Lokale klanten naar je winkel lokken


Lokale klanten naar je winkel lokken. Het is een wens van menig winkel, want juist die lokale klant is een belangrijke factor voor het voortbestaan van de zelfstandige winkelier. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar?

Het is een ideaalplaatje voor veel winkels. Alle consumenten uit het lokale dorp, de stad of regio zover krijgen dat ze (online of offline) aankopen bij de winkel in de buurt doen.

Nu is iedereen overtuigen waarschijnlijk een onhaalbare kaart, maar hoe overtuig je dan in ieder geval meer consumenten om lokaal te kopen?

In deze blog geef ik je 5 tips.

Tip 1: Onderzoek de lokale behoeftes 


Je strategie om lokale klanten aan te trekken moet passen bij je lokale publiek. Doe dus onderzoek naar de interesses van de doelgroep in het verzorgingsgebied van je winkel.

Kijk bijvoorbeeld naar:

  • Wat zijn de demografische kenmerken van de inwoners? Denk aan leeftijdsgroep, geslacht, inkomen, leefstijl, opleidingsniveau enzovoorts. Natuurlijk vind je allerlei verschillende leeftijdsgroepen en inkomensniveaus in jouw regio, maar kijk vooral naar de categorieën waar de grootste hap van consumenten in valt. 
  • Wat vinden inwoners leuk om te doen? Wat zijn bijvoorbeeld populaire lokale activiteiten, evenementen of verenigingen?
  • Zijn er bepaalde trends die populair zijn bij inwoners? 

De antwoorden op die vragen helpen je om bijvoorbeeld evenementen, services of social media berichten te creëren die aanslaan bij je lokale publiek.

Stel bijvoorbeeld dat jouw fietswinkel in een meer landelijk gebied gevestigd is, waar veel inwoners pleziertochten maken op de fiets. Het delen van lokale fietsroutes op social media of in je nieuwsbrief (waarbij routes bijvoorbeeld ingestuurd en uitgeprobeerd zijn door lokale inwoners), is dan een activiteit die de aandacht van lokale consumenten op jouw winkel richt.

Is je fietswinkel daarentegen gevestigd in of bij een stad? Dan is de kans groot dat de fiets vaker gebruikt wordt voor woon-werkverkeer of het doen van een boodschap. In dat geval deel je bijvoorbeeld meer veiligheids- of onderhoudstips die passen bij een dagelijks en intensief gebruik van de fiets. 

Tip 2: Voeg lokale producten aan je assortiment toe 


Het toevoegen van lokale producten aan je assortiment kan een prima manier zijn om lokale klanten naar je winkel te leiden. 

Denk bijvoorbeeld aan…

500500

… een pakket met artikelen van lokale winkeliers, of een pakket met alleen jouw assortiment dat is samengesteld door lokale kenners, zoals de sommelier-box van wijnwinkel Proef in Den Bosch…

… het laten produceren van truien of mokken met de naam van jouw plaats of wijk, zoals De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam doet…

… of het maken van een product dat perfect past bij een lokale activiteit, zoals de ‘Omroep Brabant Carnaval Smoothie’ van groentespeciaalzaak Ton Kanters. 

Tip 3: Besteed aandacht aan lokale SEO


Lokale SEO (oftewel: local Search Engine Optimalization) is een noodzaak als je lokale klanten naar je winkel wil lokken. 

Allereerst even in gewoon Nederlands: wat houdt lokale SEO in? Het betekent dat je de website van je winkel zo optimaliseert dat deze goed scoort (in bijvoorbeeld Google) wanneer mensen een lokale zoekopdracht intypen. 

Je zorgt er dus voor dat wanneer iemand zoekt naar ‘delicatessenwinkel Amersfoort’, jouw Amersfoortse delicatessenwinkel bovenaan de zoekpagina prijkt.

Waarom lokale SEO belangrijk is? Een paar cijfers:

  • Zo’n 46% van alle zoekopdrachten op Google zijn lokale zoekopdrachten. (Bron: GoGulf)
  • 72% van de consumenten die een lokale zoekopdracht invoeren, bezoekt een winkel die zich binnen 8 kilometer bevindt. (Bron: Hubspot Marketing Statistics)
  • Lokale zoekopdrachten leiden in 28% van de gevallen tot een aankoop. (Bron: Joel House Search Media)
  • 92% van de consumenten kiest een bedrijf dat op de eerste pagina van de zoekresultaten staat. (Bron: SEO Expert)

Je website zo inrichten dat deze goed scoort in Google op lokale zoekopdrachten, loont dus absoluut. 

Check daarom meteen hoe jouw winkel nu scoort in de zoekresultaten. Verschijnt je winkel niet prominent in beeld? Dan is het tijd om contact op te nemen met je websitebouwer om een aantal aanpassingen te doen. Een goede websitebouwer weet precies hoe jouw website moet worden ingericht om te scoren op lokale zoekopdrachten. Laat je dus door hem of haar verder informeren.

