Welke kansen winkels laten liggen in hun winkelcommunicatie - Kooplust

Welke kansen winkels laten liggen in hun winkelcommunicatie

Als winkel communiceer je wat af. Op je winkelvloer, je website en via social media kanalen bijvoorbeeld. Maar in die winkelcommunicatie blijven heel wat kansen liggen. Wat? Dat vertel ik je in deze blog.

Je winkelcommunicatie zorgt ervoor dat je klanten naar je winkel trekt, dat klanten met een gevulde tas de deur uitlopen, dat je klanten met plezier bij je winkelen en dat ze nog eens bij je terugkomen. Met andere woorden: die winkelcommunicatie, die is best belangrijk.

Maar wat gaat er in die communicatie vaak mis? Ik geef je 4 kansen die te weinig benut worden.

Misser 1: Je praat over jou, jezelf en jij


Iedere winkel denkt dat de eigen producten, services en acties behoorlijk uniek zijn. En daar wordt graag over gepraat.

Tijd om je wakker te schudden: je klanten geven niet zo veel om jou, je winkel of je producten. Want (net zoals jij doet) denken je klanten vooral aan zichzelf. Aan hun eigen problemen en wensen.

Wanneer jij dus in je winkelcommunicatie praat over hoe leuk je winkel en je producten zijn, dan kom je niet ver. Daar heeft je klant geen oren naar. Waar je klant wel oren naar heeft, is hoe jij zijn of haar problemen op kan lossen en wensen kan vervullen.

Er ligt dus een flinke kans voor de winkel die dat weet te doen: stoppen met praten over het aanbod en starten met praten over de behoefte van de klant.

winkelcommunicatie

Denk: niet praten over de boor die je verkoopt, maar het gat in de muur wat het oplevert voor je klant. Maak je communicatie zo dat de informatie die je verspreidt behulpzaam, interessant, bruikbaar en inspirerend is voor je klant. 4 stappen om snel een perfect gat in je muur te krijgen bijvoorbeeld. En na die 4 stappen kun je dan kort vermelden dat jij een boor verkoopt die dat heel makkelijk voor elkaar krijgt.

Misser 2: Je meet geen resultaten


Hoe weet je nu of je communicatie goed verloopt als jij geen resultaten meet? Echt, je gevoel is hier niet de graadmeter die je moet gebruiken. Cijfers vertellen je altijd meer dan je gevoel. Naast dat ze vertellen of jouw gevoel het goed heeft, leveren de details je veel meer info dan jouw gevoel kan doen.

De kans? Meet je resultaten. Want zo stuur je jouw communicatie op zo’n manier bij dat je nog betere resultaten boekt.

Meet hoeveel extra producten je verkoopt als je een verleidelijke poster bij die presentatie plaatst. Meet hoeveel mensen naar aanleiding van die coupon in de krant of op Facebook je winkel bezoeken. En meet hoeveel mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Misser 3: Je communiceert ad hoc


Je winkelcommunicatie levert stukken minder op wanneer je op het laatste moment bedenkt wat je gaat doen. Want ad hoc een berichtje op Facebook plaatsen met een leuk product, werkt niet wanneer de klant die je winkel bezoekt vervolgens dat product nergens kan vinden. Had je er iets langer over nagedacht en het beter voorbereid, dan was dat item namelijk ook op een prominente plek in je winkel gepresenteerd.

De kans die er ligt? Het maken van een marketingplan.

winkelcommunicatie

Wanneer de communicatie (op al je kanalen) volgens een goed plan georganiseerd wordt kost het je minder tijd en zie je meer resultaat. En ook niet onbelangrijk: het zorgt voor een stuk meer rust in je hoofd. Kunnen veel ondernemers volgens mij wel gebruiken :-)

Misser 4: Je kopieert geen goede ideeën


Je winkelcommunicatie is geen makkelijke taak, ik weet het. Het vraagt tijd, creativiteit en planning. En dat zijn drie zaken waar behoorlijk wat winkeliers mee worstelen.

En dat is waarom je de kans moet grijpen om goede ideeën van anderen te kopiëren. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Het scheelt je tijd en vraagt minder van je creativiteit. Je creativiteit krijgt juist een boost als je op ideeën van anderen let. Hoeft niet te betekenen dat je het 1-op-1 kopieert (liever niet zelfs). Met een paar aanpassingen maak je namelijk zo een activiteit die echt uniek is voor jouw winkel.

Waar je die ideeën opdoet? Nou, bijvoorbeeld bij het webinar ’25 verleidelijke voorbeelden van acties om klanten naar je winkel te trekken’.Daarin laat ik je zien wat sommige andere winkels hebben gedaan om klanten aan te trekken, en hoe jij deze ideeen vertaalt naar jouw winkel.

Wil je dit gratis webinar bijwonen? Klik dan op onderstaande button om naar de inschrijfpagina te gaan.

NB: Het webinar heeft reeds plaatsgevonden en kan niet meer bijgewoond worden.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

 

Afbeeldingen via Pexels, Unsplash en Pexels.