De openingszin van je verkoopgesprek: hoe pak je het aan?


De openingszin van je verkoopgesprek. Hét onderdeel van het verkoopgesprek waar ik de meeste vragen over ontvang. Daarom deze maand een vlog precies over dat onderwerp.

Want welke openingszin voor je verkoopgesprek kun je het beste kiezen? Liefste eentje waarop het antwoord iets anders is dan ‘Ik kijk alleen maar even rond’, natuurlijk. Check de vlog om te zien welke manieren van aanspreken dat voor elkaar krijgen.

VIDEO TRANSCRIPT

Hallo, ik ben Marian Bekkers, eigenaresse van Kooplust. Het is de derde dinsdag van de maand, en dat betekent een vlog in plaats van een blog.

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik je afraad je verkoopgesprek te openen met de zin ‘Waar kan ik u mee helpen?’. Want dat is een zin waar je heel vaak het antwoord ‘Ik kijk alleen maar even rond’ op zult ontvangen.

Wanneer ik volgers van de blogs van Kooplust in levende lijve spreek, krijg ik dan ook heel vaak de vraag: “Marian, ik weet dat ik van jou niet de zin ‘Waar kan ik u mee helpen?’ mag gebruiken, maar wat moet ik dan zeggen?’ Nou, om daar antwoord op te geven vandaag deze vlog.

Als in de kroeg


Eerst even naar waarom je ‘Waar kan ik u mee helpen?’ beter niet kan gebruiken. En ook alle zinnen die daarop lijken. Dus ‘Kunt u het vinden?’, ‘Waar bent u naar op zoek?’ of wat dan ook: niet doen. Waarom niet? Omdat je daarmee een klant dwingt meteen over een product en een aankoop te spreken. En daar is die klant nog helemaal niet aan toe.

openingszin van je verkoopgesprek

Vergelijk het maar met in de kroeg staan, er stapt iemand op je af, en het eerste wat diegene zegt: ‘Wil je een date met mij?’. Dan denk je waarschijnlijk ook: ‘Ho even, je ziet er leuk uit, maar laten we eerst eens elkaar wat beter leren kennen.’

Datzelfde geldt voor de openingszin van je verkoopgesprek in de winkel. Als jij meteen over een product begint, dan denkt je klant ‘ho even, je assortiment ziet er leuk uit, maar laten we het even rustig aan doen’. En vervolgens zegt je klant dat ze alleen maar rond willen kijken.

Wat je dus moet doen om echt een gesprek met je klant aan te knopen, is ergens anders over beginnen dan je producten. Ik geef je 3 manieren waarop je dat kan doen.

Stel een persoonlijke vraag


De eerste mogelijke openingszin van je verkoopgesprek: kijk eens naar je klant wanneer hij of zij binnenloopt. Wat valt je op? Heeft diegene misschien huisdieren, kinderen of andere opvallende dingen of personen meegenomen? Ja? Dan ligt daar de openingszin van je verkoopgesprek. Als jij eens vraagt hoe oud dat hondje is, of vraagt of de kinderen interesse hebben in het bekijken van een kinderboek wat je in een hoek van de winkel hebt liggen, dan heb je al snel het hart gewonnen van je klant. En dat betekent dat de overgang naar een echt verkoopgesprek daarna stukken makkelijker verloopt.

Geef een compliment


De tweede goede manier van aanspreken is het geven van een compliment. Heeft die klant een geweldig paar schoenen aan? Een mooie lach? Of helpen ze een ander in je winkel, bijvoorbeeld door een product aan te reiken? Geef dan eens een gemeend compliment. Zeker weten dat dat voor een extra glimlach op het gezicht van je klant zorgt. En die glimlach, die zorgt ook voor een meer open houding ten opzichte van jou.

Een nieuwe klant?


De derde mogelijke openingszin van je verkoopgesprek is die persoon te vragen of ze al eerder in je winkel zijn geweest. Antwoord je klant daarop ja, dan kun je bijvoorbeeld vertellen over wat je nieuw binnen hebt gekregen. Antwoord je klant nee, dan is dit de perfecte mogelijkheid om jezelf en je winkel voor te stellen. Je kan bijvoorbeeld iets vertellen over waar je winkel voor staat, of 1 of twee feitjes over de geschiedenis van je winkel. Je kunt je klant wegwijs maken: waar vinden ze wat in je winkel. En je kunt jezelf voorstellen, zodat je klant ook jou een beetje beter leert kennen.

openingszin van je verkoopgesprek

Experimenteer!


Experimenteer eens met die 3 manieren van aanspreken. Een persoonlijke vraag stellen, een compliment geven of vragen of je klant de winkel eerder heeft bezocht.

Die manieren werken niet in 100% van de gevallen, er zijn ook klanten die geen kinderen bij hebben en waar je geen gemeend compliment voor kan bedenken. Deze 3 manieren zijn ook niet de enige manieren van aanspreken, maar wel een goed startpunt als je weg wil gaan van ‘Waar kan ik u mee helpen?’. Probeer zo’n openingszin van je verkoopgesprek dus eens uit op de klanten waarbij het wel kan. Je zult zien dat die verkoopgesprekken heel anders verlopen, en dat ‘ik kijk alleen maar even rond’ een stuk minder snel uit die mond van je klant rolt.

En dan brengt ons bij het einde van deze vlog. Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

MOEITELOOS EN SNEL HET VERKOOPTEAM VAN JE WINKEL
trainen op service

Twijfel je weleens over je eigen verkoopvaardigheden? Omdat jouw verkooptechnieken zelf zijn aangeleerd? Of ben je juist heel tevreden over je eigen inspanningen, maar mis je 'dat stapje extra' bij je verkoopmedewerkers? Is een meer gemotiveerd of commerciëler verkoopteam iets wat hoog op jouw wensenlijstje staat?

Dan is de Kooplust Service Academy voor jou. Want dat programma helpt jouw winkel naar een hogere omzet, blijere klanten en gemotiveerde medewerkers.

Afbeelding via Pexels, Unsplash en Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

13 manieren om je klant te bedanken

13 manieren om je klant te bedanken
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.