7 weinig gebruikte manieren om klantloyaliteit te versterken

7 weinig gebruikte manieren om klantloyaliteit te versterken

Je concurrentie is vandaag de dag bijna niet meer te tellen. Winkels in je vestigingsplaats, in de regio, in dat outlet centrum.. en laten we dat online kanaal niet vergeten. Hoe creëer je in zo’n tijd klantloyaliteit?

Natuurlijk, een goede customer service is onmisbaar. Maar daar zijn al heel wat stukken over geschreven. Daarom in deze post 7 minder gebruikte manieren om klantloyaliteit te versterken. Ben je er klaar voor..?

#1 Organiseer een meet & greet


Wat dacht je van een unieke ontmoeting met jou en je team, je bedrijf of je leveranciers?

Het is bijna een jaar geleden dat ik getrakteerd werd op een geweldig diner in een sterrenrestaurant in Maastricht (lucky me…). Tijdens het overheerlijke diner raakten we in gesprek met de gastheer. En ontvingen een uitnodiging om een kijkje achter de schermen te nemen in de keuken.

Wat volgde (toen de keuken gesloten was en de meeste gasten het restaurant hadden verlaten) was een uitgebreide rondleiding waarin de chef des huizes ons alles vertelde over de manier waarop het eten bereid werd, de kwaliteit van hun producten en hun liefde voor het vak. Ontzettend mooi om te zien, en een extraatje wat onze avond nog wat specialer maakte.

Kun jij een meet & greet organiseren? Een kijkje in de keuken geven? De kans grijpen om je klanten nog meer van jouw passie en kwaliteitsniveau te laten zien? Doen!

#2 Gebruik klachten als kansen


Vervelend hè, klagende klanten? Je zou ze het liefst je deur uitzetten.

Maar.. wist je dat klanten waarvan de klacht opgelost wordt, veel sneller mond-tot-mond reclame zullen creëren voor je winkel? Veel sneller dan ‘gewone’ klanten.

Misschien toch maar eens wat extra aandacht besteden aan die klagende klant dus. Het is een kans om je klant extra loyaal te maken en van je klant een ambassadeur te maken die maar wat graag jouw winkel aanraadt.

Een beetje hulp nodig om dat voor elkaar te krijgen? Lees deze tips over hoe je het beste omgaat met klagende klanten.

#3 Toon je waardering


Heb jij je klanten eigenlijk wel eens bedankt? Je waardering getoond omdat ze bij jou hun geld uitgeven?

En nee, dan heb ik het dus niet over die kortingsbon die je hen toestuurt. Ik bedoel dat je hen gewoon eens in de ogen aankijkt en een oprecht ‘dank je wel’ over je lippen laat rollen. Ik wacht nog steeds op de winkelmedewerker die dat voor het eerst tegen me zegt. (De dertien-in-dozijn ‘bedankt’ die in de standaard afscheidsgroet verwerkt zit reken ik daarbij niet onder de noemer ‘oprecht’.)

Voor wat extra inspiratie: neem een kijkje naar deze post met 13 manieren om je klant te bedanken.

#4 Doe een follow-up


Heeft je klant een product gekocht, doe dan eens een follow-up. Voor een pakje kauwgom wellicht niet nodig, maar bij een grotere aankoop een super-simpele en ontzettend effectieve manier om je klant te verrassen. En daarmee extra klantloyaliteit te creëren.

Bel je klant dus op een maandje na de aankoop. Vraag of hij of zij nog hulp kan gebruiken.

En ja, dit mag je ook toepassen wanneer je klant jou een persoonlijk verhaal heeft verteld. Waarom stuur je geen mail om te vragen hoe de eerste schooldag van je klant ‘s dochter is verlopen? Of die spannende sportwedstrijd?

#5 Laat je klant optreden als ambassadeur


Heb je een aantal loyale klanten ontdekt? Verhef ze tot ambassadeur van je winkel.

Geef ze een kortingscoupon die ze uit mogen delen aan familie en vrienden. Stuur ze een uitnodiging voor een speciaal evenement waarbij zij een aantal anderen uit mogen nodigen. Geef ze twee zakjes versgebakken koekjes: eentje voor henzelf en eentje om weg te geven.

Je beste klanten zullen hun speciale status vast en zeker op prijs stellen en moeite doen om nieuwe klanten naar je toe te brengen.

#6 Geef klanten een hoofdrol


Je loyale klanten een rol geven in jouw content of op je winkelvloer is een andere slimme strategie om klantloyaliteit te versterken.

Een mooi voorbeeld: Pets Place in Nijverdal organiseert maandelijks een wedstrijd om het ‘huisdier van de maand’ te kiezen. Nadat uit de ingezonden foto’s een winnaar is gekozen, vergroot Pets Place de winnende foto en plaatst deze op de winkelvloer. En wie wil er nu niet zijn of haar geweldige huisdier op een ereplekje in de winkel zien?

En La Place zet bijvoorbeeld communicatiemateriaal op de winkelvloer waarop een klant zijn of haar favoriet uit het assortiment laat zien.

Bedenk hoe jij jouw klanten een hoofdrol kan geven. In je social media kanalen, je nieuwsbrief, je brochure of op je winkelvloer.

#7  Spreek je klant aan met zijn of haar naam


Doe jij moeite om achter de naam van je klanten te komen? Stel je jezelf wel eens voor zodat klanten jouw naam kennen?

Iemands naam is heilig. Wel eens meegemaakt dat iemand jouw naam vergat? Geen werelddrama, maar stiekem voelde je jezelf vast iets minder belangrijk. En tja, als mens voelen we ons het liefst onmisbaar..

Doe dus moeite om de namen van je klanten te leren kennen. Onthoud die naam. En als je klant weer binnenloopt, begroet hem of haar dan bij naam. Zeker weten dat jouw klant zichzelf net een beetje belangrijker voelt en graag bij je terug komt. Want jij bent die winkel die wel echt om klanten geeft.

Tips voor jouw winkel


Pas je alle 7 tips al toe? Nee? Dan is er werk aan de winkel. Bekijk van welke klanten jij een ambassadeur kan maken of hoe jij die namen van klanten gaat onthouden.

Wat zijn jouw strategieën om meer klantloyaliteit te creëren? Geef je tips in de Facebook groep van Kooplust.

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.