Welke kansen winkels laten liggen in hun winkelcommunicatie


Als winkel communiceer je wat af. Op je winkelvloer, je website en via social media kanalen bijvoorbeeld. Maar in die winkelcommunicatie blijven heel wat kansen liggen. Wat? Dat vertel ik je in deze blog.

Je winkelcommunicatie zorgt ervoor dat je klanten naar je winkel trekt, dat klanten met een gevulde tas de deur uitlopen, dat je klanten met plezier bij je winkelen en dat ze nog eens bij je terugkomen. Met andere woorden: die winkelcommunicatie, die is best belangrijk.

Maar wat gaat er in die communicatie vaak mis? Ik geef je 4 kansen die te weinig benut worden.

Misser 1: Je praat over jou, jezelf en jij


Iedere winkel denkt dat de eigen producten, services en acties behoorlijk uniek zijn. En daar wordt graag over gepraat.

Tijd om je wakker te schudden: je klanten geven niet zo veel om jou, je winkel of je producten. Want (net zoals jij doet) denken je klanten vooral aan zichzelf. Aan hun eigen problemen en wensen.

Wanneer jij dus in je winkelcommunicatie praat over hoe leuk je winkel en je producten zijn, dan kom je niet ver. Daar heeft je klant geen oren naar. Waar je klant wel oren naar heeft, is hoe jij zijn of haar problemen op kan lossen en wensen kan vervullen.

Er ligt dus een flinke kans voor de winkel die dat weet te doen: stoppen met praten over het aanbod en starten met praten over de behoefte van de klant.

winkelcommunicatie

Denk: niet praten over de boor die je verkoopt, maar het gat in de muur wat het oplevert voor je klant. Maak je communicatie zo dat de informatie die je verspreidt behulpzaam, interessant, bruikbaar en inspirerend is voor je klant. 4 stappen om snel een perfect gat in je muur te krijgen bijvoorbeeld. En na die 4 stappen kun je dan kort vermelden dat jij een boor verkoopt die dat heel makkelijk voor elkaar krijgt.

Misser 2: Je meet geen resultaten


Hoe weet je nu of je communicatie goed verloopt als jij geen resultaten meet? Echt, je gevoel is hier niet de graadmeter die je moet gebruiken. Cijfers vertellen je altijd meer dan je gevoel. Naast dat ze vertellen of jouw gevoel het goed heeft, leveren de details je veel meer info dan jouw gevoel kan doen.

De kans? Meet je resultaten. Want zo stuur je jouw communicatie op zo’n manier bij dat je nog betere resultaten boekt.

Meet hoeveel extra producten je verkoopt als je een verleidelijke poster bij die presentatie plaatst. Meet hoeveel mensen naar aanleiding van die coupon in de krant of op Facebook je winkel bezoeken. En meet hoeveel mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Misser 3: Je communiceert ad hoc


Je winkelcommunicatie levert stukken minder op wanneer je op het laatste moment bedenkt wat je gaat doen. Want ad hoc een berichtje op Facebook plaatsen met een leuk product, werkt niet wanneer de klant die je winkel bezoekt vervolgens dat product nergens kan vinden. Had je er iets langer over nagedacht en het beter voorbereid, dan was dat item namelijk ook op een prominente plek in je winkel gepresenteerd.

De kans die er ligt? Het maken van een marketingplan.

winkelcommunicatie

Wanneer de communicatie (op al je kanalen) volgens een goed plan georganiseerd wordt kost het je minder tijd en zie je meer resultaat. En ook niet onbelangrijk: het zorgt voor een stuk meer rust in je hoofd. Kunnen veel ondernemers volgens mij wel gebruiken 🙂

Misser 4: Je kopieert geen goede ideeën


Je winkelcommunicatie is geen makkelijke taak, ik weet het. Het vraagt tijd, creativiteit en planning. En dat zijn drie zaken waar behoorlijk wat winkeliers mee worstelen.

En dat is waarom je de kans moet grijpen om goede ideeën van anderen te kopiëren. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Het scheelt je tijd en vraagt minder van je creativiteit. Je creativiteit krijgt juist een boost als je op ideeën van anderen let. Hoeft niet te betekenen dat je het 1-op-1 kopieert (liever niet zelfs). Met een paar aanpassingen maak je namelijk zo een activiteit die echt uniek is voor jouw winkel.

Waar je die ideeën opdoet? Nou, bijvoorbeeld bij Kooplust. Met regelmaat deel ik goede ideeën van andere winkels via gratis webinars, challenges en videotrainingen. Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ben je als eerste op de hoogte van deze gratis diensten waarin je nóg meer tips ontvangt. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!