GRATIS DOWNLOAD

Afbeeldingen om ​lokaal kopen

voor jouw winkel te promoten 

Ontvang gratis afbeeldingen voor Facebook en Instagram om lokaal kopen voor jouw winkel te promoten.

Tip 4: Onderhoud contact met de lokale pers


Het lokale krantje (of de social media kanalen en de website van het lokale krantje) wordt nog altijd door heel wat lokale consumenten gelezen. Een communicatiekanaal om in je achterhoofd te houden dus, zeker wanneer je doelgroep niet de jongste generatie betreft. 

Nu is een lokale krant (logischerwijs) niet geïnteresseerd in het plaatsen van allerlei promotieverhalen voor jouw winkel, tenzij het in de vorm van een advertorial of advertentie is. Dat betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om jouw winkel via dit kanaal in de spotlights te zetten. 

Bespreek samen met de lokale krant (of het lokale radiostation en de lokale tv-zender) eens de mogelijkheden van bijvoorbeeld…

  • Een artikel over het jubileum of een groots evenement van je winkel.
  • Als je een begenadigd schrijver bent, of je hand niet omdraait voor het maken van een blog: een wekelijkse of maandelijkse column waarin jij tips geeft aan lezers over jouw branche. Een bakker kan tips geven over heerlijke lunchrecepten, de kledingwinkel geeft stylingtips en vertelt over nieuwe trends, en een tuincentrum geeft tips voor het onderhouden van de tuin.
  • Wekelijks of maandelijks een lokale winkel in de spotlights zetten door middel van een interview of vragenlijstje.

Staat de lokale pers in jouw vestigingsplaats hiervoor open? Geen idee, maar je weet het pas wanneer je het vraagt!

Tip 5: Creëer lokale advertenties 


En de laatste tip: ga aan de slag met lokale advertenties. Hiermee bedoel ik niet per se dat je advertenties plaatst in de lokale krant, maar wel dat je advertenties maakt die lokaal relevant zijn.

Hoe je lokaal relevante advertenties maakt?

Er moet in ieder geval meer gebeuren dan alleen het benoemen van je winkel, die toevallig lokaal gevestigd is. Waar het om gaat, is dat je advertentie inspeelt op lokale gebeurtenissen, activiteiten of gegevens.

Een voorbeeld om dat wat concreter te maken.

Keukencentrum Berkers maakte een advertentie waarin zij de mening vroegen van lokale inwoners over welke gevelpresentatie te kiezen voor een nieuwe winkel. 

Een lokaal relevante advertentie, omdat het publiek zo rechtstreeks betrokken wordt bij een lokale gebeurtenis: de inrichting van een nieuwe winkel. Door de mening te vragen van het lokale publiek en interactie te creëren, is dit ook meteen een advertentie die heel wat aandacht genereert. Stukken slimmer dus dan alleen tekst waarin aangekondigd wordt dat er een nieuwe winkel wordt geopend.

Nu open jij wellicht binnenkort geen nieuwe winkel, maar er zijn vast en zeker andere lokale gebeurtenissen, activiteiten of gegevens waar je op in kan spelen in een advertentie. Vraag als delicatessenwinkel je publiek in een advertentie bijvoorbeeld te stemmen op het ‘favoriete kaasje van Emmen’, vraag als woonwinkel om foto’s in te sturen van ‘de mooiste woonkamer in Alphen aan den Rijn’ of promoot simpelweg je lokale assortiment uit tip 2.

Lokale klanten lokken: jouw winkel is aan zet


Lokale klanten aantrekken voor je winkel is niet altijd makkelijk. Het vraagt meer dan een aantrekkelijk assortiment, een goede service, en je winkeldeuren openzetten. Het vraagt ook meer dan af en toe een bericht plaatsen op social media waarin je je klanten oproept lokaal te kopen.

Met deze blog wil ik je laten zien waar kansen liggen die je zelf met beide handen aan kan grijpen. Manieren om lokale marketing een hoofdrol te laten spelen voor je winkel. 

Want waar het uiteindelijk op neerkomt is dit: wanneer jouw winkel (bijvoorbeeld met de tips uit deze blog) laat zien dat je aandacht en hart hebt voor de lokale omgeving, vertaalt die inspanning zich vanzelf naar meer aandacht en meer aankopen van de lokale consument.

GRATIS DOWNLOAD

Afbeeldingen om ​lokaal kopen

voor jouw winkel te promoten 

Ontvang gratis afbeeldingen voor Facebook en Instagram om lokaal kopen voor jouw winkel te promoten.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Inspiratie? Die ligt op straat

Inspiratie? Die ligt op straat
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.