardigheden, maak experts van ze. En tijdens dat proces, maak je vanzelf loyale fans. Creëer je een ontmoetingsplek in plaats van een verkooppunt.

Afbeeldingen via Flickr/ Ian Muttoo, Hy-Vee, J.Crew en Motomethod.

 

Schrijf je in voor de gratis Inspiratiemails en ontvang het gratis e-book 'Shopper coaching voorbeelden'

In het e-book vind je 8 voorbeelden van zelfstandige Nederlandse en Belgische winkels die inspelen op de shopper coaching trend.Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust.

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.